Thaise verkiezingen. Columnist Pravit over ‘politieke draaitol’ Abhisit


Pravit Rojanaphruk, Abhisit, Thaise verkiezingen, Democraten
Vervroegd stemmen toont grote opkomst
Foto Khaosod English

Zondag 24 maart is het zover. Thailand gaat naar de stembus voor verkiezingen onder het wakend oog van de militaire junta die ze heeft georganiseerd. Bij de generale repetitie gisteren, voor geregistreerde Thais die op 24 maart niet kunnen stemmen, waren er diverse schoonheidsfoutjes. Eerder al regende het klachten bij stemming voor Thais in het buitenland. Dat voorspelt weinig goeds voor de democratische vingeroefening op 24 maart.

De koffiedikkijkers  voorspellen dat bijna 90 procent van het electoraat zal deelnemen. Ook het aantal partijen op de stembiljetten is indrukwekkend: 77.  Maar minder dan vijftien worden geacht enige kans te maken op parlementszetels. Eén van de grootste onder hen is Democraten, geleid door oud-premier Abhisit Vejjajiva, de 54-jarige politieke draaitol die nooit eerder verkiezingen wist te winnen. Pravit Rojanaphruk, columnist van online nieuwsbureau Khaosod English, heeft nog een appeltje met hem te schillen.

 

‘Derde keuze’ Abhisit wordt achtervolgd door zijn verleden

Door Pravit Rojanaphruk

De verklaring dat hij junta-leider Gen Prayuth Chan-ocha na de verkiezingen niet zal steunen bij de parlementaire stemming over wie premier gaat worden is waarschijnlijk Abhisit Vejjajiva’s laatste grote politieke zet.

Abhisits verklaring, minder dan twee weken voor de verkiezingen, werd een dag later gevolgd door de uitspraak dat zijn partij, de Democraten, wel kon deelnemen aan een coalitie met de pro-junta partij Phalang Pracharat. Dat is de partij die Prayuth tot kandidaat-premier had uitgeroepen. Abhisit’s voorwaarde voor coalitievorming met Phalang Pracharat was dat deze partij niet moet proberen de macht van de junta na de verkiezingen uit te breiden en te verlengen. In één adem voegde Abhisit eraan toe dat zijn partij ook bereid is om aane een coalitie aan te gaan met pro-Thaksin anti-junta partij Pheu Thai. Mits die uit de schaduw zou treden van ‘enkele prominente figuren’, een indirecte verwijzing naar de afgezette en voortvluchtige voormalige premier Thaksin Shinawatra.

Deze politieke lenigheid is opmerkelijk. Het is moeilijk voorstelbaar hoe Phalang Pracharat de macht van de junta niet kan verlengen want de partij is zelf een direct product van het militaire regime. Leden uit het huidige junta-kabinet zetelen ook in de PP-partijtop. Pas als Phalang Pracharat veel minder zetels wint dan verwacht, kan de partij Abhisit en de Democraten nodig hebben en moet Prayuth zonder pardon aan de kant worden gezet.

Tegelijkertijd kun je je afvragen hoe onweerlegbaar bewezen kan worden dat Pheu Thai niet meer onder de heerschappij van Thaksin staat. Maar wie weet heeft straks een wanhopige Pheu Thai-partij de Democraten nodig om terugkeer van Prayuth te voorkomen.

Duidelijk zichtbaar in de nogal opportunistische opstelling van Abhisit is dat hij zichzelf en zijn partij poogt te presenteren als een derde alternatief voor het beëindigen van het langdurige politieke moeras. Hij wil een hefboomfunctie creëren voor als het er straks om gaat welke partij(en) de regering gaan vormen en probeert stemmen te winnen van mensen die genoeg hebben van verdeeldheidzaaiers als Prayuth, Thaksin en ultra-royalist, anti-Thaksin Suthep Thuagsuban’s Action Coalition for Thailand Party.

Pravit Rojanaphruk, Abhisit, Thaise verkiezingen, Politieke draaitol
Abhisit belaagd in 2016
Foto ©Khaosod English

Het probleem is dat Abhisit zelf een deprimerende figuur is, althans sinds de bloedige repressie van mei 2010 tegen de Redshirt-demonstranten. Die protesten eindigden met de dood van 99 mensen uit beide kampen, maar de meeste slachtoffers vielen onder de pro-Thaksin Redshirts. Niemand is ooit verantwoordelijk gehouden voor deze door Abhisit verordonneerde actie.

Hij was destijds premier. Na het harde optreden weigerde hij af te treden en/of vervroegde verkiezingen te organiseren. Het bloedbad van mei 2010 is iets waar de Oxford-opgeleide voormalige premier niet echt over wil nadenken, maar het heeft hem permanent beschadigd en maakt hem tot op de dag van vandaag een controversiële politicus.

Ook, toen Prayuth in 2014 naar de macht greep, deden Abhisit en zijn partij niets. Geen enkel teken van verzet of duidelijke uitspraken tegen de staatsgreep. Het enige Democratische parlementslid dat zich publiekelijk tegen de staatsgreep verzette, was Thankhun Jitissara. Hij werd na de coup zonder verdere aanklacht in hechtenis genomen, terwijl de rest van de Democraten tekortschoot, de mond hield..

Somkid Jatusripitak, onderminister in het junta-kabinet, herinnerde er vorige week aan dat Abhisit en zijn partij de in februari 2014 gehouden algemene verkiezingen hebben geboycot. De uitslag werd vervolgens ongeldig verklaard en dat was de opmaat naar de staatsgreep enkele maanden later. ’De Thais vergeten gemakkelijk,’ zei Somkid. ‘Deze keer boycot hij geen verkiezingen, maar de premier (Prayuth) wordt geboycot,’

Hoe Abhisit zich succesvol kan presenteren als alternatief in het aanhoudende politieke gerommel, is voor iedereen een vraagteken. Deze gedaantewisseling zal waarschijnlijk zijn laatste grote gok zijn. Hij heeft gezworen dat als zijn partij bij de verkiezingen minder dan honderd zetels haalt hij zal aftreden. Dat kan het einde betekenen van ’s mans ooit veelbelovende politieke carrière, hij had het potentieel een algemeen geacht staatsman te worden. Nu probeert hij zichzelf opnieuw uit te vinden, maar wordt achtervolgd door zijn verleden. Net als Thaksin, Suthep en Prayuth kan hij degenen die hem haten niet overtuigen hem te steunen.

Column met toestemming van  Khaosod English vertaald en gepubliceerd door redactie Trefpunt


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.