Thailand. Kandidatuur prinses en afwijzing door koning maken wereldnieuws


Redactie, Verkiezingen, Kandidatuur prinses, Wereldnieuws
Staatsiefoto van prinses
Wikipedia

Wie als prinses geboren wordt blijft dat voor het leven. Dat moet de conclusie zijn na de opmerkelijke interventie van de koning van Thailand vrijdagavond op de al even opmerkelijke kandidatuur van zijn oudere zus, prinses Ubolratana, als lijsttrekker/kandidaat premier bij de komende Thaise parlementsverkiezingen.

De koning liet het vrijdagavond via de televisie bekendmaken en vastleggen in de staatscourant: de kandidatuur van zijn 67-jarige zus is ongepast, in strijd met de grondwet en de democratische basis van de monarchie. De prinses had zich zaterdag nog niet als kandidaat voor de Thai Raksa Chart partij teruggetrokken. In een verklaring op haar Instagram-pagina liet zij weten ‘haar land als gewoon burger te willen dienen’.

Redactie, Verkiezingen, Kandidatuur prinses, Wereldnieuws
Prinses in tv-programma over drugspreventie

Thailand en de Thaise verkiezingen werden door deze gebeurtenissen wereldnieuws. Het is veelzeggend voor de Thaise verhoudingen dat de koning, die stelde dat de monarchie neutraal moet zijn en boven de politiek verheven, zich genoodzaakt voelde zelf in de politiek in te grijpen. Dat brengt voor Thaise kiezers die zich bijvoorbeeld op sociale media voor de kandidatuur van de prinses willen blijven uitspreken het risico dat zij kunnen worden vervolgd op basis van de strenge wetgeving op majesteitsschennis. De koning mag immers niet worden tegengesproken of bekritiseerd.

Het zou, in een democratie, voor de hand hebben gelegen dat de toezichthouder op de verkiezingen zich over het al dan niet toe laatbaar zijn van een kandidatuur uitspreekt. In Thailand is dat de Nationale Verkiezings Commissie. Deze Kiesraad hield zich echter muisstil en kan nu niet anders dan de koninklijke oekaze volgen. Zo liggen in Thailand de hiërarchische wetten nu eenmaal. En zonder twijfel was de publiciteitsstunt van de prinses  namens de Thai Raksa Chart partij, (een van de vele klonen waarmee de Pheu Thai-moederpartij garen probeert te spinnen bij de komende verkiezingen) ten ondergang gedoemd. Veertien uur na de opzienbarende presentatie liet de partij weten ‘het koninklijke bevel te accepteren met loyaliteit aan Zijne Majesteit en alle leden van de koninklijke familie,’ De politieke carrière van prinses Ubolratana zal blijven voortleven als de meest kortstondige in de Thaise historie.

Wel of niet lid van koninklijk huis

Gevolg van haar initiatief is wel geweest dat de monarchie in Thailand plots breed bediscussieerd werd. Op sociale media hielden haar voor- en tegenstanders zich ongeveer in evenwicht. Centrale vraag bij de soms hoog oplopende ‘chats’ was of de prinses zoals zij zelf beweert een gewone Thaise burger is met alle politieke rechten vandien of deel uitmaakt van de koninklijke familie en zich daarmee afzijdig zou moeten houden van een rol in de parlementspoltiek. Het antwoord op de vraag ligt ingewikkeld: de jure staat zij los van het koninklijk huis, de facto niet.

Ubolratana Mahidol is een dochter van wijlen koning Bhumibol.  Om te kunnen trouwen met de Amerikaan Peter Ladd Jensen deed zij in 1972 afstand van haar Koninklijke titel. In 1998 scheidde zij van Jensen. Toch wordt zij door de media en het volk nog steeds gezien als een prinses.

TT redactie, RamaX, Kandidatuur prinses, Nieuwe Koning
Prostreren voor de nieuwe koning Rama X

Ook door het paleis wordt zij nog steeds aangeduid als Tul kramom, wat betekent dat ze een dochter is van de dan regerende vorst. In westerse talen wordt dit meestal vertaald als prinses. Tekenend hierbij is, dat een journalist van de nieuwsite TNN24 liet weten door het Royal Household Bureau geinstrueerd te zijn rajasap toe te voegen in haar reportages over Ubolratana ‘uit respect voor het koningshuis’. Rajasap is een aanduiding, die alleen gebruikt wordt voor personen van Koninklijken bloede. Zelf zegt ze zichzelf te zien als een gewone burger en zich als zodanig wil inzetten het land naar grotere welvaart te leiden.

Dat mag met een korreltje zou worden genomen.  De prinses maakte wel degelijk gebruik van haar royale status. Ook zichtbaar: als zij zich per auto verplaatst wordt net als bij andere leden van het koningshuis het overige verkeer stilgelegd, Ook laat zij zich welgevallen dat Thai zich voor haar op de grond werpen, het zgn. prostreren. Zij is ook herhaaldelijk opgetreden bij koninklijke evenementen.

De ironie na vrijdag

Tegenstanders van haar kandidatuur schroomden niet haar weg te zetten als ‘ting tong’  (dwaas, gestoord). Ultra-royalist Sermsuk Kasitipradit riep zijn volgelingen zelfs op tot massaal  bekritiseren van de prinses. Dat komt na de koninklijke interventie neer op aanzetten tot majesteitsschennis, zodat monarchisten die groot voorstander van deze wet zijn een koekje van eigen deeg voorgeschoteld kunnen krijgen.

Daarmee is na vrijdag tevens de vraag aan de orde of Thailand kan doorgaan met traditionele wetgeving die internationaal onder vuur ligt, onder meer vanwege het gebruik van de wet op majesteitsschennis tegen criticasters van het huidige bewind.

Geraadpleegde bronnen: Khaosod English, Bangkok Post, Guardian, BBC

Meer op Trefpunt over de opmerkelijke prinses: een originele kerstwens

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 787 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

 1. Onder de laatste foto staat: ‘Prostreren voor de nieuwe koning Rama X’. De man met het witte haar is Pa Prem, nu 97 jaar, voorzitter van de Privy Council, het koninklijk adviesbureau.
  Zij doen iets onwettigs want koning Chulalongkorn heeft het prostreren al in 1878 bij wet verboden.

  • En niet alleen Koning Rama V! Ook ene Dikke van Dale heeft het woord geschrapt en vervangen door het wederkerend werkwoord ‘zich prosterneren’. O, ik geef toe dat ook ik (‘Gij Brutus’ hoor ik de lezers nu roepen) me aan deze vervuiling heb schuldig gemaakt maar ik heb thans het vaste voornemen voortaan de regels van de Koning en de Dikke maar te volgen.

   Ik prosterneer mij; ik werp mij ter aarde…..
   Hij/zij prosterneert zich; enzovoorts…..

   Niet te verwarren met prosternatie; dat is het plat ter aarde gaan van katholieke geestelijken tijdens hun wijding.

   Tja, ’t is niet anders. In het Engels is het ‘to prostrate’. En vergeet vooral die tweede ‘r’ niet….:)

 2. En jawel, het gevecht is uitgebroken. De ene partij wil de andere, die van de prinses, laten verbieden vanwege de prinses. Want dan is een concurrent uit de weg geruimd die mogelijk stemmen gaat krijgen vanwege hare hoogheid. In plaats van gezamenlijk op te trekken tegen de uniformen is de verdeling al daar zoals eigenlijk bij iedere verkiezing in dit land.

  Pluche plakt, zeg ik altijd. Maar hier plakt het pluche al bij lieden die er nog niet eens op zitten…..

  https://www.bangkokpost.com/news/politics/1626866/srisuwan-to-petition-ec-for-thai-raksa-chart-dissolution

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.