Thailand: Corona-virus bedreiging olifanten toeristenindustrie


Antonin Cee, Poedelgekte, Vrouwenvoetbal

Het corona-virus is een bedreiging voor olifanten die in de Thaise toeristenindustrie werken. Olifantencentra en natuurbeschermers waarschuwen voor honger en hernieuwde uitbuiting als er geen reddingsplan komt.

Dierenbelangenorganisaties, en de mahouts zelf, zeggen dat veel olifanten in de toeristische sector zullen verhongeren, verkocht worden aan dierentuinen of dat men overgaat op illegale houtkap. Want het virus heeft de bezoekersaantallen namelijk gedecimeerd.

Foto: Publiek domein/Animals Today

Geen inkomsten

Vóór het virus was het leven van de naar schatting 2.000 olifanten in de toeristenindustrie al erbarmelijk en stressvol. Met vaak misbruikende methoden om ze te ‘breken’ zodat ze tam als lammetjes met toeristen ritjes maken en hun kunsten doen bij dierenshows. Maar nu de dieren niet kunnen optreden en er dus geen inkomsten zijn, is er geen geld om de 300 kilogram voedsel per dag te betalen die een in gevangenschap levende olifant nodig heeft.

Foto’s uit de centra tonen rijen olifanten die met een voet aan houten palen zijn vastgemaakt. Sommigen wiegen heen en weer met hun hoofd. Door de stress vallen ze elkaar regelmatig aan. De meeste van deze olifanten zijn momenteel werkloos, meldt de Thai Elephant Alliance Association. Door geldgebrek is er onvoldoende en vooral vezelrijk voedsel beschikbaar. Het loon voor de olifantenverzorgers is met 70 procent gedaald.

Rob Vissers, Olifanten op drift, Chantaburi, Toeristenindustrie,

Illegale houtkap

De vrees bestaat dat de dieren worden ingezet bij illegale houtkapactiviteiten langs de Thais-Birmese grens. Dit is in strijd met een 30 jaar oude wet die het gebruik van olifanten verbiedt om hout te vervoeren. Ook kunnen ze worden gedwongen om te gaan bedelen op straat. Voor de zware beesten betekent dat uren lopen op heet asfalt, waar hun gevoelige zolen niet tegen kunnen.

Het zijn vooral de Chinese bezoekers die het af laten weten en normaal gesproken het merendeel van de 40 miljoen toeristen in Thailand vormen. De toeristenindustrie kromp in februari met meer dan 80 procent toen China zwaar getroffen was door het virus en externe reizen verbood.

Strijd toeristenindustrie

Voor dierenbeschermers en voorvechters van dierenrechten is dit een nieuw hoofdstuk in hun niet-aflatende strijd tegen de toeristenindustrie. Nu de olifanten door het inkomensverlies steeds meer ondervoed raken, bevindt de situatie zich ‘op een crisispunt’, zegt de eigenaar van het Elephant Nature Park bij Chiang Mai. Dit toevluchtsoord voor ongeveer 80 geredde dikhuiden stelt bezoekers alleen in staat de wezens te observeren. Een filosofie die haaks staat op locaties waar de dieren gedwongen trucs uitvoeren en het park ritten aanbiedt. De Thai Elephant Alliance Association heeft een fonds in het leven geroepen om de olifanten te voeren en mahouts te helpen in bijna 50 kampen. Dit uit angst dat de enige opties binnenkort beperkt zullen zijn tot dierentuinen, verhongering of houtkap.

Happy Elephant, Olifantshuid, Azië, Dierenbescherming
Foto: PubliekDomein/Animals Today

Ook de regering roept op tot het financieren van getroffen kampen. Voor elke olifant is 1000 baht per dag nodig (ongeveer 28 euro), zegt een woordvoerder van het Elephant Rescue Park. Vrijlaten in de bossen is geen optie. Hoogstwaarschijnlijk worden ze dan gedood in territoriale gevechten met hun wilde soortgenoten.

Bron: Straits Times

Zie ook: Khaosod English: Hongerdood dreigt voor olifanten


Bert Vos
Over Bert Vos 192 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*