Thailand. Het einde van de vastenperiode voor boeddhisten

Ok Phansa

Wan Ok Phansa (Thai: วัน ออกพรรษา)  ‘dag van vertrek uit vassa’ ( Boeddhistische vasten ),  is de laatste dag van de Thai-Lao beleving van vassa. Het valt altijd in oktober, drie maanmaanden na het begin van vassa, Wan Khao Phansa (Thai: วัน เข้าพรรษา).

Vassa wordt vaak vergeleken met de vastenperiode bij de christenen. Maar vassa bestond al vijf eeuwen voor het ontstaan van de christelijke kerk. Vassa valt in het regenseizoen, en wordt ook wel de ‘terugtrekking van de regen’ genoemd. Het begint op de eerste dag van de afnemende maan van de achtste maanmaand, de dag na Asalha Puja of Asalha Uposatha (‘Dhamma-dag’). En eindigt op Pavarana, wanneer alle monniken voor de sangha (de gemeenschap) komen, en boete doen voor elke overtreding die ze tijdens vassa begaan zouden hebben.

Gedurende vassa blijven de monniken in dezelfde tempel, en verhuizen dus niet. In sommige tempels wijden monniken de vassa aan intensieve meditatie. Boeddhistische leken kiezen er soms voor om vassa te beleven door minder vlees te eten, geen alcohol te drinken of niet te roken. Gewoonlijk wordt het aantal jaren dat een monnik als monnik geleefd heeft, uitgedrukt door het aantal vassa’s (of regens) sinds de wijding te tellen.

Vastenperiode is stokoud

De boeddhistische vastentraditie dateert van vóór de tijd van Gautama Boeddha. Het was een al lang bestaande gewoonte voor bedelende asceten in India om niet te reizen tijdens het regenseizoen. Dit omdat ze onbedoeld schade zouden kunnen toebrengen aan gewassen, insecten of zichzelf tijdens hun reizen. Veel boeddhistische asceten leven in regio’s die geen regenseizoen hebben. Daar wordt doorgaans geen vassa in acht genomen.

Lode Engelen, Ok Phansa

Het feest in onze kleine gemeenschap

In ons dorpje wordt Ok Phansa ook gevierd met een ceremonie. ’s Ochtends vroeg komen de mensen naar de belangrijkste tempel van het dorp met eten voor de monniken. Alles wat in een verpakking zit wordt op schalen in de tempel gelegd en men wacht op de monnik die het moet aannemen.

Lode Engelen, Ok Phansa

Er wordt ook hard gewerkt aan versiering voor de tempel. Voor degenen die een beetje geld willen bijdragen is er de geldboom.

Lode Engelen, Ok Phansa

Lode Engelen, Ok Phansa

Deze mannen zullen straks het eten tijdens een korte ceremonie aanbieden aan de monnik.

Lode Engelen, Vassa, Vastenperiode, Thaise boeddhisten,

De man die alles in goede banen leidt.

Lode Engelen, Ok Phansa

Na de ceremonie gaat iedereen weer naar buiten,  klaar om vers voedsel aan de monniken te geven.

Lode Engelen, Ok Phansa

Lode Engelen, Ok Phansa

Wat Pa Dua is een heel actieve tempel, er verblijven nog verschillende monniken en novicen. De monniken komen zoals het hoort op blote voeten langs in een bedeltocht.

Lode Engelen, Ok Phansa

Lode Engelen, Ok Phansa

De abt van de tempel loopt gewoonlijk vooraan in de rij.

Lode Engelen, Ok Phansa, Vassa, Vastenperiode,

Lode Engelen, Ok Phansa

Lode Engelen, Vassa, Vastenperiode, Thaise boeddhisten,

Na de bedeltocht gaat iedereen weer terug in de tempel en wordt het overgebleven voedsel aan Boeddha aangeboden.

Lode Engelen, Ok Phansa

Lode Engelen, Vassa, Vastenperiode, Boeddhisten

Eén van de mannen sprenkelt een beetje water over de bedelkom van de abt als zegening.

Lode Engelen, Vassa, Vastenperiode, Boeddhisme

 

Bron tekst: Wikipedia.

© Lode Engelen. foto’s genomen in Wat Pa Dua Saraphi op 02.10.2020.

 

Meer werk van mij vind je hier.

 

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 254 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*