Thailand. Steeds meer monniken lijden aan obesitas


Bert Vos, Monniken, Obesitas

Dikke monniken. Je ziet ze steeds meer in Thailand. Ook al eten ze eenmaal per dag en consumeren ze minder dan de doorsnee bevolking. Toch lijden veel van deze in oranje gewaden dienaren van de Boeddha een obesitas. Dat schrijft KhaoSodNews.

De Boeddha wordt in zijn lachende incarnatie, naast de meditatieve staat, ook vaak afgebeeld met een vrolijke lach en een gigantische, trillende buik. Maar de tailles van de boeddhistische monniken in het land zijn dusdanig dat gezondheidsfunctionarissen een landelijke waarschuwing hebben afgegeven.

In juni dit jaar drongen functionarissen van het Public Health Department erop aan om gezondere aalmoezen te bieden aan monniken, die elke ochtend vanuit de tempels in hun saffraan gewaden door de straten te dwalen om hun maaltijden in de boeddhistische traditie te verzamelen. Het ministerie stelt onder meer voor dat ze meer fysieke arbeid moeten verrichten  zoals het schoonmaken van hun woonomgeving, naast een aan zittend leven van gebed en meditatie.

Tijdbom obesitas

Obesitas heeft alarmerende niveaus bereikt in het koninkrijk. Een op de drie Thaise mannen is zwaarlijvig, terwijl meer dan veertig procent van de vrouwen aanzienlijk overgewicht heeft, blijkt uit een nationaal gezondheidsonderzoek. De monniken lopen hierbij voorop. Bijna de helft is zwaarlijvig, volgens een onderzoek van de Chulalongkorn University. Meer dan 40 % heeft een hoog cholesterolgehalte, bijna 25 % heeft een hoge bloeddruk en 1 op 10 is diabetisch, aldus de studie.

Rob V., Nidhi, Moraliteit, Thais boeddhisme, Democratie
Jonge monniken zonder zorgen over obesitas. Foto ©Pholtograph

“Obesitas bij onze monniken is een tikkende tijdbom”, zegt Jongjit Angkatavanich, hoogleraar voeding en voeding aan de faculteit geallieerde gezondheidswetenschappen van de universiteit in Bangkok. “Veel van hen lijden aan ziekten waarvan we weten dat ze feitelijk te voorkomen zijn.” Volgens hem is een grote boosdoener suikerhoudende dranken. Monniken mogen na de middag niet eten, dus om hun energie op peil te houden, vertrouwen velen op sterk gezoete dranken, waaronder energiedrankjes. Thai geloven dat het aanbieden van aalmoezen hen goed karma verzekert in dit leven en het volgende. Soms hopen ze ook veel geluk te schenken aan overleden familieleden. Maar het goedbedoelende religieuze aanbod van suikerhoudende dranken en vet voedsel, dat steeds meer een trend wordt, heeft onbedoelde gevolgen voor de gezondheid.

Aanbidders

“Frisdranken, verpakt sap, zoete snacks; plus veel van de voedingsmiddelen zijn in de winkel gekocht, wat betekent dat ze vol zitten met MSG en weinig eiwitten en vezels bevatten”, zegt Jongjit, die een litanie van ongezonde voedselproducten opsomde die monniken regelmatig krijgen. Bovendien doneren zoveel boeddhistische aanbidders zoveel in winkels gekocht voedsel dat het overschot soms wordt doorverkocht aan winkels.

In samenwerking met de Thaise overheid en religieuze autoriteiten, beheert Jongjit het Healthy Monk-Healthy Nutrition Project. Gefinancierd door de Thai Health Promotion Foundation, een autonoom overheidsorgaan, heeft het tot doel de levensstijl van monniken te verbeteren door middel van voorlichting over voeding en fysieke fitheid.

Het pilotprogramma in 2016 betrof 82 monniken bij tempels en een kloostercollege. De resultaten waren positief, met gewichtsverlies en verlaagde cholesterolwaarden. Nu publiceert het project receptenboekjes die boeddhistische toegewijden kunnen gebruiken om gezonde en goedkope maaltijden voor monniken te maken.

Logboek

Antonin Cee, junta, standaardisering
Betrapt! veel te vette curry. Terug naar Af

Enkele suggesties voor gezond eten zijn bruine rijst met een kleine hoeveelheid eiwit en veel groenten. Terwijl de traditioneel Thais eten een beetje vlees of vis vermengt met veel groenten, gebruikt de moderne keuken veel meer vet en suiker. Het project moedigt monniken aan om een ​​logboek bij te houden van hun dagelijkse fysieke activiteiten. Oefening, zoiets simpels als minstens 40 minuten per dag rond de tempel lopen, kan het rustige tempo van hun monastieke taken goedmaken.

Het probleem van monniken met overgewicht is geen puur Thaise zaak.  In 2012 heeft de Sri Lankaanse regering al richtlijnen uitgegeven door medische experts en voedingsdeskundigen over het soort voedsel dat liefhebbers zouden moeten aanbieden aan heilige mannen.

In december bracht de Thaise monniksraad zijn eerste beleidsaanbevelingen uit over monastieke gezondheid, inclusief dieet- en bewegingsadviezen, evenals richtlijnen voor de leken die hen voeden en verzorgen. De raad dringt er bij monniken aan de leiding te nemen over hun eigen voeding en om gezonder leven onder hun leeftijdsgenoten te bevorderen.

Boeddha’s leringen

“Monniken moeten goed opletten wat ze eten, de hoeveelheid en het soort voedsel”, zei Phra Maha Boonchuay Doojai, voormalig directeur van het Chiang Mai Buddhist College in Noord-Thailand, die betrokken is bij het opstellen van de aanbevelingen. “Het is een van Boeddha’s leringen. Als we gezond zijn, kunnen we de mensen beter van dienst zijn.”

Bron: Khaosod English, New York Times

Dit artikel is een door Bert Vos vertaalde, bewerkte en aangevulde versie van In Thailand, ‘Obesity in Our Monks Is a Ticking Time Bomb’ . Het originele artikel van de New York Times werd 13 augustus gepubliceerd in de Amerikaanse editie van het dagblad.

Foto homepage gezien op Sifaa.nl. Foto boven artikel: uitsnede van foto NYT


Bert Vos
Over Bert Vos 193 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.