Thailand. Met bijna alle stemmen geteld is alleen de grote verliezer bekend

Laatste aanpassing. Berichtgeving wordt morgen afgesloten na persconferentie Verkiezingscomissie.

Met vrijwel alle stemmen geteld heeft Pheu Thai, de anti-juntapartij van Thaksin-aanhangers, voorlopig de koppositie bij de verdeling van de 500 zetels van het Huis van Afgevaardigden. Grote verliezer is n elk geval de traditioneel tweede partij van het land, Democraten. Oud-premier Abhisit en partijleider sinds 2006 heeft inmiddels zijn aftreden aangekondigd.

Door het ingewikkelde kiessysteem zijn op dit moment alleen de uitslagen zo goed als zeker voor de 350 zetels van het Huis van Afgevaardigden (parlement) die via het districtenstelsel (de winnaar in een district krijgt alle aan dat district toegewezen zetels) worden toegewezen. De overige 150 zetels worden aan de partijen van winnende kandidaten toegewezen op basis van een berekening per partijlijst. De nieuwe Senaat, 250 zetels, wordt door de junta benoemd en stemt mee voor een premier.

Op basis van de huidige uitslag kan er weinig twijfel aan bestaan dat junta- en regeringsleider Prayuth zich straks een gekozen premier mag noemen. Zijn partij (Palang Pracharat, 99 zetels) gaat bij het optellen van de district- en lijstresultaten vrijwel zeker de slechts 126 parlementszetels veroveren die nodig zijn als de 250 benoemde senatoren zoals verwacht unaniem zijn kandidatuur steunt.

Pheu Thai (127 zetels) heeft weinig aan de winst, want andere anti-juntapartijen haalden niet genoeg zetels binnen. De verwachtingen van de aanhang van de nieuwe Future Forward Party, geleid door de populaire miljardair Thanathorn, bleken te hoog gespannen. De partij haalde 26 districtszetels binnen, en is daarmee in grootte op dit moment de vijfde van het land. Verrassend op de derde plaats met 29 zetels kwam Bhumjaithai, een partij die streeft naar legalisering van cannabis en de kiezers gouden bergen heeft beloofd. Totaal uit het zicht verdwenen is de demagogische volksmenner Suthep Thaugsuban, de wegbereider van de coup van 2014. Zijn Actie Partij kreeg slechts 1 zetel, dankzij Sutheps aanhang in zijn eigen district in het Zuiden van Thailand

Er waren, niet ongebruikelijk bij Thaise verkiezingen, de nodige klachten over stemmen kopen en andere onregelmatigheden, ook van buitenlandse waarnemers. Zeer waarschijnlijk worden die deels ook veroorzaakt door het veranderde en ingewikkelde kiessysteem. Veel kiezers bleken grote moeite te hebben bij het maken van hun keuze en bij het tellen van de stemmen rezen ook de nodige problemen. Dat het niet van een leien dakje ging mag blijken uit het feit dat de voorzitter van het Verkiezings Comité een voor zondagavond geplande persconferentie ter presentatie van de officiële voorlopige uitslagen uitstelde tot maandag.

Een opvallende aansporing tot kiezen kwam zaterdagavond van het koninklijk huis. Met goedkeuring van koning Vajiralongkorn werd een uitspraak van zijn in 2016 overleden vader in de media gepubliceerd. De zeer populaire en aanbeden koning Bhumibol gaf in 1989 deze raad aan de Thaise bevolking: ‘Onthoudt één belangrijk ding, in alle overheidsdiensten zullen zowel goede als slechte mensen werkzaam zijn. Niemand kan alle mensen goed maken. Om de vrede en orde in het land te handhaven, moeten we, hoewel we niet alle mensen goed kunnen maken, de goede mensen ondersteunen. We moeten goede mensen het land laten besturen en ervoor zorgen, dat slechte mensen niet de macht krijgen om moeilijkheden en onrust te veroorzaken,’

De filosofie over het onderscheid tussen goede en slechte mensen is in boeddhistisch Thailand wel bekend.

Bronnen:

Ondermeer Khaosod English (met aandacht voor columnist Pravit, gepubliceerd dag voor verkiezingen)
Bangkok Post: stand van zaken

Meer op Trefpunt over opiniepeiling: verkiezingen peiling met democratisch tintje

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Wat maakt het uit wie in de Thaise Tweede Kamer de meerderheid heeft? Ze houden de bevolking een worst voor! En de mensen happen graag toe….. De bevolking is hopeloos verdeeld en de oppositie dus versnipperd.

    De generaal lacht in zijn vuistje. De uniformen houden de leiding in de gekozen senaat en kunnen alles wat niet bevalt tegenhouden. En dat duurt nog 15 jaar dus het einde daarvan zal ik wel niet meer meemaken…..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*