De Liggende Boeddha van Wat Pho en het Nirvana  

Bert Vos, Liggende Boeddha, Nirvana, Wat Pho

We trekken onze sandalen uit en plaatsen die in een houten kast. Een vrouw die ernaast zit en op de schoenen mag passen knikt mij goedkeurend toe. De marmeren vloer voelt prettig aan onder onze voetzolen wanneer we de hoge ruimte instappen. En enkele ogenblikken later vergapen we ons aan de Reclining, oftewel de Liggende, Boeddha van Wat Pho. Zesenveertig meter lang en vijftien meter hoog.

Bert Vos, Liggende Boeddha, Nirvana, Wat PhoAl vier keer ben ik er geweest. En het verveelt mij nooit. De Liggende Boeddha is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde boeddha-beelden ter wereld, denk ik. We struinen om het stoïcijnse beeld heen, bedekt met bladgoud en parelmoer op de ogen en voetzolen. De zolen hebben 108 afbeeldingen in Chinese en Indische stijl die voorspoed uitbeelden.

De liggende houding symboliseert de houding waarin Boeddha de overgang maakte naar het hiernamaals. Het Nirvana. Het hoogste wat een boeddhist kan bereiken. Het aanbidden geeft voorspoed, geluk en vrede, zo gaat het verhaal. En dat doen de, vooral Aziatische, bezoekers dan ook met volle overgave. Langs het afscheidingshek staan koperen bakjes voor de offerandes. Vooral veel munten en hier en daar een bankbiljet. Om de zoveel tijd worden de schaaltjes in een donkerhouten ‘donationbox’ geleegd.Bert Vos, Liggende Boeddha, Nirvana, Wat Pho

Stoepa’s en massageschool

Nadat mijn reisgezel en ik na het rondje ons schoeisel hebben teruggevonden wandelen we verder over het complex, dat 80.000 vierkante meter groot is. De vele stoepa’s wijzen puntig in de blauwe lucht. Ze staan symbool voor Boeddha en zijn versierd met bloemen en volgens de Lonely Planet Thailand reisgids gemaakt van porselein uit China. We bewonderen de tuintjes, ze ademen zen uit met hun perfect gekapte bonsaibomen, we zien kietelende watervalletjes, aanschouwen gebeeldhouwde ambachtslieden en orchideeën die tussen rotsspleten tevoorschijn schieten. Bij de in- en uitgangen staan monsterachtige bewakers die de bezoeker onverstoord aankijken.

Bert Vos, Liggende Boeddha, Nirvana, Wat PhoOp de plek waar nu Wat Pho staat bevond zich in 1788 de Wat Phodharam. Die werd hersteld en uitgebreid onder het bewind van koning Rama III, een tweede renovatie volgde in 1982. Het huis van de liggende boeddha bevindt zich op het grootste tempelcomplex van de hoofdstad. Het terrein herbergt meer dan 1.000 boeddha-afbeeldingen, waarvan vele afkomstig zijn uit de ruïnes van Ayuthaya en Sukhothai. Ook is de tempel de baarmoeder van de traditionele massage die hier ontstaan is en hier nog steeds wordt gegeven. Een weldaad om de dag af te sluiten.

Voordat het een tempel werd was het al een centrum voor scholing in traditionele Thaise medicijnen, zegt de geschiedenis. In 1962 werd de School voor traditionele Thaise Medicijnen en Massages opgericht. Het complex bestaat uit twee ommuurde gedeelten die in oost-westelijke richting gescheiden worden door een weg, Thanon Chetuphon. De liggende Boeddha en de massageschool, een massage hier is zeer een te bevelen, liggen in het noordelijke gedeelte en het boeddhistische klooster met woningen en een school in het zuidelijke deel.

Bedelares en NirvanaBert Vos, Liggende Boeddha, Nirvana, Wat Pho

We naderen de uitgang. Ineens rijst er een ranke gestalte omhoog. Geen idee waar ze ineens vandaan komt. Sjofele donkere kleren, een verweerd gezicht, tandeloze mond en een slappe vilten hoed. Ze houdt haar hand op. ‘Hiew?’ zegt ze. ‘Honger’, versta ik. Mijn metgezel port me in de rug. Ik geeft de bedelares honderd baht. En bedenk dat het Nirvana weer een stukje dichterbij is. Waarna we weer de drukte van Bangkok induiken.

De entree voor Wat Pho is voor toeristen 200 baht (2019), voor de Thai is de toegang gratis. Een gids nemen, die staan voorbij de ingang en kosten een paar honderd baht, kan zeer verhelderend zijn en informatief. Houd rekening met de kledingvoorschriften. Bedek schouders, draag een lange broek en trek je schoeisel uit bij het betreden van de tempel (sala) zelf. De prijs voor een massage is 260 baht voor een half uur, een uur kost 420 baht.

Foto’s ©Bert Vos

Meer op Trefpunt over tempels in Bangkok: Wat Arun
Bert Vos
Over Bert Vos 162 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.