Columnist Pravit: Wie zijn de Thai Phakdee royalisten eigenlijk?


Thailand, Thai Phakdee, Pravit

De royalisten hebben afgelopen zondag eindelijk een nieuwe groep gevormd. Thai Phakdee. Zij hielden een tegendemonstratie in Bangkok in een poging de anti-regering protesten tegenstand te bieden omdat die niet alleen nieuwe verkiezingen willen en een nieuwe grondwet maar ook de monarchie willen hervormen.

De royalisten willen haast maken; ze geloven dat de regering van de Verenigde Staten achter de protesten zit, een beschuldiging die de ambassade van de USA ontkende toen ik hen maandag belde.

Daarnaast is er de generatiekloof die bittere conflicten belooft.

De Thai Phakdee royalisten: ‘het zijn pionnen van Amerika’

Een aantal sprekers die dag gelooft dat de USA de protesterende studenten en jongeren gebruikt dan wel financiert om niet alleen de regering van Prayuth Chan-ocha te ondermijnen maar ook de monarchie en heel Thailand. Als voorbeelden haalt men aan Irak, Syrië en Libanon. Er werden sheets met schema’s getoond tijdens de bijeenkomst van Thai Phakdee in het Thai-Japan Din Daeng Stadion en er vielen namen als George Soros en de National Endowment for Democracy (NED).

De redevoeringen zeggen dat de anti-regering protesteerders moeten worden gezien als pionnen, bewust of onbewust, van de VS. Dat is gevaarlijk. Het kwalificeert mensen die ontevreden zijn over het Prayuth-regime en de monarchie niet als ‘nation haters’ (khon kliad chart) maar als verraders (khon khai chart). Het zijn geen tegenstanders meer maar vijanden.

Dit is een verontrustende gang van zaken en deze discussie zal alleen maar de reeds diep vergiftigde politieke meningsverschillen verder verzieken zoals het nu al gebruikelijke blokkeren van politieke tegenstanders op de social media. Het conflict wordt een ‘zero-sum game’ van twee kanten waarin de tegenpartij geen opponent meer is maar jouw doodsvijand.

De jeugd tegen de gevestigde orde

Voor iedereen werd het duidelijk dat van de ongeveer 1.000 demonstrerende Thai Phakdee royalisten de overgrote meerderheid mensen in de veertig waren en ouder. Zie dit maar als bewijs van de afnemende steun van de jeugd voor de regering maar ook voor de monarchie. Ik zeg dit omdat de grootste zorg van de Thai Phakdee groep is het beschermen van de monarchie tegen iedere vorm van hervorming.

Er werd tijdens de demonstratie grote dank betuigd niet alleen aan de huidige Koning Rama X en aan zijn vader wijlen Koning Rama IX maar ook aan vorsten uit het verleden zoals Koning Naresuan en Koning Taksin die Siam bevrijdden van de Birmezen.

Thailand, Thai Phakdee, Pravit

De groep van zondag had iets van een groep royalisten op leeftijd. Hun leider, Warong Dechgitvigrom (วรงค์ เดชกิจวิกรม) is 59. De meerderheid van de anderen aanwezig was in de 40, de 50 en zelfs ouder. En aan de andere kant is de meerderheid van de protesterende mensen jonge Thais, overwegend voorin de 20 die niet alleen genoeg hebben van Prayuth maar ook van de starre en hiërarchische structuren in de Thaise gemeenschap zoals het aan banden gelegd worden op school, politieke onderdrukking en controle over wat je wel en niet kunt zeggen over de monarchie zonder dat je de gevangenis in moet of veel ernstiger gevaren moet trotseren.

Een botsing van ideologieën en generaties

Met een nieuwe generatie die hen uitdaagt voelt de gevestigde, ouder worden groep Thai Phakdee royalisten zich nog meer bedreigd omdat de traditionele Thaise normen ten opzichte van de ouderen, achting en respect, sowieso al afnemen. Men vindt de jeugd onbeschaamd.

Royalisten kunnen er niet tegen kreten te horen of te lezen van die ‘brutale’ jonge Thais die grove commentaren of negatieve toespelingen maken over de monarchie en een andere toekomst willen waarmee deze ouder wordende Thais onbekend zijn en zich buitengewoon ongemakkelijk voelen. Zij voelen zich bedreigd en kunnen het niet verdragen dat hun oude gewoontes gevaar lopen en zij gaan het gevecht aan.

Laten we hopen dat dit gevecht niet eindigt in politiek geweld dat gevolgd wordt door weer een militaire coup.

 

Bron:

Column Pravit Rojanaphruk. Met toestemming van ©Khaosod English overgenomen. Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Meer lezen/zien?

De video van het gesprek van Pravit met Dr Warong van Thai Phakdee. In deze video, deels in Engels en in Thais, hoort u dr Warong praten over Amerikaanse manipulatie, buitenlandse inmenging ook van Duitsland, het rijstschandaal uit de tijd van Yingluck, ‘trojan horse’, Amnesty, Thai Lawyers for Human Rights, en verraders. De video duurt een uur.

NED; National Endowment for Democracy.

Foto’s en prenten

Bijeenkomst 30-08-2020; eigen foto Khaosod English.
Thai Phakdee leider Warong Dechgitvigrom (2012); foto internet.

 

Eerder op Trefpunt: De welpjes slapen niet meer en Royalisten kwistig met complottheorieën

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 34 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

1 Comment

  1. Deze week naar de film geweest, en zoals gebruikelijk begint de feature film met het Thaise volkslied. Wat ik nog nooit eerder gezien had, was dat misschien 40% van de (Thaise) aanwezigen gewoon bleven zitten! Puur uit onvrede/disrespect met Rama X… Klein protest, maar een teken aan de wand dat dingen aan het veranderen zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*