Thailand. Minister bewijst: voor elk probleem is simpele oplossing

Eten en drinken op vliegvelden te duur? Koop er dan niet!

Weerasak Kowsurat, de nieuwe minister van toerisme en sport, presenteerde gisteren het ei van Columbus voor een kennelijk brandend probleem: de hoge prijzen voor eten en drinken op luchthavens. Gewoon links laten liggen die handel, was zijn boodschap volgens persagentschap Khaosod English. Doe als ik, en eet en drink voordat je op reis gaat of als je op je bestemming bent. Bovendien kun je ook wachten tot je in het vliegtuig zit. Dan krijg je voor niks wat te happen of slokken.

Hans Geleijnse, Simpele oplossing, prijsniveau, Vliegvelden
Toerisme-chef Weerasak: niks kopen op vliegvelden als je het daar te duur vindt

De minister toverde dit ei uit zijn hoge hoed om verhitte discussies op sociale media over die hoge prijzen het hoofd te bieden. Een dag eerder had juntabaas Prayut Chan-Ocha zelfs een onderzoek aangekondigd naar de prijs van versnaperingen en voedsel op vliegveld Don Mueang. Hij vond die hoge prijzen slecht voor het ‘image van Thailand’. De premier in de kou zettne door te zeggen dat zo’n onderzoek overbodige onzin is kan natuurlijk niet, dus verpakt de minister (die de Amerikaanse topuniversiteit Harvard in zijn CV heeft)  die mening in zijn ingenieuze oplossing van het probleem.

De klachtentsunami werd veroorzaakt door een zakenman die op sociale media zijn gal spuugde over de prijs van een flesje mineraalwater op het vliegveld. Weerasak rekende hem voor dat je zo’n flesje kan kopen voor 10 baht (€0.26)). Maar dan wel buiten het vliegveld natuurlijk. Bij de winkeltjes binnen kan het zo maar oplopen van 50 tot 90 baht, afhankelijk van het etiketje op de fles.

Hans Geleijnse, Simpele oplossing, Prijsniveau, Vliegvelden
Herinnering aan Land of Smiles of aan het prijskaartje met rammelende maag?

Weerasak verwacht dat de winkeltjes vanzelf hun prijzen matigen als de klandizie wegblijft. Op welke termijn dat effect zichtbaar zal worden vermeldde hij wijselijk niet. Ook liet hij buiten beschouwing dat de verkoopprijzen voor een fiks deel worden bepaald door de hoge huren en andere kosten die horeca-exploitanten moeten ophoesten aan de eigenaar van vliegvelden als Don Mueang en Suvarnabhumi, Airports of Thailand. Dat is een zogenaamd privé-bedrijf, een naamloze vennootschap, waarin het ministerie van financiën een zeventig procent aandeel heeft….

Thailand is ook geen uitzondering. Op vrijwel alle vliegvelden ter wereld ligt het prijsniveau voor zelfs de eenvoudigste snacks vaak tientallen procenten hoger dan bij de buurtsuper. Hoge exploitatielasten zijn overigens niet de enige oorzaak. De wet van vraag en aanbod bepaalt dat hongerigen of dorstigen eenmaal door de douane op een vliegveld zijn uitgeleverd aan de aanbieders. Bovendien is het image-gerelateerd: ondanks dat vliegen zeer betaalbaar is geworden wordt het aanbod in de branche bepaald door ‘dure merken’. Een C&A-tje kom je op een vliegveld niet tegen, dat hangt al om het lijf van de passagier.

Weerasak was na de coup van 2006 ook al minister van toerisme in het door de militairen opgetuigde kabinet Somchai. Later werd hij voorzitter van de raad van bestuur van TAT, de Thaise VVV. Het kan ook zijn dat Weerasak het probleem niet ziet omdat zijn om onbekende redenen in oktober vorig jaar vervangen voorgangster Kobkarn Wattanavrangkul is geslaagd in haar opzet de seksindustrie de nek om te draaien. In dat geval haalt Thailand de ‘quality-tourists’ met de goedgevulde beurzen binnen in plaats van Cheap Charlie op zoek naar goedkope seks. En met kwaliteitstoeristen doen de prijzen op vliegvelden er niet toe.

Maar het blijft een vondst van minister Weerasak: Dorst op het vliegveld? Gewoon even aan zo’n fonteintje met fris drinkwater hangen en klaar is Nok of Somchai. Dat de mensen dit niet zelf verzinnen!

 

CV Weerasak Kowsurat
Weerasak en zijn voorgangster: Asean travel

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 293 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

4 Comments

 1. Beste Berthy,

  Op 5 december 2017 geplaatst in de facebook Facebook groep waar u ook lid (526 leden) van ben.
  We hebben 0 reakties mogen ontvangen.
  Stichting Nederlanders Overzee zou graag in de toekomst de volgende projecten willen realiseren.

  1. Zwemles geven in Thailand aan ieder die dat wil.
  2. Nederlandse taal onderrichten voor kinderen van expats e.d.
  3. Bibliotheek met Nederlandstalige boeken.
  4. Ruimte voor huisvesting van Stichting Nederlanders Overzee met clubhuis.

  Bij genoeg animo gaat de Stichting aan fondsenwerving doen.
  Suggesties van u als lid/lezer zijn gewenst.

 2. Hans, al die hoge prijzen op vliegvelden……ik laat me al jaren niet meer tillen,
  neem gewoon een paar bruine bolletjes met kaas mee, ook vanuit Thailand.
  Beter, goedkoper en je hoeft niet in de rij te staan.

  En ach die ex-minister Kobkarn Wattanavrangkul die sexs-lokaties liet sluiten,
  die had geen vervangende banen voor de girls die werkeloos werden, die werken
  nu wellicht op een onveilig adres. De sexs-industrie bestaat over de hele wereld,
  dus ook in Bangkok.

  Regelmatig lees ik weer over clubjes in Nederland die Thaise meiden uit de sexs-industrie
  willen redden. Wil je echt wat voor jonge Thai doen?? Zorg dan voor zwemles, want er
  verdrinken iedere dag, iedere dag dus, 2 kinderen.

  Berthy

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*