Thailand. Dode studenten door opgefokte ‘schoolstrijd’


Thailand, studenten, Erik Kuijpers

Bangkok: studenten met knuppels, messen en pistolen

Op 1 september 2010 stapt in een industriewijk van Bangkok een haastige teenager op een bus met forensen en schoolgaande jeugd. Terwijl de bus wegrijdt komt een groep schreeuwende schooljongens in schoolshirt aan met stokken; zij bekogelen de bus met flessen. De chauffeur geeft vol gas.

Thailand, studenten, Erik Kuijpers

Dan vallen schoten. Ruiten breken en passagiers duiken omlaag op hun stoel.

Als ze weer opkijken ligt in het gangpad een jongen van 9 jaar oud in een plas bloed. Dood. Vier kogels raken de bus en maken een einde aan het leven van een onschuldig kind.

Schoolstrijd tussen technische hogescholen

Vooral Bangkok heeft een verleden én een heden van knokpartijen, messentrekkers en zelfs moorden tussen rivaliserende technische hogescholen, universiteit genoemd. Tientallen jaren al hebben deze aanstaande technische mensen uit wraak en eergevoel gevochten tegen elkaar.

In 2008 worden 639 incidenten gemeld. In de eerste zes maanden van 2009 al meer dan 1.000.

Thailand, studenten, Erik Kuijpers

Eerste minister Abhisit Vejjajiva grijpt in en gelast meer controle van schoolofficials en politie maar er verandert niets. Studenten blijven elkaar te lijf gaan met messen, knuppels, met alles wat ze te pakken krijgen.

400+ Technische scholen

Thailand heeft ruim 400 dergelijke scholen waar technisch personeel wordt opgeleid.

Auto-industrie, bouw, elektricien; technisch personeel voor Thailands industrie. In het Engels: vocational students. Jongens en meisjes uit vooral de agrarische gebieden; geen hoge schoolcijfers, uit arme gezinnen, geen geld genoeg voor de ‘echte’ universiteit.

Maar er heerst een ongezonde rivaliteit tussen de scholieren zeker als de scholen op korte afstand van elkaar liggen. Alsof het stammentwisten zijn tussen nabije gemeenschappen; vijandschap die tot een uitbarsting komt als men elkaars pad kruist bij bushaltes en winkelcentra.

Een toeschouwer vertelt. ‘Lopen ze alleen op straat dan kijken ze schichtig om zich heen. Maar in een groep is er de bravoure, zijn ze parmantig, willen ze beter zijn dan anderen. Verwond je of dood je iemand dan ben je wat, ben je een held in hun ogen.’

Een leraar zegt ‘Straks werken ze bij Toyota, Honda, Isuzu naast de mensen van die andere, gehate school. Als collega’s. Alsof er nooit iets geweest is.’

Thailand, studenten, Erik Kuijpers
Mahidol schooluniform

Schooluniformen in Thailand

Van basisonderwijs tot en met universiteit hebben leerlingen en studenten een schooluniform aan. Verplicht. Bovenstaand is van de Mahidol universiteit. Dit uniform heeft ook een formele variant en het schoollogo is bescheiden maar zichtbaar.

Maar de technische universiteiten hebben een neutraal uniform zonder logo met als doel dat de studenten ‘onherkenbaar’ de straat op kunnen.

2018. De moord op een student nabij het MBK in Bangkok

Op 12 oktober 2018 vindt een moord plaats nabij het MBK shopping centre in Bangkok.

Thailand, studenten, Erik Kuijpers
Rajamangala, Bangkok.

Een student van Rajamangala University of Technology Tawan-ok, Uthenthawai Campus aan de Phayathai Road, wordt in koelen bloede vermoord terwijl hij staat te werken in de noedelwinkel van zijn moeder. Vier kogels ‘pointblank‘ maken een eind aan zijn leven.

En waarom? Omdat hij studeert aan een universiteit waarvan leerlingen een student van een andere universiteit hebben doodgeschoten. Oog om oog, tand om tand dus.

De daders blijken studenten aan Pathumwan Institute of Technology aan de Rama I road, slechts een kilometer verwijderd van zijn eigen universiteit. Van beide universiteiten blijken de studenten al 70 jaar verwikkeld in een strijd op leven en dood.

Thailands zeventigjarige oorlog tussen universiteiten

Alleen al in Bangkok zijn er jaren dat in juni al meer dan 1.000 gevallen van geweld worden gerapporteerd tussen beide instituten. Deze moord is voor een misdaadjournalist van Thai Rath TV aanleiding een onderzoek te starten aan Pathumwan (foto aan de kop van dit artikel). Hij krijgt ongelimiteerd toegang tot het instituut.

Het blijkt te gaan om het ‘eergevoel’ van de school. Oudere leerlingen praten nieuwkomers eergevoel aan. ‘De eer van onze school’, ‘anderen willen ons kwaad doen’, ‘het recht van wraak’, ‘geweld is toegestaan’. Dit soort hersenspoeling is gewoon op Thaise instituten en dit duurt een week tot een maand.

Maar op Pathumwan duurt dit zes maanden, de helft van het eerste schooljaar. Na afloop krijgen ze als blijk van trouw een shirt met een groot schoollogo of de naam van de school als een eervol onderscheidingsteken. En juist dat trekt gevaar aan.

‘Met dat shirt ben ik iemand’

‘Met dat shirt krijg ik respect. Zo kan ik zien wie met ons wil vechten en wie macht over ons wil. Wij vormen een familie. Iedereen zegt goedendag tegen me en vraagt of ik al gegeten heb. Of ik wel geld heb.’

Dit soort universiteiten wordt zwaar gesubsidieerd door de overheid en trekt daarom studenten aan uit de minder gegoede lagen van de bevolking, vooral uit de landbouwsector. Juist zij voelen zich aangetrokken tot dit soort hechte broederschap. ‘Zo kom ik over mijn minderwaardigheidscomplex heen.’

Opgestookt door oudere scholieren bewandelen ze de weg naar geweld voor de eer van de school. Niet alle studenten; uit het onderzoek blijkt dat slechts een 10 procent van de jongens zich aan geweld schuldig maakt. Maar kandidaat-slachtoffer is iedereen die studeert aan de andere school…..

Uniformen afgeschaft in 1975 al

Alle vocational scholen hebben nu het standaard schooluniform zonder logo. Studenten zijn zo niet meer herkenbaar voor andere scholieren. Het is bovendien verboden buiten het schoolterrein kleren te dragen met de schoolnaam er op.

Evenwel, zie het filmpje, wordt het shirt van de groep die geweld zoekt op school gedragen en de school grijpt niet in!

En zoals overal heb je diehards die op straat wensen te pronken met hun schoolshirt en juist die zijn op geweld uit als ze leerlingen ontdekken van een rivaliserend instituut.

De politie doet er alles aan om groepen studenten uit elkaar te houden om bloedvergieten te voorkomen.

Thailand, studenten, Erik Kuijpers

Een hoofdagent van politie: ‘Vroeger grepen ze elkaar bij de nek en staken ze elkaar tot de dood er op volgde. Daarom controleren wij hen.’ De politie houdt groepen staande en controleert de studenten op wapens waarbij maar al te vaak slag- en steekwapens worden afgepakt. In overleg met beide instituten worden hun studenten gecontroleerd en worden ze gelast naar elders te verkassen.

Zero tolerance

Beide universiteiten hebben nu een zero tolerance beleid jegens studenten die het geweld opzoeken. Mede door de strenge politiecontroles is het aantal aanvallen teruggedrongen al zijn weer negen studenten opgepakt van beide instituten met wapens.

Maar de harde kern, gevoed door eergevoel en wraak om … om niets … blijft vechten en wapens gebruiken. ‘En toch’ zegt een vicepresident van een van de universiteiten, ‘is het geweld al minder dan vroeger. Beoordeel deze studenten niet aan deze korte periode uit hun leven. Naarmate ze ouder worden verandert hun denkwereld wel.’

Maar dit zijn woorden waar de ouders van de vermoorde studenten niets aan hebben.

Bron:

Channelnewsasia nr 11547204; https://tinyurl.com/y47qwx7t

Filmpje? Schokkende beelden!

Van facebook; https://tinyurl.com/yyhyd7nb

Meer lezen?

PRI.org, Tech School Wars; https://tinyurl.com/y2bbxuvk

Foto’s en prenten

Pathumwan Institute of Technology (P.I.T.); wikimedia, 44791747.

Modern pistool; wikimedia, 27358.

Honkbalknuppel; wikimedia, 1505285.

Mahidol University Uniform Policy; thanks to their website mahidol.ac.th.

Rajamangala University of Technology Tawan-ok, Uthenthawai Campus; photo thanks to uthen.rmutto.ac.th

Stiletto; wikimedia, 32241252.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 853 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Stikt daar wel van de simpele zielen. Met hun eer, gezichtsverlies en zogenaamde rivalitet die er helemaal niet is. Dit gaat dus helemaal nergens over. Ze zult als toerist maar geraakt worden door een verdwaalde kogel. Veel harder aanpakken en wegsturen bij wangedrag.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.