Thailand: een explosie van syfilis. Dengue in opmars.

Thailand, syfilis, dengue, Erik Kuijpers

Beide ziektes, voor de duidelijkheid, hebben niets met elkaar te maken.

Thailand, syfilis, dengue, Erik Kuijpers
Poster uit 1943

Syfilis is wat in het Engels heet een STI: sexually transmitted infection. Wij zeggen SOA: seksueel overdraagbare aandoening en in Thailand waarschuwen artsen en STI-centra dat het aantal ontdekte gevallen van syfilis juist in de groep 15 tot 24 jarigen de pan uit rijst.

Sinds 2013 stijgt jaarlijks het aantal ontdekte gevallen. En de oorzaak?

Verlaging van de leeftijd waarop mensen seksuele contacten er op na houden en het niet-veilig vrijen dan wel vrijen met onveilige bescherming. De stijging vindt vooral plaats in genoemde leeftijdsgroep en dat leidt tot de vraag of men wel goed is voorgelicht.

Maar ook bij oudere mensen stijgt het voorkomen van syfilis. ‘Het aantal lijders schiet als een vuurpijl omhoog’ is het commentaar van artsen.

Thailand, syfilis, dengue, Erik Kuijpers
Poster uit 1936

Combineer gebrek aan kennis met een vrijere moraal en een explosie ligt op de loer. In Thailand denkt een deel van de jeugd dat SOA’s ziektes zijn voor sekswerkers….. Dan volgt onveilige seks met de risico’s van dien.

Niet alleen syfilis; ook HIV-besmetting komt in deze groepen voor en er zijn heel jonge aanstaande moeders gevonden die de besmetting aan hun kind doorgeven. En dat terwijl er goede medicijnen zijn die bij vroege ontdekking syfilis kunnen genezen.

Ook dengue in opmars

De door muggen verspreide ziektes zijn nimmer uit Thailand weggeweest. Dengue is er een van en komt in heel Thailand voor. Verantwoordelijk zijn de gelekoorts mug ( Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug ( Aedes albopictus)

Thailand, syfilis, dengue, Erik Kuijpers
Aziatische tijgermug

Het Thaise departement voor gezondheid slaat alarm nu dit jaar al 27 mensen aan hemorragie, bloedingen veroorzaakt door dengue, zijn overleden. Het virus heeft al 18.000 mensen besmet dit jaar en onder de doden bevinden zich 12 kinderen.

De ziekte kan iedereen treffen, van jong tot oud en in alle lagen van de bevolking al zijn er enkele groepen die een verhoogd risico lopen als de ziekte ze treft. Mensen verzwakt door andere aandoeningen als diabetes, vetzucht, hoge bloeddruk, hart- en longklachten, en meer.

Wat doe je er tegen? Zorgen dat geen mug je te pakken krijgt!

Als buitenlander en langverblijver in Thailand heb ik mijn huis voorzien van horren. Maar lang niet alle Thais zijn in staat een dergelijke begrotelijke voorziening te betalen en toeristen staan hun hele verblijf bloot aan de gevaren.

Een vaccin is er nog steeds niet….. Hoewel, dengue kent vier vormen en overleef je er een van dan ben je levenslang daartegen beschermd. Maar loop je daarna een andere variant op dan kan die extra hard toeslaan. Tot de dood aan toe….

Bron:

Syfilis: Asia One.

Dengue: Chiangrai Times en andere bronnen.

Foto’s en prenten

Syfilis, illustratie, Wenen, 1498. Wikimedia, 3242496.

Syfilis; Amerikaanse poster, 1943. Wikimedia, 16928897.

Syfilis, poster, 1936. Wikimedia, 51113.

Aziatische tijgermug; wikimedia, 1831559.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 745 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*