Thaise cannabis in jouw achtertuintje…


Thailand, cannabis, Erik Kuijpers

De minister over de zorg in Thailand, de heer Anutin Charnvirakul, kondigt blij aan dat Thailand de wetgeving over cannabis zal aanpassen. Het wordt de burgers toegestaan zes plantjes Thaise cannabis in of bij huis te houden mits ze die verkopen aan de Staat, die er dan cannabisolie van gaat maken voor medicinaal gebruik.

Noem dat gerust een kogel door de kerk. ‘Wij hebben er vertrouwen in dat marihuana straks gaat horen tot de belangrijke landbouwproducten die Thaise huishoudens voortbrengen. In de toekomst mogen families zes cannabisplanten in hun tuin hebben naast andere kruiden.’

De staatsproeftuin voor Thaise cannabis

In de tuinen van de Maejo Universiteit te Chiang Mai, het ‘Wageningen’ van Thailand, zijn in september van dit jaar 12.000 marihuana zaadjes geplant en men verwacht dat die na zes maanden geoogst kunnen worden. Dan wil men daarvan een miljoen flesjes cannabisolie produceren tegen februari 2020.

Thailand, cannabis, Erik Kuijpers
Rollen maar….

Maar het thuisgebruik van Thaise cannabis blijft verboden. Voorlopig althans.

De huishoudens die er in slagen de plantjes tot rijpheid te brengen moeten de zes volwassen planten aan de Staat verkopen en de minister heeft tijdens de laatste verkiezingen in maart 2019 beloofd dat de opbrengst van zes goede planten 400.000 baht zal zijn. De minister kon dat gemakkelijk doen als boegbeeld van de Bhum Jai Thai Partij (Trots dat ik Thai ben…) en zijn partij maakt nu deel uit van de coalitie.

De opbrengst van vier ton baht is meer dan wat een gemiddeld gezin verdient in een jaar; dat ligt rond de 240.000 baht. Maar deze bedragen zijn exclusief de kosten die de burger wel moet kunnen voorschieten……

Want cannabis is een ‘moeilijke’ plant…..

De verwachtingen voor de bevolking mogen gerust worden getemd. Je kweekt niet zo maar cannabis die gebruikt kan worden voor medicinaal gebruik. De plant eist intensieve verzorging, kunstmest, verlichting en meer, voordat de kwaliteit voldoende is om aan de Staat te verkopen.

Er zal dus overschot komen van planten met te weinig werkzame stoffen als THC en CBD en wat gaat men daarmee doen? En ook in Thailand is het ‘gras’ bij de buren altijd groener, dus gaat men van elkaar stelen en dat leidt weer tot ongewenste toestanden en mogelijk gebruik van wapens.

Enne….Zes plantjes mag je maar kweken. Maar het vlees is zwak….

Thailand, cannabis, Erik Kuijpers
Een mixed jointje

Vrije cannabis?

Dus wil de minister Thaise cannabis helemaal vrij gaan geven!

De argumenten zijn dat vrije cannabis een lucratieve handel voor Thailand zal worden die de opbrengst van rijst, suikerriet, tapioca en rubber zal passeren. Immers, Thailand is een lagelonenland en kan zich concurrerend opstellen tegen de rest van de wereld. Maar is dat wel waar? Er zijn meer landen met lage productiekosten zoals Zuid-Amerika en Afrika, en wat gaan de buurlanden van Thailand doen als cannabis een groot succes wordt?

Maar minister Anutin ziet grote kansen voor Thailand. De Maejo universiteit heeft na eerste proeven een nieuwe stam echte Thaise cannabis gekweekt die de naam ‘Issara’ draagt, ‘onafhankelijkheid’ en die een gewenste verhouding van 1:1 bezit tussen de werkzame stoffen THC en CBD.

Thailand is het eerste Aziatische land dat cannabis gaat produceren voor medicinaal gebruik. Tot op vandaag is het recreatief gebruik nog steeds verboden en er staan straffen op tot gevangenisstraf aan toe. Maar als minister Anutin zijn zin krijgt, is dat straks voorbij.

Als…! Ik denk dat vrijgeven van cannabis iets is voor de heel lange termijn. Maar medicinale cannabis is een goede stap vooruit!

Bron:

Forbes, 17-11-2019.

Meer lezen?

Mediwiet in Thailand; https://www.trefpuntazie.com/thailand-mediwiet-cannabis/

Foto’s en prenten

Cannabisbloem; wikimedia, 82766847.

Het rollen van…; wikimedia, 430014.

Een joint met ook tabak; wikimedia, 9774722.

 


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

5 Comments

 1. Is er misschien ook een thaise versie van dit artikel, zodat ik dit mijn vriendin kan laten lezen ?? BVD

  Bart.

  • Bart, het heeft de hele Thaise pers gehaald. Mogelijk kan jouw vriendin dit in het Thais teruglezen op de Thaistalige site van de Krungtheep Thurakit of de Daily News.
   Ik heb het niet in het Thais voor je.

 2. Ik heb geen ervaring met cannabisstruikjes en geen idee wat je er van kunt oogsten. Denk eerlijk gezegd dat er een hoop politieke blabla tussen zit. Maar ja, this is Thailand……

 3. Wat een ongelooflijk verhaal , bv. Over 12.000 zaadjes die over 6 maanden een miljoen flesjes
  Cannabis olie opleveren , kan met flesjes van 1 cc.
  Voor de opbrengst van 6 plantjes meer dan € 10.000 wordt betaald !
  Dan moet ieder plantje ong. 500 gram cannabis opleveren !

  • De oogst is mede afhankelijk van de soort,er zijn zelfs planten die meer opleveren. High yields with careful maintenance, cropping and fertilization techniques that can be optimized to over 500 g/m2

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.