Thailand. Partij die prinses kandidaat-premier maakte na koninklijk decreet ook door rechter verboden

Redactie, Constitutioneel Hof, Ubolratana, Thai Raksa Chart
Beeld uit live-uitzending Constitutioneel Hof verbod Thai Raksa Chart
Van site Khaosod English

Met minder dan drie weken te gaan voor de Thaise verkiezingen is het front van oppositiepartijen tegen de Thaise junta behoorlijk verzwakt. De Thai Raksa Chart partij werd donderdag door het Constitutioneel Hof verboden. De negen rechters van het Hof waren unaniem van mening dat deze volgelingen van ex-premier Thaksin Shinawatra buiten het verkiezingsboekje waren gegaan door een lid van de koninklijke familie tot kandidaat-premier uit te roepen.

Een verrassing was het uit de verkiezingsrace halen van Thai Raksa Chart niet, nadat koning Vajiralongkorn zelf zijn eigenzinnige oudere zus Ubolratana Mahidol tot de orde had geroepen. Dit gebeurde op dezelfde dag dat Thai Raksa Chart de opzienbarende kandidatuur naar buiten bracht. De koning noemde de nominatie ‘extreem ongepast’ en stelde dat zijn zuster als lid van de koninklijke familie boven de politiek moest staan. De prinses, eerder gehuwd en gescheiden van een Amerikaanse burger,  had verklaard zichzelf als gewoon burger te beschouwen en al decennia geen lid van de koninklijke familie meer  te zijn..

Redactie, Thai Raksa Chart, Thaksin-kamp, kandidatuur prinses
Thai Raksa Chart top door het stof na stunt met prinses, maar excuses mochten niet baten
Foto Khaosod English

Voorman Preechapol Pongpanich van Thai Raksa Chart zei het besluit van het Hof te respecteren. Hij en negen andere bestuursleden bekopen de publiciteitsstunt met een tien jaar geldend verbod op politieke activiteiten. Alle 214 kandidaten op de kieslijst van de partij zijn gediskwalificeerd.

Het Hof dook diep in de Thaise koninklijke geschiedenis teneinde aan te tonen dat het koningshuis boven de politiek staat. Zo werd verwezen naar uitlatingen en brieven van vroegere vorsten. Ook meenden de rechters dat de kandidatuur van Ubolratana het koningshuis ‘illegaal bij de politiek betrok’ en  ‘een sluwe methode was’ om politiek voordeel te boeken.  Ten overvloede werd ook het decreet van de koning over zijn zuster in het vonnis herhaald.

Bron: Khaosod English

Foto homepage: prinses presenteert tv-programma over drugspreventie

Meer over prinses en partij op Trefpunt: Verbod dreigt en Thailand wereldnieuws na kandidatuur prinses en afwijzing door koning
Redactie
Over Redactie 526 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

 1. Een bijzondere uitspraak die op het volgende (grond)wettelijke artikel is gebaseerd. *ruis*. En iets met dat de TRC handelde in strijd met Thaise tradities en de brief met de mening van koning. TRC had een aantal getuigen opgeroepen maar volgens het hof was dat niet nodig, er waren al voldoende bewijsstukken.

  Maar het viel te verwachten. Dit is in lijn met 2006 en 2008. Op social media gaat behoorlijk wat geklaag, sarcasme (memes) enzo rond.

  Mevrouw Ubon liet op Instagram weten dat ze “very sad and depressing” is en haar best doet.

  Zie:

  http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2019/03/07/thai-net-reacts-to-party-dissolution-with-pungent-memes/
  https://prachatai.com/english/node/7961

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*