Thailand. Land met een TB probleem

Thailand, TB, Erik Kuijpers

Thailand heeft 2.000 nieuwe TB gevallen per week

In maart 2019 opent de BE Health organisatie een kantoor in Bangkok, Khlongtoei. BE Health is een Zwitserse non profit organisatie gesticht door een hotelketen, een bouwmarkt en juristen en heeft als doel het publiek bewust maken van besmettelijke ziektes, en die ziektes ontdekken en behandelen.

In Djibouti en Thailand focust BE Health op mensen met TB; bewustwording, behandeling, voedselverstrekking en het betalen van hun huishuur.

WHO: Thailand in de top 22 landen met TB

Ieder jaar worden in Thailand tussen 90 en 100.000 nieuwe gevallen van TB ontdekt en ondanks het nationale zorgplan, voorheen de 30 baht regeling, is er gewenning aan de medicatie tegen TB. Een goede behandeling van TB vergt zes maanden intensieve therapie met medicijnen en die behandeling moet strikt worden nageleefd.

Helaas. Door onvoldoende voorlichting en begeleiding, door onbegrip, door de kosten van de behandeling, door het zwakker worden van de zieke in veelal de lagere sociaal-economische klasse van de bevolking treedt resistentie op tegen de gebruikelijke medicijnen.

Antibiotica als snoepje van de week……..

In Thailand kun je antibiotica kopen alsof het zuurtjes zijn. Natte neus? Antibiotica! De bijsluiter zit er vaak niet eens bij en ‘kuurtje afmaken’ is een loze kreet als je geen volledige kuur kunt betalen. Dan gaat resistentie optreden.

De armen kunnen die TB medicijnen gewoon niet betalen en voor mensen in de periferie is soms ook het goedkope staatsziekenhuis een brug te ver.

Thailand, TB, Erik Kuijpers
Poster uit 1920

Resistentie

In Thailand is er al resistentie tegen de standaardbehandeling van TB. Ook tegen de vervolgbehandeling bestaat resistentie, de multi-drug resistent tuberculose (MDR TB). En faalt de tweede lijn van de behandeling dan treedt verdere resistentie op, de XDR TB.

Thailand, TB, Erik Kuijpers

USAID is een organisatie die in een project tussen de jaren 2011 en 2018 in de regio Rayong, gelegen tussen Pattaya en de Cambodjaanse grens, hulp en voorlichting biedt aan TB patiënten. Hulp door middel van het introduceren van de nieuwste medicatie zoals Bedaquiline (merknaam Sirturo) en voorts voorlichting, begeleiding, opvolging en registratie.

Dit systeem vindt inmiddels navolging in andere Aziatische landen, ook voor mensen met een TB-HIV besmetting.

Thailand, TB, Erik Kuijpers
Poster uit 1940

BE Health

Deze organisatie concentreert de hulp in de regio Khlongtoei, Bangkok, met het opsporen van verdachte gevallen, de thoraxfoto en het sputumonderzoek, en daarna voorlichting en begeleiding in leefwijze, medicijntrouw en desnoods geldelijke steun als de kostwinner te zwak is om een inkomen te verdienen.

TB een groot probleem

Ondanks de inspanningen van de Thaise overheid blijft TB een levensgroot probleem.

De medicatie en de kennis is er maar de staatsziekenhuizen zijn overvol, artsen overbelast, er is geen ruimte voor voorlichting en begeleiding.

Bovendien is TB een sluipende chronische ziekte die de zwakkeren in de samenleving hard treft. Valt het inkomen weg dan vaak ook een deel van de persoonlijke hygiëne, van goede voeding en schoon water en tenslotte is er geen controle meer over de gezondheid.

Wil je verspreiding van resistentie en de infectie zelf voorkomen dan is landelijke voorlichting een must naast het verstrekken van medicatie en eventueel geldelijke steun. BE Health leidt vrijwilligers op om de bevolking vakkundig bij te staan in hun strijd tegen deze ernstige ziekte.

Bron:

Borgenmagazine.

Meer lezen?

TB op wiki; https://tinyurl.com/y2lk42hf

BE Health en het Khlongtoei project; https://tinyurl.com/yy2p36tf

USAID in Rayong regio; https://tinyurl.com/y4hv7x8e

Foto’s en prenten

The sick child; Edvard Munch (1863-1944). Wikimedia, 37692571.

Poster uit 1920; wikimedia, 4352690.

Poster uit 1940; wikimedia, 66670442.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 777 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*