Thailand. Nihao! Wij houden zo van jou!

Thailand, toerisme, internet, Erik Kuijpers

 

Extra internetcensuur om Chinees toerisme te gerieven

Het toerisme uit China is booming! Naar Thailand komen jaarlijks 10 miljoen Chinezen die daarmee een derde uitmaken van het aantal toeristen in Thailand. Zij geven hier ruim 14 miljard euro uit en een snelle rekensom geeft aan: 1.400 euro per persoon. De Thaise VVV, de TAT, heeft daarom vijf vestigingen in China waaronder Beijing, Shanghai en Kunming.

Thailand, toerisme, internet, Erik Kuijpers
De 10 miljoenste toerist uit China.

Het gehele toerisme naar Thailand brengt ongeveer 20% op van het Bruto Nationaal Product, BNP, ofwel 95 miljard US$ en dat stijgt nog jaarlijks. Een belangrijk steuntje in de rug voor de militairen die de vaart er in moeten houden want anders wordt het volk ontevreden.

Voor Chinees toerisme ben je afhankelijk van de steun die het Chinese regime geeft. Zo werkt dat land nu eenmaal. Omdat China een trouw bondgenoot was direct na de staatsgreep met politieke steun en thans nog met het promoten van de groei van handel en toerisme wil Thailand die relatie niet beschadigen.

Immers, er gebeurt af en toe wel iets in Thailand dat de stroom zou kunnen afremmen; de protesten in 2013, de coup in 2014 en de aanslag op de Erawan shrine in 2015.

Chinezen reizen vooral in groepen en die worden geleid door organisaties die afhankelijk zijn van de staat. Daarmee reguleert China in feite de bestemming van toeristen. Dus Thailand wil zich blijvend presenteren als het ideale vakantieland. Maar ja, dan moet er niks akeligs gebeuren, of niks naar buiten komen…..

Thailand, toerisme, internet, Erik Kuijpers

Onwelgevallige berichten

De Thaise overheid schiet in een spagaat als ongelukken naar buiten komen via de media. Aan de internationale media kan ook Thailand niets doen maar de beperkte internetvrijheid in China laat niet altijd toe dat buitenlandse bladen online gevolgd kunnen worden. Nee, die verdraaide social media, da’s andere koek!

Als in Hua Hin drie Britse toeristen worden aangevallen door dronken Thais en zwaar worden mishandeld reageert de Thaise politie pas als het al lang en breed de Britse pers heeft gehaald. Een functionaris laat zich ontvallen die media-aandacht maar vervelend te vinden….. Natuurlijk, het beschadigt het aanzien van Thailand!

In juni 2018 meldt een 19-jarige Britse toeriste dat ze op het eiland Koh Tao verkracht is. De lokale politie komt direct in actie en verklaart dat haar verhaal ‘fake’ is. Maar het gebeurde breekt door in de Britse en Thaise social media en dan arresteert de Thaise politie een tiental inwoners van Thailand; niet voor de verkrachting maar omdat ze het verhaal hebben ‘gedeeld’. En daar kun je ogenschijnlijk in Thailand 5 jaar cel voor krijgen want je verspreidt valse informatie en beschadigt de nationale veiligheid! Zelfs voor beheerders van Facebookpagina’s in Engeland en de VS worden arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Thailand, toerisme, internet, Erik Kuijpers
Het bergen van het wrak; Phuket.

En dan volgt Phuket. In een storm vergaat een dubbeldeks schip op volle zee en daarbij verdrinkt de helft van de passagiers. Van de 47 doden is bijna iedereen Chinees. Zo’n grote ramp haalt de Chinese pers wel en direct lopen de reserveringen terug. Zelfs de Koning verontschuldigt zich voor deze ramp.

De TAT start direct daarna een enorme campagne in China om mensen te stimuleren toch maar naar Thailand te komen. Naam van de campagne: Thailand: Go Local!

Thailand, toerisme, internet, Erik Kuijpers

Een schitterende website en Youtube filmpjes die ten gerieve van de Chinezen uitsluitend in het Thais zijn ingericht…..

De aanpak werkt! China heeft het toerisme naar Thailand niet beperkt wat het land wel heeft gedaan na aanvaringen met Zuid-Korea en Taiwan en daar merkt men de lagere instroom van toeristen direct in de portemonnee. Over de vermeende verkrachtingszaak op Koh Tao krijgen Chinezen slechts het officiële Thaise standpunt te lezen als die site althans voor hen te vinden is. Het Chinese internet is niet erg toegankelijk.

En dan, potverdrie, slaat een Thaise securitymeneer op de luchthaven een lastige Chinees op zijn gezicht! Dan komt ook de eerste minister, generaal Prayuth, zich publiekelijk excuseren naar de buren. Uiteraard komt dat breed uitgemeten in de Chinese pers. China moet vriendje blijven…..

Nihao! Wij houden zo van jou!

Officieel wel. Maar in de nationale pers en op Youtube komen berichten en filmpjes voor over Chinese toeristen en die liegen er niet om. Vervuilers worden ze genoemd; ze maken van de wc een smeerboel, dringen overal voor en helemaal bij een lopend buffet, spugen hun fluimen gewoon op de grond en maken misbruik van het feit dat ze altijd in een grote groep reizen. Maar ze verteren goed…..

Zie daarvoor deze link: http://tinyurl.com/y3l4q5xm

Meer digitale controle verwacht

Cyberwet nummer 3 is er nu. Vlak voor de verkiezingen door het parlement vol jaknikkers gejaagd. Het ‘China-model’ van door de staat gecontroleerd internet staat in Thailand voor de deur. China heeft hier een dikke vinger in de cyberpap.

De nieuwe wet, de Cybersecurity Act, geeft de overheid het recht zonder machtiging van de rechter mensen op te pakken, huizen binnen te dringen en spullen in beslag te nemen. Social media kunnen, meer dan vroeger, verplicht worden onwelgevallige inhoud weg te halen. Censuur wordt mogelijk als informatie, ik citeer, ‘tegen de openbare orde en de goede zeden en gewoonten van het volk’ is.

Heeft China hier de hand in? De vrijage met de grote buur is er heftig genoeg voor. In nabij Vietnam is ook net een draconische cyberwet aangenomen en daarin is de hand van China te herkennen.

Nu, met de verkiezingen gaande, vraagt men zich in Thailand af hoe dit straks verder gaat. Zijn de verkiezingen wel eerlijk? Dat de militairen, naar hun eigen plan, nog minstens 15 jaar blijven door hun macht over de benoemde senaat is iedereen wel duidelijk. Maar het ziet er naar uit dat de bestaande onderdrukking van vrij internet en van andere media door de nieuwe wetgeving alleen maar strenger gaat worden.

China heeft zijn zin. Het heeft nog zat toeristen om naar hier te sturen. En geld stinkt niet……

Bron:

Codastory.com

Meer lezen?

De slechte naam van Chinese toeristen en niet alleen in Thailand; http://tinyurl.com/y3l4q5xm
Cyberwet nummer 3 in Thailand; https://www.trefpuntazie.com/thailand-cyberwet-junta-pavin/

Foto’s en prenten

Uit het terracottaleger, ongeveer 200 vC; wikimedia, 45070917.
2018, de tienmiljoenste bezoeker uit China, photo thanks to TATNEWS; http://tinyurl.com/y2uycusa
Censuur in de VS; wikimedia, 12362207. (Foto bewerkt).
Berging van de Phoenix; photo credit: Government Public Relations Department – Phuket Office
Amazing Thailand Go Local; photo thanks to http://golocal.tourismthailand.org/

Meer over Chinezen op Trefpunt: Met z’n miljoenen en Thailand al eeuwen populaire bestemming Chinezen
Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 807 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland