Thailand. Geef me verdomme die strandstoel terug!


Het is weer hommeles met toeristen en expats die onbezorgd willen luilekkeren aan de zonnige stranden van Phuket en Pattaya en wie weet zelfs Hua Hin. Gedonder met strandstoelen. Het gaat hier om de vraag wie is de baas op het strand, wie bepaalt wat de strandstoelverhuur mag kosten en waar de strandstoelen mogen staan en wat andere ook belangrijke details die we hier laten rusten.

Voor een buitenstaander is het een beetje ingewikkeld verhaal, daarom deze korte samenvatting. In mei 2-14 greep een militaire junta de macht. Het was een zootje in het land vonden ze, het was de hoogste tijd voor herstel van gezag en vooral orde. De mensen moesten daardoor weer weer gelukkig worden. Om dat te bereiken werd corruptiebestrijding uitgeroepen tot wat ‘speerpunt van het beleid’.

Hans Geleijnse, Strand, Expat, Strandstoel
Gezwellig op de zandsrip in de schaduw

Veel buitenlanders in Thailand juichten dat toe.  Tot die speerpunt in hun achterwerk begon te prikken. De strandstoel verdween! Alles wat illegaal was of naar illegaliteit rook werd aangepakt,  voor de zekerheid met door militairen versterkte  politie-eenheden. Zo ook de illegale of half-illegale strandstoel-  en parasolverhuurders  Dit kordate optreden zorgde voor lawines aan boze reacties op van buitenlandse strandliefhebbers. Ik wil die  strandstoel verdomme, anders ga ik naar de Filippijnen, of Vietnam. Daar is het nog goedkoper ook,  briesten Thailand-liefhebbers liefhebbers op de bekende buitenlandersfora op het internet.

Hans Geleijnse, Strand, Expat, StrandstoelDat was in 2015 en sindsdien woedt een soort guerrilla-oorlog om de zeggenschap over het zandstrand. Twee maanden terug las ik op één van die blogs dit: Voor zoverre strandstoel- en parasol verhuurders het de eerste keer niet “begrepen” hebben, heeft het militaire regime nogmaals duidelijk gemaakt, dat het monopolie van corrupte lokale politici en “invloedrijke “personen voorbij is. Deze hebben al decennia lang de grote stranden van Pattaya in handen gehad.

Overdreven? Op deze Thailand-site vond ik een twintigtal artikelen gerelateerd aan strandstoelsores met in totaal zo’n 220 reacties. En dat is er maar eentje van een hele rits. Wat is er misgegaan? Dit bijvoorbeeld. In hun ijver om de zaak te regelen hadden lokale autoriteiten gratis strandstoelen en parasols beloofd aan bonafide verhuurders. Het materiaal werd in het kader van nobele anti-alcoholcaampagnes verstrekt door bierfabrikant Chang. Gratis? Niet helemaal.

Onze steun en toeverlaat in Pattayaanse zaken, Olleke Bolleke in Thailand, deed uitvoerig uit de doeken dat de strandstoelbusiness moesten dokken voor het nieuwe gratis meubilair. Een paar dagen later kwam het onvermijdelijke gevolg: die kosten werden doorberekend aan de Buitenlandse Badgast. Wel 100 baht €2,50 per dag per strandstoel, met kussentje en parasol.

Hans Geleijnse, Strand, Expat, Strandstoel

De rapen waren gaar. Strandbruinbakkers wilden hun ouwe stoelen terug. Men klaagde over hittevasthoudende  parasols en  plastic kussens. Men rebelleerde door gewoon gratis op het zand naast de strandstoelen neer te ploffen. Gevaarlijk voor lijf en leden ook nog, die dingen. Exploitant Wanchai Lertnirandorn vond ze meer geschikt voor een hardere ondergrond dan zand. ‘Als de toeristen op één kant leunen, kieperen ze om.
 Er zouden op die manier ieder moment van de dag oudere toeristen in het zand vallen, Gelukkig dat het zand de val opvangt, anders zouden er ongetwijfeld blessures ontstaan.’

Hiermee houdt de ellende voor de veelgeplaagde badgast niet op. Want als deze op enig moment van de dag omkiepert is er een goede kans dat ‘ie met de neus in een berg afval duikt. Plastic, flesjes, bierdoppen en andere rotzooi horen bij de klachten van zonzeezoekers als vervuild water met golfslag. Echter, dit probleempje valt in het niet bij één van de grootste vervuilers van het strandleven: de filtersigaret. Daarom zal vanaf volgend jaar februari een rookverbod op de Thaise stranden van kracht zijn. Met hier en daar een rookzone, wie weet met rookpaal, zoals op stations te onzent.

Alweer Olleke Bolleke heeft dit uit zeer betrouwbare bron, namelijk generaal Surasak Karnjanarat, tevens verantwoordelijk voor milieuzaken.  Sigarettenresten zijn één van de grootste milieuproblemen van Thailand geworden, stelt hij. Meer speciaal: de filters. Die vatten ‘nicotine en andere schadelijke chemicaliën die in het water werden opgelost en daarmee het ecosysteem van de zee schade toebrachten en het zou bovendien schadelijk voor de mens zijn.’ Dat laatste hebben we meer gehoord.

Hans Geleijnse, Strand, Expat, Strandstoel
… genieten van zee, belendend natuurschoon en… zo min mogelijk zand …

Toch mag er wel wat begrip zijn voor de klagers. Want zo’n strand is nou eenmaal gemaakt van zand. Je wilt dat goedje niet overal tegenkomen, en vooral moet op plaatsen waar het jeukt of knarst. Daarvoor dient de strandstoel, met de parasol als wapen tegen de stekende ropenzon. Waarom de klachten vooral uit oorden als Phuket en Pattaya komen is ook begrijpelijk. De badgast wil zijn strandplezier tussen het natuurschoon daar niet bederven met ongerief dat zo aan Bert Haanstra’s Alleman kan worden toegevoegd. Zoals de populaire ‘Sahara shuffle’, de dans op hoge poten tussen standstoel en zee, omdat zand blootgesteld aan de zon de eigenschap heeft nogal heet te worden en de dure slippers bij de ligstoel moeten blijven teneinde niet weggespoeld te worden door een verraderlijke golfslag. Ook al zoiets irritants aan zonzee.

De toerist of expat die niettemin in deze oorden zijn badvermaak en ontspanning zoekt dient zich op het ergste voor te bereiden zolang de machtsstrijd over de strandheerschappij niet is beslist.

Alle anderen kunnen met een gerust hart elders genieten van paradijselijke stranden, betoverend natuurschoon en andere geneugten waar het Land of Smiles terecht trots op kan zijn.

 

 

 

Fotomateriaal: Sophon cable tv, Olleke Bolleke, Beachfront Guide

 

 

.

 


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 345 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

  1. Ik zit al 12 jaar in Soi 5 jomtien en zie zolang als ik hier zit zie ik het totaal armoedige strand meubilair hier , als ik naar het strand ga is de enige area voorbij het politie station hier waar ze al jaren deze bekritiseerde ligbedden hebben maar die kosten dus 100 thb per dag , de strand verhuurders daar zijn net als alle thaien super gericht op service , ze leggen gelijk 2 handdoeken op je bed en je hoeft maar te kikken en ze verplaatsen je parasol of bezorgen je een drankje of eten , , ik juich de stappen van de politiek hier toe , jarenlang hebben die strandhouders hun zakken gevuld en van belasing heeft nooit iemand gehoord maar er lopen veel klagers hier , voor mij is het een super actie en een giga verbetering !

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.