De Thaise stille kracht: het spokende toetsenbord op mijn laptop

De Thaise stille kracht: het spokende toetsenbord op mijn laptop

Ergens in het begin van april 2020 (nee, het is geen 1 aprilgrap) kon ik, in mijn condo in Jomtien, opeens mijn laptop niet meer opstarten. Vervelend, want er stond veel op. Ik ging naar de grootste elektronicazaak van Pattaya, Thailand, en men ging aan de slag. Na een minuut of tien was het duidelijk dat het niet lukte en men adviseerde mij om met de pc naar een meer gespecialiseerd bedrijf in Bangkok te gaan, 160 kilometer verderop. Nou, daar was ik blij mee.

Toen ik mijn apparaat weer inpakte en de winkel wilde verlaten, riep opeens iemand me. Op een andere plek in het gebouw was er een man, zei hij, die mijn laptop heel misschien kon repareren. Ik ging ernaartoe. Ik trof een oud, wat verwilderd en onverzorgd mannetje aan dat volgens zijn zeggen wel raad wist met mijn laptop. Hij leek me niet echt een groot licht op het gebied van moderne elektronica, maar wat had ik voor keus. Hij was even ergens mee bezig, maar zei dat ik na zo’n anderhalf uur wel terug kon komen. Hij zou de reparatie dan misschien wel klaar hebben.

Opstartknop

Ik ging wat wandelen in de stad en at ergens een ijsje. Na anderhalf uur was ik terug, maar de kennelijke expert was nog niet aan de klus begonnen. Echter de volgende dag zou het volgens hem klaar zijn. Met de moed in de schoenen ging ik naar huis om na een nachtje slapen weer in zijn kleine toko te zijn. En inderdaad, tot mijn vreugde ging het apparaat na het drukken op de opstartknop aan en alles werkte weer. Blij keerde ik huiswaarts.

Een paar dagen later kroop ik ‘s ochtends achter het toetsenbord en… wat krijgen we nou? De W was in een ZV veranderd, met andere woorden een Z was op de plaats links van en over de W gekomen.  Had ik al die tijd, en dan heb ik het over enkele jaren, op een QZVERTY-toetsenbord getypt, zonder iets te merken? Of had het mannetje mijn toetsenbord stiekem verwisseld of alleen de knop met de letter W in een met ZV? Ik begon aan mijzelf te twijfelen, maar liet het er even bij. Met de andere toetsen leek niets aan de hand te zijn.

Achter mijn laptop

Ongeveer een week later, het was 12 april, zette ik mij ‘s ochtends weer achter mijn laptop. “Krijg nou de …”, was mijn eerste reactie. De punt was veranderd in een loepzuivere dubbele punt. En nee, geen vlekje, maar een identieke punt boven de bestaande. En nee, ik ben geen blindtypist, ik merkte het meteen op toen ik de eerste punt van de dag wilde tikken.

Vervolgens zag ik nog iets veel vreemders, namelijk een haarscherp vraagtekentje, links op de plaats van de M en er half overheen, een beetje zoals de Z over de W. En de A was raar gaan doen, evenals de O. Mijn toetsenbord was aan het spoken! Ik maakte er een foto van. Omdat de A ‘in beweging’ leek richting de Q, maakte ik precies een week later weer een foto. En de A was weer een stukje in de richting van de Q gegaan.

Klik voor grote foto

Ik plaatste het verhaal op Facebook, ik heb daar 1100 ‘vrienden’, maar werd uitgelachen. Toch was er één heel zinnige reactie. Mijn toetsenbord is aan het verfransen, was het nuchtere antwoord, alsof dat zomaar kan gebeuren. Maar het klopte inderdaad. Er waren letters die op het Franse azerty-toetsenbord staan in de plaats gekomen van de Nederlandse.

Veranderingen toetsenbord

Is dit de Eureka van het mysterie? Nou nee, het is hooguit een deeloplossing. Met veel fantasie zou je kunnen denken, dat mijn keyboard eerst ‘Frans’ was, om vervolgens door de fabrikant te zijn overgespoten naar ‘Nederlands’. Door slijtage, waar op mijn pc overigens nauwelijks sprake van is, zouden de ‘Nederlandse’ letters eraf zijn gegaan en zouden de ‘Franse’ weer naar boven zijn gekomen. Maar dat verklaart nog niet de loepzuivere 1-op-1 veranderingen op mijn toetsenbord, soms binnen een dag, soms in maanden.

Want dat laatste is er gebeurd met de A richting de Q. Zie de foto van 10 januari 2021, afbeelding 4.  Ik heb nu twee totaal identieke Q’s, de minst gebruikte letter Nederlandse letter op misschien de Y na, op mijn toetsenbord. Overigens verschijnt, als ik de onderste Q intik, gewoon de A op het beeldscherm.

En er is meer in beweging: de O deed vreemd, maar is (vrijwel) weer terug bij af. De M is bezig te verdwijnen en de letters U, D en G beginnen een beetje raar te doen. Maar wat is het nu? Een grap van mij? Op mijn erewoord niet. Een mechanisch proces dat ik nog niet kende? Ik kan me het niet voorstellen. Of de Thaise stille kracht in een moderne tijd? Ik houd het, zonder tegenbericht, op het laatste.

Het bovenstaande verhaal werd ingestuurd door Eric van Dusseldorp.
Heeft u ook een mooi verhaal? Aarzel niet en stuur in naar post@trefpuntazie.com en maak anderen er ook deelgenoot van.

Over Eric van Dusseldorp 3 Artikelen
Eric van Dusseldorp (1960) is online aandelenhandelaar op de beurzen van Amsterdam en Frankfurt en woont sinds 2019 permanent met zijn Thaise vrouw en weeskindje in Jomtien. Daarnaast is Eric dammedewerker bij de Telegraaf Media Groep en beheert hij enkele Startpagina’s en Facebookgroepen, vooral over dammen. Ten slotte componeert hij muziek en schrijft hij op een politiek forum (Joop.nl).

7 Comments

 1. Overigens leuk dat je meedenkt en reageert. Ik zou wel willen weten wat Louis Couperus ervan had gevonden. Helaas kunnen we het hem niet meer vragen.

  CCTV-camera eens even opnieuw richten en er zal een wereld voor je open gaan.
  Gebruik je die alcoholgel veel trouwens ?

 2. Heb je de laptop wel eens na gekeken met een goede antivirus die nakijkt op Malware ,wormen en Trojans? Dit kan ook doorgaans dit probleem veroorzaken. Indien nodig resetten naar fabrieksinstellingen.

  • Het heeft niets te maken met software of hardware. Alles heeft te maken met de witte opdruk op de zwarte toetsen. Niets anders dan dat en ik vraag me af het verschijnsel, waar ook ter wereld, bekend is.

  • Nog nooit een overgespoten toetsenbord gezien maar de foto’s laten duidelijk zien dat de Amerikaanse Qwerty lay-out (Nederland had vroeger een eigen lay-out) langzaam wegslijt en er de Franse Azerty lay-out zichtbaar wordt. Oplossing: nieuw keyboard, keyboard stickers kopen of tzt een nieuwe laptop.

   Of een los keyboard aansluiten, mijn laptop komt uit Nederland en om Thais te kunnen tikken heb ik een los toetsenbord. Blind in het Thai tikken lukt nog lang niet. Mijn lief kon dat wel dus die had geen los toetsenbord nodig, gewoon Windows (Nederlands) met ook Thaise taal ondersteuning, met een druk op de knop schakel je van taal. Als je blind kan tikken maakt het dan niet uit wat je op de toetsen (niet) ziet.

   • Jouw suggestie dat mijn toetsenbord aan het slijten is en dat daardoor het Franse azerty-toetsenbord als het ware naar boven komt, heb ik in mijn verhaal al aangestipt, maar eigenlijk voor de volle honderd procent verworpen. Het verklaart niet waarom een loepzuivere A in een even loepzuivere Q is veranderd. En dat daarnaast in zeer korte tijd, een dag of een nacht, een W in een ZV is veranderd, een punt in een dubbele punt en een M in een ?M. Dat zou wel een supersnelle slijtage moeten zijn!

    Overigens vertoont mijn toetsenbord nauwelijks slijtage. Er veranderen gewoon letters in andere letters. Als er sprake zou zijn van slijtage, dan zou dat ook andere toetsen moeten treffen. Nu gaat het alleen om toetsen die op het azertybord anders zijn dan op het qwertybord. Het gaat trouwens om 100% witte letters op 100% zwarte achtergronden. Bij slijtage krijg je toch te maken met allerlei grijstinten.

    Helaas zijn de foto’s, gemaakt met een mobieltje, niet al te duidelijk. De beeldredactie vond het niet mooi om de toetsenborden groter af te drukken. Op http://www.ericsdamsite.com/Toetsenbord.htm zijn ze beter te zien, met twee extra plaatjes.

    Op dit moment zijn de U, D en de G langzaam aan het veranderen. Ik houd het nauwlettend in de gaten en maak er t.z.t. weer een foto van.

    Overigens leuk dat je meedenkt en reageert. Ik zou wel willen weten wat Louis Couperus ervan had gevonden. Helaas kunnen we het hem niet meer vragen.

     • Dat afbladderen zou dan met alle toetsen moeten gebeuren, niet alleen met de toetsen die op een Frans toetsenbord anders zijn. En nogmaals, binnen 1 dag gaat het toch niet. Iemand die in buurt van Jomtien of Pattaya zit, mag van mij het toetsenbord komen bekijken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*