Thailand. Johan van Laarhoven uit zijn Thaise hel

Johan van Laarhoven, de voormalige coffeeshopbaas die sinds 2014 in Thailand heeft vastgezeten, komt vanavond in Nederland aan. De Thaise hel, zoals hij zijn gevangenis noemde, is voor hem voorbij. Hij is door de Thaise autoriteiten op het vliegtuig gezet nadat met Nederland overeenstemming was bereikt over het uitzitten van het restant van zijn Thaise vonnis in Nederland.

Hoera zegt Trefpunt Azie met de familie van Van Laarhoven in Nederland. Met de aantekening dat die blijdschap nog niet compleet is omdat Van Laarhovens partner Tukta Kaen-In nog in de cel zit. Zij heeft de Thaise nationaliteit en is afhankelijk van gratieverlening. Minister Grapperhaus van justitie, die vorig jaar persoonlijk naar de Thaise leider Prayuth in Bangkok ging om ontslag uit de Thaise gevangenis te bepleiten, beloofde dat Nederland zich ook voor Tukta zou inspannen. Johan’s partner moet nog drie jaar uitzitten.

“We zijn ongelooflijk blij met de terugkeer van Johan”, zei Frans van Laarhoven, de broer van Johan tegen Nederlandse media.  Ook zegt de familie goede hoop te hebben dat Tukta snel naar Nederland zal komen. Haar twee kinderen verblijven daar al enkele jaren.

Van Laarhoven was in Thailand veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. De rechtbank had de Nederlander een celstraf van 103 jaar opgelegd waarvan hij er twintig moest uitzitten. Tukta kreeg 12 jaar celstraf. Van Laarhoven heef steeds gesteld dat beiden onschuldig zijn. Het stel leefde sinds 2009 in Thailand en werd daar gearresteerd nadat Nederland in 2014 in een rechtshulpverzoek vervolging in Thailand suggereerde. Deze gang van zaken is onder meer door de Nationale Ombudsman aan de kaak gesteld omdat justitie ‘onzorgvuldig’ was geweest.

Het is  niet duidelijk wat de verdere stappen in het proces van Van Laarhoven zullen zijn. In principe zou hij na deze uitlevering het restant van zijn celstraf in Nederland moeten uitzitten. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in november vorig jaar bepaald dat deze Thaise straf wordt omgezet naar het Nederlandse strafmaximum, te weten tien jaar en acht maanden. De tijd dat hij in de Thaise cel zat, wordt hiervan afgetrokken.

Advocaat Sidney Smeets liet weten dat een nieuwe procedure wordt gestart om zijn zaak in Nederland opnieuw voor de rechter te krijgen. Zo heeft Van Laarhoven de kans om zijn onschuld te bewijzen.

In september vorig jaar werd bekend dat Nederland een procedure was gestart om Van Laarhoven terug te halen. Justitieminister Ferd Grapperhaus stelde toen dat de ontmoeting met de Thaise premier Prayuth Chan-o-cha in Bangkok goed was verlopen.

 

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

12 Comments

 1. Ik wens iedereen die het lot van Johan vergoeielijken een weekje Thaise gevangenis toe.
  Voor de ambte’naren’ verantwoordelijk voor dit geheel graag levenslang.

 2. Het lijkt me afschuwelijk om in een cel te zitten, Thais of waar dan ook. Maar zeker niet in de Thaise variant 😉 Ik meen overigens begrepen te hebben dat van Laarhoven wel wat privileges had tov. de gewone Thaise misdadiger.
  En helemaal als je “eigen” land een ander land op gedachten heeft gebracht…

  Dat de Nederlandse overheid geprutst heeft (al dan niet bewust, want dat zweeft ook nog steeds boven de markt) in deze zaak moge duidelijk zijn, goed dat er echt actie is ondernomen.

  Wat ik wel lastig vind is dat deze mensen gewoon voor witwassen veroordeeld zijn. En op (voor een leek als ik) zo te lezen niet onterechte gronden. Via meerdere landen geld wegsluizen en zo Nederlandse en Thaise wetgeving ontduiken. En daar kwam Tukta in beeld omdat het op haar naam gebeurde, toch?

  Laten we ook niet vergeten dat deze meneer zich 2 van de duurste advocaten kan permitteren die gewoon aanschuiven aan elke tv-tafel waar ze maar willen. En de sensatie die ze creëren rondom zijn aankomst en “een medisch team”klaar hebben staan in een academisch ziekenhuis, natuurlijk pure volksmennerij is. Dit regime geldt voor iedereen die in deze situatie zit. En laten we niet vergeten dat de man nog gewoon een straf uit moet zitten en we blij moeten zijn dat Thailand heeft mee bewogen.
  De arts van de gevangenis heeft hem gewoon onderzocht en niets levensbedreigends gevonden, anders hadden ze hem echt ook niet 12 uur in een vliegtuig gestopt.

  Menselijk gezien snap ik het prima en is het triest zoals delen hier van gebeurd zijn. Maar er ligt ook nog iets onder volgens mij dat er altijd ook was, maar normaliter misschien nooit of pas later boven water was gekomen.

  Ik ben benieuwd hoe het zich ontvouwt en wat de verschillende processen over en weer op zullen brengen. Er zullen vaste meerdere boeken en films gaan volgen.

  • ‘Gewoon voor witwassen veroordeeld.’ Als u aan dat zinnetje had toegevoegd ‘in Thailand’ klinkt het al wat minder ‘gewoon’. Hoe \gewoon; het is kunt u lezen in het rapport van de Ntionale Ombudsman en de ook in het verhaal vermelde opmerkingen van Grapperhaus tijdens het Tweede-Kamerdebat vorig voorjaar. Of Johan en Tukta nu beschikken over dure advocaten doet niets toe of af aan de verantwoordelijkheid die Nederland jegens hen heeft. Dat Van Laarhoven op Schiphol na ruim vijf jaar Thaise cel geen enkele gelegenheid kreeg even zijn broer te omarmen geeft wellicht aan dat de verantwoordelijke Nederlandse autoriteiten een Thaise behandeling over het voetlich wensten te brengen.

 3. Tukta komt waarschijnlijk volgende maand vrij onder voorwaarden met een enkelband.Het is toch ook echt te hopen dat zij snel naar haar kindewren kan als zij een visum krijgt ???

 4. Het betere nieuws van vandaag.
  Het is te hopen dat Johan van Laarhoven binnen de kortste keren weer vrij man mag zijn. En zijn vrouw Tukta een dezer dagen ook op Schiphol aankomt, zodat de familie weer herenigd kan worden. Wel het minste na alle vuile streken van het OM, en de slopende jaren in Thaise gevangenissen.
  Wat commentaren lezende op nieuwssites als Nu.nl, over zijn komst naar hier, springen de tranen je in de ogen. Vanwege de stuitende onwetendheid en afgunst van flink wat Nederlanders. Die Johan van Laarhoven het liefst lekker hadden laten zitten, in zijn Thaise gevangenis-hel. Zich geen enkele voorstelling kunnen maken van de mensonterende omstandigheden daar, maar wel zwaaien met het rechtschapen vingertje, veilig vanachter het Nederlandse toetsenbord.

  • Volgens mij is er een juridische en een humanitaire kant aan de zaak waar het Van Laarhoven zelf betreft. Komt nog een immigratie-aspect bij waar het zijn vrouw betreft. Alles door elkaar hussebusselen leidt alleen tot chaos. Niemand ontkent dat het gevangenis-regiem onmenselijk is. Niemand ontkent dat families idealiter bij elkaar zouden moeten leven. Maar er zijn in de wereld ernstiger situaties met Nederlanders die schrijnender zijn dan die van van Laarhoven en zijn vrouw. Zij verdienen mijns inziens geen uitzonderingspositie.

   • Beste Chris, ik kan jouw redenering niet echt onderschrijven. Van Laarhoven is vast geen koorknaapje, maar ook zeker geen Holleeder, of Taghi. En er zullen best nog schrijnender gevallen zijn dan de situatie waarin hij en zijn Thaise vrouw verkeren. Kan best. Maar daar hebben we hier niet mee te maken.

    Als ik als mens naar deze zaak kijk ( die aan alle kanten stinkt ) en niet met een soort kille boekhoudersmentaliteit, dan is het zonneklaar dat van Laarhoven juist wel een uitzonderingspositie verdient. Want het is dezelfde verwerpelijke mentaliteit die hem en zijn vrouw meer dan vijf jaar achter de Thaise tralies deed belanden. Terwijl hij normaal gesproken nog geen dag vast had horen te zitten, en zij al helemaal niet..
    Een in mijn ogen zeer verwerpelijk iets, wat mijn vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat nou niet bepaald vergroot heeft.
    Dat Grapperhaus op bezoek kwam in Bangkok, geeft ook al aan dat de manier waarop de zaak van Laarhoven behandeld is geen schoonheidsprijs verdient.
    En alles door elkaar hussebusselen is niet de schuld van van Laarhoven, maar onze eigen Nederlandse rechtshandhavers. Met als ‘bijkomende schade’dat Tukta van Laarhoven nog wat langer dan haar echtgenoot weg mag rotten in een smerige Thaise bajes.. Echt een verheffend iets. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt, en mag oprecht hopen dat Johan van Laarhoven wel een uitzondering zal blijken.

 5. Hij zou dus nog een jaartje of 5 moeten zitten, lees ik. Het Hof heeft al geoordeeld en daarbij staan de feiten uit Thailand vast. Toch zou het me niet verbazen als er uiteindelijk een kortere hechtenis uit volgt; de enorme heisa, het vuile spel van Nederlandse ambtenaren en zijn gezondheid zijn daar aanleiding voor.

  • Zekers. Ben erg benieuwd wat er terechtkomt van beloofde inspanningen vanuit Nederland (onder meer door Grapperhaus) om haar ook uit de cel te krijgen. Per slot heeft zij hier twee kinderen wonen, een van Johan, een uit een eerdere relatie.

   • Wat een onzinnige rederening. Moet iedere Nederlander die in het buitenland in de gevangenis zit en kinderen heeft dan maar worden vrijgelaten en teruggestuurd naar het vaderland?

    • Nee. Wel als de betrokkenene als gevolg van laakbaar optreden van Nederlandse overheidsdienaren in de gevangenis terechtkomt. Dat verklaart ook de uitzonderingspozitie die Johan en Tukta innemen ten opzichte van andere gevangenen in het buitenland. Gelukkig is Grapperhaus de betekenis van het begrip rechtstaat niet kwijtgeraakt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.