Thailand. Time shows money voor Thaise bewindslieden

Redactie, Thaise junta, Polshorloges, Corruptie
foto Bangkok Post

De Thaise premier Prayut Chan-o-cha heeft om de tijd bij te houden negen prijzige polsklokjes tot zijn beschikking met een totale waarde van 2,3 miljoen baht (ruim €60.000). Dat meldt het Engelstalige dagblad Bangkok Post op zijn website. Prayut vertelde dinsdag op een persconferentie dat hij al jaren een simpele Seiko (prijskaartje 125.000 baht) draagt. Hij had naar eigen zeggen het horloge na de staatsgreep van 2014 opgegeven als persoonlijk bezit bij de Nationale Anti-Corruptie Commissie (NACC).

Eerder kwam vice-premier en defensieminister generaal Prawit Wongsuon in opspraak door publicaties over zijn  exclusieve horloges en een diamanten ring. Hij zou deze bezittingen niet hebben opgegeven aan de NACC. Het gaat onder meer om een gouden Rolex van ruim 2 miljoen baht. Prayut, daar gisteren op een persconferentie naar gevraagd, leek afstand van zijn vice-premier te nemen. Niemand zal hem beschermen, hij dient de NACC hierover uitleg te verschaffen, verklaarde hij.

De Bangkok Post dook vervolgens in Prayuts eigen verklaring van persoonlijke bezittingen, op 9 september 2014 overlegd aan de NACC. De premier blijkt eigenaar van negen prijzige horloges, Behalve de genoemde Seiko onder meer een Patek Philippe met witgouden behuizing van 900.000 baht, een Rolex Oyster Perpetual van 350,000 baht. Prayut en Prawit verdienen als leden van de junta gecombineerd met kabinetslid rond de 240.000 baht (per maand). De 72-jarige Prawit heeft al verklaard dat één van de horloges hem is gegeven door ‘een oude vriend’.

Redactie, Thaise junta, Polshorloges, Corruptie
Een van de plaatjes van vice-premier Prawit met uitmonstering
Foto Khaosod English

De foto’s van Prawit met dure horloges werden gepubliceerd door de Facebookpagina CSI LA (verwijzing naar Amerikaanse politieserie)  en overgenomen door zgn. mainstream media. NACC-voorzitter Worawit Sookboon heeft verklaard dat Prawit tot 8 januari de tijd heeft om zijn bezittingen alsnog bij het anti-corruptiecomité op te geven.

De militairen hebben zich na de staatsgreep tot kampioen corruptiebestrijding uitgeroepen. Dit in tegenstelling tot burgerpolitici die in de junta-slag om de gunst van het volk worden afgeschilderd als corrupte, zichzelf verrijkende figuren.

Premier Prayut heeft gisteren ook verklaard dat verkiezingen in november volgend jaar zullen worden gehouden. Ook kondigde hij opheffing van het verbod op (activiteiten van) politieke partijen aan. Hij zei er niet bij wanneer dit gebeurt. Het is niet de eerste keer dat de juntaleider met aankondigingen over terugkeer naar een meer democratisch Thailand komt.

 

Bron: Bangkok Post, Khaosod English

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Nou, alle vier tegelijk als je goed op het horloge kijkt. Door The Nation een tikkende tijdbom genoemd. Het is namelijk slechts per maand.

  2. Prawit verdienen als leden van de junta gecombineerd met kabinetslid rond de 240.000 baht…..

    per dag, per week, per maand of per jaar?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.