Thailand. Geflopte manoeuvre met prinses klap voor Thaksin-kamp

Het Constitutioneel Hof van Thailand gaat beslissen of de Theu Raksa Chart partij die vorige week vrijdag de 67-jarige prinses Ubolratana Mahidol als kandidaat-premier lanceerde wordt ontbonden. De aanbeveling daartoe is gedaan door de Kiesraad, nadat koning Vajiralongkorn had laten weten de kandidatuur van zijn oudere zuster ontoelaatbaar te achten.

Redactie, Thai Raksa Chart, Thaksin-kamp, kandidatuur prinses
Thai Raksa Chart top door het stof na stunt met prinses
Foto Khaosod English

Het zou een verrassing zijn als het Hof de aanbeveling van de Kiesraad niet volgt. Dat betekent een geduchte klap voor de volgelingen van de tien jaar geleden naar het buitenland gevluchte ex-premier Thaksin Shinawatra. Thai Raksa Chart is een tactische afsplitsing van Thaksin’s oude partij Pheu Thai, de grootste van het land die onder verschillende namen alle verkiezingen sinds 2001 won.

Door wijziging in 2017 van de kieswet en die op politieke partijen is er thans een mix van districtenstelsel voor partijen en nationale lijsten voor kandidaten. Omdat de wijzigingen nadelig zijn voor bestaande grote partijen heeft het Thaksin-kamp zich opgedeeld in een vijftal verschillende groeperingen. Daarbij liet Pheu Thai een fiks aantal districten aan Thai Raksa Chart. Omdat de termijn voor kandidaatstelling al verlopen is zou een verbod van Thai Raksa Chart betekenen dat het Thaksin-kamp in een groot aantal districten, onder meer in Bangkok, geen kandidaten heeft.

Het komt er nog slechter uit te zien als de geruchten grond hebben dat een verbod van Thai Raksa Chart gevolgd kan worden door uitsluiting van alle zgn. Thaksin-partijen vanwege afspraken met Thai Raksa Chart. Dit lijkt echter niet waarschijnlijk, het zou van de verkiezingen, toch al discutabel door de grote vinger die de militairen in de politieke pap houden, ronduit een democratische farce maken.

Inmiddels hebben verschillende veteranen in de top van Thai Raksa Chart afstand genomen van het besluit om met prinses Ubolratana als kandidaat-premier op de proppen te komen. Bij ontbinding van de partij wordt het dertien leden tellende bestuur bestraft met tien jaar verbanning uit de politiek. De prinses had dinsdag al  haar spijt betuigd. Ze had niet meer willen doen dan het landsbelang dienen, liet ze weten, waarbij ze nogmaals verzekerde dat ze al jaren geen lid meer is van het koninklijke huis.

De beschuldigingen van ‘vuil spel’ aan het adres van Thai Raksa Chart worden door tegenstanders van de junta niet serieus genomen. Daar wijst men op de verschillende petten waarmee junta-leider Prayuth de verkiezingsstrijd is ingegaan. Anders dan vijf ministers uit zijn regering zijn hij en zijn kabinet niet demissionair geworden. Gevolg is dat ieder publiek optreden van de premier-lijsttrekker beschouwd kan worden als verkiezingspropaganda. Ook zijn wekelijks televisiepraatje op vrijdagavond gaat gewoon door.

 

Redactie
Over Redactie 538 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*