Thailand. De protesten nemen in hevigheid toe


Thailand, (studenten)protesten, Rob V

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat er sinds de zomer wekelijks protesten zijn in Bangkok en diverse andere steden. Over de hele linie gezien kenmerken de demonstraties zich tot vandaag aan toe door hun humor, creativiteit, dynamiek en gewiekstheid. Allerlei zaken worden er publiekelijk besproken maar de drie hoofdpunten blijven onverminderd staan: men eist het aftreden van premier Prayuth, herziening van de grondwet en hervorming van de monarchie.

Toegegeven, de spanningen zijn inmiddels flink toegenomen; daarbij vielen afgelopen week voor het eerst serieuze gewonden. Boze (ultra) royalisten roeren zich en eisen hard ingrijpen van de autoriteiten. Maar de regering kan niet zomaar hard ingrijpen, dat zou de (betere) middenklasse van Bangkok weleens slecht kunnen verteren. Tevens is de regering recentelijk al diverse malen (inter)nationaal op de vingers getikt wegens buitenproportioneel optreden door diverse organisaties.

Rob V

De protesten: oproerpolitie ingezet

De escalatie is duidelijk zichtbaar sinds half oktober een vreedzaam protest in hartje centrum van Bangkok door de autoriteiten uiteengedreven werd door oproerpolitie gewapend met schilden, knuppels en mobiele waterkanonnen. Deze wagens dreven de veelal jeugdige en ongewapende meute uiteen door de spuiten met gekleurd water en traangas.

Dit laatste heeft de politie pas weken later met het schaamrood op de kaken schoorvoetend toegegeven. De regering riep zelfs de ‘extra hevige noodtoestand’ uit om te benadrukken dat de protesten en demonstraties ten strengste verboden zijn en ingrijpen noodzakelijk werd geacht.

Protestlocaties doken her en der op, waarop de autoriteiten in de directe omgeving het openbaar vervoer plat lieten leggen, of soms het hele metronetwerk. Uitnodigen tot deelname aan de protesten of zelfs maar het delen van ‘protest selfies’ zou streng gestraft worden. Dit alles had geen enkel effect, de protesten leken zelfs alleen maar frequenter en heviger te worden. Na een week moest de regering bakzeil halen en schaalde men de ‘extra hevige noodtoestand’ af tot de gewone ‘noodtoestand’ die sinds de uitbraak van Covid19 van kracht is.

Lawfare

De leiders van de protestacties hebben de nodige aanklachten tegen zich lopen. Kriskras door Bangkok en daar buiten moesten zij zich melden bij lokale politiebureaus om diverse aanklachten aan te horen. Dit opeenstapelen van aanklachten is ook wel bekend als ‘lawfare’ (met de wet in de hand de ‘oorlog’ verkondigen tegen opstandigen). Deze tactiek is eerder al eens aangehaald in een interview met khun Bow, die sprak van SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Het doel is simpel: overladen van de persoon met aanklachten zodat dit veel energie en tijd kost om zich te blijven verzetten tegen de autoriteiten.

Daar bleef het niet bij: de meest bekende gezichten van de protestacties zijn zelfs in voorarrest gezet, voorzien van een speciaal gevangenis haarkapsel en geplaatst in de overvolle cellen tussen reguliere gedetineerden. De poging de protesten op deze manier te onthoofden had geen succes, de woede onder het publiek nam toe en al snel doken er nieuwe leiders op en waren er vele spontane protestacties. Op social media gingen geruchten dat de protestleiders wel eens een ‘noodlottig ongeluk’ zou kunnen gebeuren in de gevangenis… Maar gelukkig zijn de kopstukken na enkele weken vrijgekomen uit hun voorarrest.

De druk opgevoerd

De demonstranten proberen nog steeds de regering onder druk te zetten, maar omdat deze niet onvoorwaardelijk in gesprek wil gaan heeft men -begin november- ook geprobeerd de koning aan te schrijven. Als Prayuth niet wil praten dan misschien de man boven hem, niet waar?

Voor de zoveelste keer liepen de protesten vast op een blokkade aan stadsbussen, hekken, prikkeldraad en oproerpolitie. Er was veel geschreeuw, geduw en getrek, waarbij soms dingen gezegd werden die hier niet herhaald kunnen worden. Opnieuw gebruikte de politie het waterkanon om zo toegang tot het Grand Palace te ontzeggen.

Demonstraties nabij de koninklijke paleizen zijn immers verboden en het zou gevaarlijk zijn, zo liet de politie weten: wat als men schade toe zou brengen aan objecten? De vele brieven aan de koning zijn door de politie in beslag genomen en gecontroleerd of deze inhoudelijk niet de een of andere wet overtraden.

Rob V

Stemming in het parlement

Afgelopen week kwamen beide kamers bijeen om te praten over de protesten en te stemmen over enkele voorstellen rondom wijziging van de grondwet. Vooraf fluisterde men al dat twee voorstellen tot het opzetten van een comité het wel zouden halen maar de overige vijf democratiseringsvoorstellen niet.

Het verleden leert dat dergelijke comités na maanden praten met een advies komen dat dan snel in een bureaula verdwijnt als het de regering niet aanstaat. Goede kans dat het eindresultaat weinig om handen zal hebben of anders simpelweg niet aangenomen zal worden door tweede kamer en senaat. Organen die beide op ondemocratische wijze aan de macht zijn gekomen en de macht niet zomaar zullen laten afnemen.

De vijf andere voorstellen die op tafel lagen betroffen het inperken van de macht van de senaat, de manier waarop de premier wordt aangewezen en een extern ingediend voorstel door de pro-democratie NGO iLaw.

(studenten)protesten

Het voorstel van iLaw wordt gezien als het meest vooruitstrevend om de democratie in alle glorie te herstellen. Via een landelijk referendum zouden burgers dan een panel kunnen samenstellen om een nieuwe grondwet van kop tot staart te bespreken en te herschrijven. Dat is een beetje te vergelijken met de alom geprezen ‘volksgrondwet’ van 1997. Omdat herschrijven van de grondwet een lang traject zal zijn stelde iLaw ook voor om nu meteen eerst maar alvast de door de militaire junta aangestelde senaat naar huis te sturen, de 20-jaren strategie van de voormalige NCPO te verlaten en coupplegers te laten vervolgen.

Hervorming van de grondwet mogelijk in stemming

De regering Prayuth zal niet snel vrijwillig de eigen macht inperken zo viel te verwachten. In een poging toch enige druk te zetten op kamer en senaat trokken duizenden demonstranten op naar het parlement. Daar liepen ze vast op een grootschalige politiemacht die poogde de demonstranten weg te houden. Ook nu weer werden de waterkanonnen en het traangas weer ingezet door de politie.

Over en weer escaleerde de boel verder, totdat de politie zich terug begon te trekken. De demonstranten braken door en kwamen in confrontatie met een groepje in geel getooide royalisten. De politie was nergens te bekennen, over en weer vlogen plastic flessen, stokken, stenen en er zijn zelfs enkele schoten gelost. Dodelijke slachtoffers vielen er gelukkig niet.

De acties van de politie hebben kwaad bloed gezet en dit heeft tot vandalisme geleid. Diverse politiewagens zijn (ernstig) beschadigd, waaronder een deel van de waterkanonnen die daardoor buiten dienst gesteld zijn. De volgende dag togen boze demonstranten naar het hoofdkwartier van politie om hen een ‘koekje van eigen deeg’ te geven. Muren werden met verf en graffiti beklad, de agenten op het terrein werden vanaf de weg met water bespoten en wederom vlogen enkele objecten door de lucht. Ondanks de woede riep een deel van de demonstranten de anderen op om geen spullen over het hekwerk te slingeren, de protestleiders bleven geweld afzweren. Het bleef bij (zeer schunnige) berichten in woord en schrift vol afkeur, woede en schunnigheid jegens de autoriteiten en de koning.

Dit grove en ernstig strafbare taalgebruik onder een deel van de demonstranten tijdens de protesten veroorzaakt echter ook onbegrip bij een deel van de bevolking en hierdoor dreigen de demonstranten een deel van de sympathie en steun te verliezen. Protestleiders dringen dan ook aan op voortzetten van vreedzaam en humorvol protest zoals bij vele eerdere bijeenkomsten kenmerkend was. Deze laatste zaterdag 21 november kwamen de demonstranten weer op ludieke en geheel vreedzame wijze bijeen zoals tot nu toe zo kenmerkend voor deze demonstraties.

Rob V

De stemming in het parlement

De twee voorstellen tot het opzetten van een comité zijn inderdaad goedgekeurd. De overige voorstellen hadden wel de steun van heel de oppositie maar senaat en regeringspartijen wezen dit praktisch unaniem af.

De demonstranten zullen daar geen genoegen mee nemen dus de onrust zal nog voortduren.

 

Bronnen

Voornaamste bronnen: Khaosod English, Prachatai, Thisrupt, Thai Enquirer.
Stemming in parlement.

Meer lezen?

Over het studentenprotest in Bangkok.
Demonstranten gooien met verf.

Foto’s

Demonstrant; Facebook iLaw.
Politie; foto Facebook iLaw.
Logo iLaw; Facebook.
Parlementsgebouw; Facebook citycracker.
Prayuth Chan-ocha; wikimedia.


Rob V.
Over Rob V. 26 Artikelen
Rob V. is een Thailandliefhebber en -ganger. Hij heeft zich gespecialiseerd in immigratiepolitiek en procedures voor verkrijgen Schengen-visa

2 Comments

 1. The Nation weet te vertellen dat de Democraten 3 partijleden gaat aanspreken die niet in lijn met de partij stemden. “Commerce Minister Jurin Laksanawisit said on Tuesday that as Democrat Party leader, he will have words with three MPs who did not vote for all charter amendment motions in line with the party.”

  Kijk je bij de stemming van de Democraten dan zie de volgende stemming:
  – 49 Democraten vóór voorstel 1 en 2 (opzetten committee tot hervorming grondwet) , 1 tegen, 1 onthouding
  – 2 tegen, 49 onthouding voorstel 3 (ontnemen macht vd Senaat mbt nationale hervorming)
  – 3 vóór, 2 tegen, 46 onthouding voorstel 4 (afnemen macht Senaat mbt stemmen op premier)
  – 2 tegen, 49 onthouding mbt voorstel 5, 6 en 7 (cancel amnestie voor de NCPO. herinvoeren 2 ballot systeem, iLaw voorstel)

  Het artikel noemt geen namen of om welke voorstellen het geschil gaat maar als ik zo kijk denk ik dat de Democraten niet blij zijn met de drie kandidaten die de macht van de Senaat in willen perken? Handjes af van de macht van de ondemocratische Senaat, is dat waar de Democraten voor staan?

  https://www.nationthailand.com/news/30398493?utm_source=category&utm_medium=internal_referral

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*