Thailand. Veiligheid buitenlandse bezoekers prioriteit, belooft nieuwe minister


Moord, berovingen en verkrachtingen van toeristen die in de internationale pers vaak breed werden uitgemeten, hebben de Thaise toeristenindustrie de laatste jaren geen goed gedaan. Ook bus- en bootongelukken hebben hun tol geëist, zeker op de Chinese markt waar Thailand zo afhankelijk van is. Zoals Trefpunt Azië eerder meldde gaf deze de eerste zes maanden van dit jaar een terugval van meer dan veertien procent te zien. Vandaar dat het Ministerie van Toerisme en Sport de veiligheid van buitenlandse bezoekers hoog op de agenda heeft geplaatst.

De nieuwe Minister Toerisme en Sport (bron MOTS)

Dat werd nog eens onderstreept toen vorige week Pipat Ratchakitprakarn aantrad als de nieuwe baas op dit Ministerie. Hij kwam met een duidelijke boodschap naar alle betrokkenen: ‘Laten we met zijn allen de handen uit de mouwen steken om de veiligheid van toeristen te waarborgen’.

Veiligheid buitenlandse bezoekers vergt grote inzet

Toerisme is een van de belangrijkste steunpilaren van de Thaise economie, zo zei hij in zijn perspraatje. ‘Maar om veiligheid te verbeteren is meer nodig dan bewakingspersoneel en politie. Ook de gemeenschap moet er bij betrokken worden om zorg te dragen voor buitenlandse bezoekers en een oogje in het zeil te houden’.

Evenals zijn voorganger zei ook Pipat alle aandacht te hebben voor een eerlijkere verdeling van de toeristenkoek. Op het ogenblik komt 85 procent daarvan terecht in de broodtrommel van 22 provincies. De andere 55 provincies hebben er hoegenaamd geen voordeel bij. Pipat pleit voor een grotere spreiding van buitenlandse bezoekers, waardoor dan tevens overtoerisme bestreden kan worden.

De echte beleving van het boerenleven

Hij denkt dat te kunnen bewerkstelligen door het ontwikkelen van nichemarkten met een authentieke ervaring, die op de traditionele bestemmingen niet voorhanden zijn. Ook daarin wordt aan de lokale gemeenschappen een grote rol toebedeeld aangezien zij het zijn die voor die authentieke belevingen moeten zorgen.

Daarbuiten zullen ook sportieve evenementen gebruikt gaan worden om de reisindustrie haar elan terug te geven;  al is het zoals Pipat toegaf ‘niet gemakkelijk de juiste evenementen aan te trekken’.

Thailand hoopt dit jaar rond de 40 miljoen buitenlandse bezoekers binnen haar poorten te halen. Dat is 1,5 miljoen minder dan eerder werd verwacht.

 


Redactie
Over Redactie 633 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.