Thailand. Een half miljoen spookburgers

Thailand, stateloos, paspoort, Erik Kuijpers

 

Een kans voor Thailand: jong arbeidspotentieel

Minderheden en stateloze mensen worden in Thailand gestigmatiseerd; ‘buitenstaanders’ worden ze genoemd. Zij vallen tussen de mazen van de wetgeving door, krijgen geen papieren, maar zouden een bijdrage kunnen leveren aan Thailands vergrijzend arbeidspotentieel.

Hun bestaan wordt weer eens duidelijk als in juli 2018 een groep kinderen opgesloten raakt in een grot. Drie jongens en hun begeleider zijn stateloos. Maar in het licht van de internationale schijnwerpers moet Thailand wel iets doen en worden ze binnen enkele maanden Thais staatsburger.

Een half miljoen of meer

Officieel betreft het een half miljoen mensen maar dat zijn de mensen die geregistreerd staan als stateloos. Mensen die geen enkel document bezitten worden helemaal vergeten in Thailand. Daar komt nog bij dat de wetgeving in Thailand erg complex is.

Men kent drie soorten stateloze mensen in Thailand. De eerste groep zijn de etnische hilltribes nabij de landsgrenzen. Groep twee bevat vluchtelingen en gastarbeiders die in eigen land als stateloos worden beschouwd, en tenslotte zijn er de wezen die geen familiebanden kunnen bewijzen.

Thailand, stateloos, paspoort, Erik Kuijpers

Iedere groep moet bewijzen aanleveren om aan de strenge voorwaarden te voldoen. Ze moeten bewijzen in Thailand geboren te zijn en schoolrapporten hebben waaruit blijkt dat ze hier langdurig wonen. Daarnaast hebben ze heel veel geduld nodig voor de ambtenarij en haar slakkengang. Uiteraard, als altijd, blijven de armsten onder hen achter omdat ze geen toegang hebben tot staatsorganen en geen leges kunnen betalen.

Lastig gevallen door politie en ambtenaren

Afpersing door de politie. Uit de pers een verhaal over een gecontroleerde illegaal; zijn mobieltje wordt afgepakt wegens ‘Dat mag jij hier niet hebben….’. Men is gebonden aan enkele zones en moeten ze naar elders reizen dan valt de politie ze lastig. Om die reden laten velen zich registreren als gastarbeider en met die registratie kunnen ze nooit de Thaise nationaliteit bereiken.

Op weg naar Thaise nationaliteit lopen ze aan tegen strenge wetgeving, racisme en vooroordelen. En hebben ze dan eindelijk de papierwinkel compleet dan is de beslissing voorbehouden aan de lokale autoriteiten zonder mogelijkheid van beroep. Keuren die ambtenaren de papieren af dan is het einde verhaal voor hen.

Thailand, stateloos, paspoort, Erik Kuijpers

Het was vroeger anders

Vroeger werd je Thai national als je in Thailand geboren was. Maar angst voor het communisme met name tijdens de Vietnamoorlog deed de overheid in 1972 besluiten die regeling op te heffen. En daarmee werden alle hilltribes immigranten, hun kinderen ineens stateloos en gestigmatiseerd als gevaar voor de nationale veiligheid.

Door het ultranationalisme in Thailand dat aandringt op homogeniteit onder Thaise mensen en ‘zuiverheid’ van het Thaise ras worden deze mensen meer en meer gezien als buitenstaanders die niet de zelfde rechten mogen krijgen als Thais.

Het wordt langzaam iets beter

De benarde toestand van deze groepen en internationale druk hebben geleid tot het (terug)geven van de Thaise nationaliteit aan autochtonen, en de kans op een paspoort voor stateloze kinderen is nu groter dan vroeger. Zo krijgen kinderen van langdurig geregistreerde hilltribes de nationaliteit automatisch. Ook kinderen van niet-Thaise mensen die de school afmaken, kinderen geboren in Thailand voor 1992 met een officieel geboortedocument, kinderen die wees zijn en geen familiebanden kunnen aantonen krijgen nu de Thaise nationaliteit.

Ja, en ook stateloze studenten met capaciteiten ‘die het land aanzien geven…’. En kinderen in een grot die Thailand internationaal in het licht zetten….. Dan kan ineens alles.

Toch blijft er nog een grote groep die geen toegang heeft tot de ambtenarij en tegen een muur van onwil aanloopt. Ambtenaren die alles op een laag pitje zetten…. Dat mag niet, en je kunt zo’n ambtenaar aanklagen (als je dat al kunt betalen), maar later nemen juist die ambtenaren jouw dossier weer ter hand…..

De vergrijzende bevolking

De bevolking in Thailand veroudert snel. Thailand zou het arbeidspotentieel, ongeacht de nationaliteit, moeten stimuleren voor de hoognodige economische groei. En dat gebeurt helaas niet door vooroordelen tegen vreemdelingen en het ultranationalisme onder Thaise ambtenaren en in brede lagen van de bevolking.

Bron:

TRTworld; https://www.trtworld.com/opinion/prejudice-leaves-stateless-people-lying-in-limbo-in-thailand-25041

Meer lezen?

Filmpje o.a. met de jongens in de grot; https://www.youtube.com/watch?v=6Q3TLgJ5dRY

Toelichtingen

Auteur:  Sanitsuda Ekachai. Journaliste die schrijft over het Thais boeddhisme en maatschappelijke items; ze was ook journaliste voor de Bangkok Post.

Foto’s en prenten

Thais biometrisch paspoort; wikimedia, 3445743.
Idem; wikimedia, 66102935.
Thaise ID card, voorzijde; wikimedia, 63936292.

Meer op Trefpunt over buitenlanders: Uitkijken dat ze ons land niet overnemen
Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 650 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*