Thailand. Verkeerslogica wordt bijgesteld; hogere boetes voor wegpiraten


Hans Geleijnse, Wegpiraten, Verkeersveiligheid, Rijbewijs
De weg kwijt tussen Bangkok en Ayutthaya

Het Thaise ministerie van verkeer is het zat. De Thaise automobilisten (vooral zij) moeten zich leren te gedragen en zo niet dan is het betalen geblazen. Indien betrapt op een overtreding natuurlijk.

Het plan is, meldt het dagblad Thai Rath, om onverlaten die zich zonder ook maar een rijbewijs te bezitten achter het stuur zetten te beboeten met ฿50.000 (plm €1322) en/of drie maanden gevangenisstraf. Gebaseerd op wetgeving uit 1979 werd dit tot op heden met 1000 baht bestraft met mogelijk 1 maand cel extra. Verkeerszondaren die het rijbewijs was ontnomen, wegens rijden onder invloed bijvoorbeeld, en blijven doortuffen kunnen eveneens op ฿50.000 baht boete en drie maanden rekenen. Voorheen was dit, ฿2000/één maand gevangenisstraf. Wie bij aanhouding zijn rijbewijs niet op zak heeft moet die vergeetachtigheid bekopen met 10.000 baht richting staatskas.

Wegpiraten zullen niet schrikken

Als het bericht niet de kracht van proefballon heeft is het positief natuurlijk dat de opvoeding van Thaise verkeersdeelnemers krachtig ter hand wordt genomen, althans, dat is de boodschap van  departementschef Sanit Phromwong in Thai Rath. We schenken geen aandacht aan de procedure, de voorstellen moeten eerst door allerlei studiecommissies worden besproken alvorens de regering ze tot wet verheft. Dat duurt dus nog even. De logica van de strafmaten ontgaat me echter. Achter het stuur kruipen zonder dat ooit een rijbewijs te hebben gehaald, laat staan dat het je is afgepakt, slechts vijf keer ‘duurder’ dan ‘sorry agent, thuis laten liggen’ ? Zo’n wanverhouding roept vragen op.

Redactie, Verkeerscampagne Mislukt, Verkeersoden, Nieuwjaarsperiode

Het druist ook in tegen de filosofie van generaal-premier Prayuth en zijn mede-regeerders. Wetsovertreders zwaar bestraffen is het parool. De junta heeft verkeersveiligheid hoog op de ‘orde en gezag’-agenda heeft geplaatst. Zo is ingevoerd dat het rijexamen geen wassen neus meer is, verlenging van het rijbewijs niet automatisch, want het leek ook een goed idee om de medische gegevens van de rijbewijshoud(st)er erbij te betrekken. Maar vijftigduizend baht is voor bewuste overtreders geen straf om wakker van te liggen.

Misschien geeft dat al aan waarom alle maatregelen niet bekroond zijn met forse daling van het aantal verkeersongelukken en -slachtoffers. Sinds jaar en dag voert Thailand met, naar ik meen Malawi. een hevige strijd voor de koppositie op de ranglijst van meest verkeersdodelijke landen ter wereld.

Meer Big Brother eyes

We laten opzettelijk buiten beschouwing (we doen niet aan politiek) dat er sinds jaar en dag in Thailand niets wordt gedaan aan ontmoediging van even de auto pakken, integendeel autobezit wordt aangemoedigd en gefaciliteerd. Niettemin, er zijn in het verkeer effecten van een moderner verkeersbeleid waar te nemen. Toenemend ‘camera-toezicht’ bijvoorbeeld.  Betere wegarchitectuur.  De dodelijke U-turns worden vaker van lange invoegstroken voorzien en hier en daar duikt zelfs een rotonde op.

Hans Geleijnse, Wegpiraten, Verkeersveiligheid, Rijbewijs
Meer asfalt, de standaardaanpak

De generaal himself zette na 2015 hoog in op aanpak van dronken rijden tijdens de Songkran-periode, als de viering van het nieuwe jaar volgens de boeddhistische jaarkalender kracht wordt bijgezet met waterspuiten en alcohol plenzen. Er blijft echter dat verschil tussen goede bedoelingen en praktische uitvoering. Tijdens de eerste Songkran-viering onder het nieuwe beleid werden 200.000 auto’s van de weg gehaald en rijbewijzen (tijdelijk) in beslag genomen. Wat bleek? Er was onvoldoende parkeerruimte bij de verbaliserende troepen om de uit het verkeer gehaalde vierwielers te bergen. Dan maar wat minder actief.

Recentelijk kreeg ik via echtgenote N. te horen dat van de 700.000 door het cameraoog betrapte verkeersovertreders slechts 200.000 wegpiraten de toegestuurde boete ook betaalden. Zij had dit uit de mond van een hoge dame bij de verkeerspolitie. Die boetes zijn overigens een lachertje, max vijf- of zeshonderd baht. Sinds mijn geliefde, die tevens mijn privé-chauffeur is, kennis heeft van deze cijfers gooit zij elke naar onze brievenbus gestuurde dreigenveloppe ongeopend richting huishoudelijk afval.

Hans Geleijnse, Wegpiraten, Verkeersveiligheid, Rijbewijs
Het Rolmodel
Foto Wikipedia

Wat ook blijft is het relatief geringe aantal politionele patrouilles over stads- en plattelandswegen. De moest beproefde methode van verkeerscontrole is de wegafzetting en een beetje geroutineerde weggebruikers ziet die al van mijlenver aankomen. Misschien hebben de leden van het verkeerswezen belangrijker andere bezigheden. Misschien heeft die ‘onzichtbaarheid’ overeenkomsten met vroeger in het cameraloze tijdperk door ZuidEuropese landen toeren. Tussen pakweg 1 en 4 uur ’s middags ‘planken’ geblazen, want dat zaten de uniformen aan de hoofdmaaltijd van de dag, gevolgd door een weldadige siësta.

Opvallend is trouwens dat in de nieuwe plannen niet duidelijk over de categorie brommers wordt gesproken. Volksvervoerder nummer één en tegelijk de meest dodelijke. Tuf over Thaise wegen en je ziet aan de leeftijd en/of rijstijl van buddysitters dat zelfs een schoolverkeersexamen – als dat hier zou bestaan  – geen rijbewijs had opgeleverd. Enige scepsis over de aandacht voor verkeersveiligheid is niet misplaatst.

 

 

 

 

 

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

6 Comments

 1. Iemand zonder rijbewijs beboeten met 50.000 baht? Dat is voor veel Thai een half jaarsalaris. Dan ga je problemen creeren, want men gaat ‘andere wegen’ verzinnen om aan geld te komen. Beter lijkt het mij dat je de auto ter plekke in beslag neemt, zie maar hoe je thuis komt. Je kunt de auto terugkrijgen op vertoon van een nieuw te behalen rijbewijs plus een boete van…..10.000 baht? Mensen van wie het rijbewijs in beslag is genomen die kun je vertellen dat als je toch in de auto rijdt zo’n giga boete + 3 maanden krijgt, want daar moet je geen medelij mee hebben. Papieren vergeten? Ach…..kleine boete en vanmiddag op het buro komen laten zien.

  Berthy

 2. Verreweg de meeste doden vallen bij tweewielers en bovendien op secundaire wegen, in tegenspraak met de afbeeldingen die je hier en elders vaak ziet.
  Ik kan het verder eens zijn met wat hierboven wordt gezegd. Ja de U-Turns zijn gevaarlijk en dat verwijst naar de noodzaak juist de kwetsbare verkeersdeelnemers te beschermen en de infrastructuur daarop aan te passen.
  Dat is de manier waarop Nederland het deed. In de zeventiger jaren was het aantal verkeersdoden in Nederland 2/3 van het aantal in Thailand nu en dat is gedaald tot slechts 1/6 op dit moment.
  Met alleen meer controles en hogere straffen, hoe noodzakelijk ook, zal het niet lukken. Zolang de auto een heilige koe is zal het aantal verkeersslachtoffers nauwelijks afnemen.

   • Geen verwijzing naar Nederland……. Dat klopt maar wat wil je zeggen met deze constatering? Dat een reactie dat dan ook niet mag doen? Help, ik ben in de war.

    • Ik houd niet van bij alles het Europese thuisland slepen. Vaak is het door cultuurverschillen ook appels met peren vergelijken. Ik woon in Thailand en heb het over de Thaise situatie. Van mijn tien jaar hier wordt de laatste twee, drie veel meer aandacht besteed aan verkeersveiligheid dan voorheen, ook bij de wegenbouw. Mentaliteitsverandering gaat langzaam maar wat nu gebeurt is in elk geval een grote vooruitgang met het recente verleden, toen bijv. autobezit om kiezers te winnen werd aangemoedigd met belastingdouceurtjes.

 3. Naar aanleiding van reacties elders op ‘Thaise wegpiraten zonder rijbewijs’: ik wil benadrukken dat die niet suggereert dat alle Thaise weggebruikers wegpiraten zijn. Dat er onder meer mentaliteitsverandering in het verkeer nodig is zal iedere Thailandganger kunnen beamen. Dat kost tijd en alleen al het in de publiciteit brengen door Thaise media van plannen als deze levert daaraan een bijdrage. Generaliseringen niet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.