Thailand. ‘Uw beeltenis worde geheiligd’. Of niet, Ultraman?


Thailand, Ultraman, Erik Kuijpers

Sint Joris bestaat nog!

Te vuur en te zwaard tegen de draak die de god uit ons hart te kijk zet, of beledigt, of zelfs maar afbeeldt. Of is het Don Quichot en zijn strijd tegen windmolens?

Feit is dat Thailand op zijn kop staat omdat een studente ‘kunst’ Boeddha heeft afgebeeld als Ultraman, de Japanse stripheld uit midden jaren 60. Dit speelse jonge vrouwtje, dat heel knap kan schilderen, heeft Boeddha afgebeeld als haar superheld, als de beschermer van het goede in de wereld en zij ziet stripheld Ultraman als vertegenwoordiger van het goede. Haar Ivanhoe, haar Robin Hood, haar Dappere Dodo!

Thailand, Ultraman, Erik Kuijpers

Maar Ultraman valt niet in goede aarde

Wie is die Ultraman? Een kort filmpje vindt u hier: https://youtu.be/OvPj2nF417M

Er valt wel vaker een prent niet in goede aarde. Denk aan de Deense spotprenten. Maar dat zijn echte spotprenten!

Toch is dit zo oud als de weg naar Rome en dit keer letterlijk. In de ruïnes van Rome’s oudste paleizen is bovenstaande spotprent gevonden waarin een man met ezelskop gekruisigd is. Die is dus 2.000 jaar oud!

Maar Thailand is boos. De ultraconservatieve groepering Buddhist Power of the Land wil de studente veroordeeld hebben en tevens de organisatie van de expositie waar de stukken hingen. Zeven jaar cel kun je krijgen als je een religie beledigt.

Een van de nieuwste politieke partijen in Thailand, Pandin Dharma, ging de verkiezingen in met de slogan ‘Het Boeddhisme wordt bedreigd door de islam’ en zij willen de boeddhistische Koning en het land beschermen tegen die islam. Zoals gebruikelijk wordt ook hier het Huis gekoppeld aan de religie…..

Zij zijn fel tegen de secularisatie (= het maatschappelijk leven onttrekken aan de invloed van kerk en geloof) die de jeugd meer aanspreekt dan het boeddhisme. Voor deze conservatieven zijn de schilderijen olie op het vuur; het bevestigt in hun ogen dat het boeddhisme bedreigd wordt en ook nog van binnenuit: vanuit de eigen jeugd. Dat een monnik in Thailand ooit opriep moskeeën in de fik te steken is misschien al vergeten?

Thailand, Ultraman, Erik Kuijpers

De gewraakte schilderijen

Het zijn er vier, en ze zijn allemaal verkocht. Een ervan bracht op de veiling 600.000 baht op, 18.000 euro, en de verkoper zegt teleurgesteld te zijn dat ultra-conservatief zo reageert. Vrijheid van meningsuiting en van expressie behoren ook in Thailand te kunnen.

Enfin, beoordeelt u zelf hoezeer dit een belediging is en van wie. We horen er ongetwijfeld meer van…..

Bron:

Australian Broadcasting Corporation abc.net; https://tinyurl.com/y3er4lma

Filmpje met Ultraman:

Uit 1966; https://youtu.be/OvPj2nF417M

Foto’s en prenten

Ultraman (1966-1967) in Tokyo; wikipedia, 16624149.

Spotprent uit het oude Rome, ontdekt in 1857. Man met ezelskop aan het kruis en de tekst ‘Alexamenos vereert zijn god’. Wikimedia, 8401448.

Een van de gewraakte schilderijen; van internet.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Over Robin Hood gesproken. Is het verhaal dat over hem gaat voor jou een inspiratie geweest om Tollenaar te worden?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.