Thailand. Tijgertempel gaat weer open

Tijgertempel gaat weer open
Inval Tijgertempel Kanchanaburi juni 2016

Het zal zeer zeker tot verbijsterde reacties leiden bij dierenbeschermingsorganisaties zoals de WFFT van Edwin Wiek, die een dierenopvang heeft in Zuid-Thailand en vele dierenactivisten in binnen- en buitenland. De Tijgertempel gaat weer open. Dit na een grootscheepse inval van politie en ambtenaren twee jaar geleden, die wereldwijd veel media-aandacht trok.

Volgens Adisorn Noochdamrong, van Staatsbosbeheer, die toentertijd de inval leidde, is het nieuwe project bij Kanchanaburi legaal. De nieuwe dierentuin was zelfs twee maanden voor de inval al door de monniken van de tempel geregistreerd.

Tijgertempel gaat weer open
Tijgers aaien en op de foto in de Tijgertempel

Mishandeling

De toeristische ‘attractie’ gaat ook Tijger Tempel heten, waar toeristen net als voorheen ruim honderd tijgers kunnen aaien en er ermee op de foto kunnen. Zaken waar steeds meer weerstand tegen is omdat dit soort attracties gepaard gaan met mishandeling, drogeren (hoe krijg je anders zo’n roofdier tam) en slechte verzorging. De gestreepte katten komen van een dierentuin in Nakhon Nayok.

Toen ambtenaren en de politie de tempel binnenvielen in 2016 ontdekten ze een ruim opgezette handel en werden de ergste nachtmerries van natuurbeschermers bevestigd. De tempel verwerkte haar tijgers in onderdelen, huiden, amuletten en energiedrankjes. Ze vonden ook potten met tijgerpuppy’s op sterk water. En er was een illegale handel met handelaren uit Laos. Volgens nieuwsagentschap Khaosod English is er al een bedrijf, Thailand Tour Centers, dat arrangementen verkoopt voor een ‘Ontbijt met monniken en tijgers’, voor 10.550 bath (plm €275) per couvert.

Tijgertempel gaat weer open
Band tussen mens en dier?

Harmonie

De tempel verdiende vele jaren veel geld door toeristen tegen betaling hun tijgers te laten bezoeken die ze hielden zonder vergunning. Het verhaal dat erbij verteld werd was dat de boeddhistische houding ten opzichte van deze tijgers zorgde voor harmonie tussen mens en dier. Volgens deskundigen en dierenactivisten lariekoek, zij waren al jaren in het geweer voor het beëindigen van deze illegale en oneerbare praktijken. Vooral omdat de tempel deed alsof ze de tijgers beschermden, maar in werkelijkheid fungeerde als smokkelcentrum voor tijgers en de productie van tijgerproducten.

De Tijger Tempel en de nieuwe dierentuin die het gaat huizen zijn volgens Staatsbosbeheer juridisch gezien verschillende bedrijven. Maar de relatie tussen beiden is dat zeer zeker niet. Een vertegenwoordiger van de tempel kondigde in april vorig jaar aan dat ze een vergunning hadden aangevraagd om op het tempelterrein een dierentuin te openen onder de naam Tiger Temple. Co. Dit bedrijf wordt, zei hij, geleid door een volgeling van de tempel, benoemd door de hoofdabt Phra Wisutthisarathen. De vergunning was al twee maanden voor de inval door natuurbeheer in de tempel afgegeven, om het daarna te sluiten na jaren van klachten

Rechtszaken

Phra Wisutthisarathen, ook bekend als Luang Ta Chan, en zijn medewerkers werden beschuldigd van het illegaal verwerken en verhandelen van beschermde dieren. Ze ontkennen alles en zijn vrij om te gaan en staan terwijl hun rechtszaak verwatert. Adisorn, die de leiding had tot hij een maand geleden werd overgeplaatst, zegt dat de zaak nog niet bij het openbaar ministerie is dankzij de politie.

De zaak rammelt aan alle kanten. Ambtenaren en politiemedewerkers, die de zaak onderzoeken, stuiten bijvoorbeeld op het probleem dat de namen van verdachten ontbreken in de aanklacht. Dan moeten ze daarvoor een protest indienen en met bewijzen komen, waardoor de verdachten alle tijd hebben om hun verdediging te verbeteren.

Tijgertempel gaat weer open
In beslag genomen tijgers

Adisorn verklaart tegen KhaoSod dat hij niet weet of er geld betaald is aan de eigenaren van Mali Sarika, de dierentuin in Nakhon Nayok die de verse tijgers levert. De overdracht is legaal, maar hij twijfelt of de dierentuin opengaat in maart zoals gepland staat. “De constructie is nog niet af en natuurbeheerders moeten eerst controleren of er wel zoveel tijgers gehouden kunnen worden. We moeten eerst bekijken of dit niet in strijd is met onze regels.”

De tijgers die in beslag zijn genomen tijdens de inval in juni 2016 zitten in fokstations die beheerd worden door Staatsbosbeheer. Ze kunnen niet teruggezet worden in de natuur omdat ze te lang in gevangenschap zijn gehouden.

Bron: Khaosod

Bert Vos
Over Bert Vos 161 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.