Thailand. Prayuths speldenprik

Thailand, speldenprik, Erik Kuijpers

Gast, welkom hier, maar let op wat je schrijft…

De in Thailand wonende Franse blogger Yan Eric Marchal (47) laat regelmatig kritiek op de overheid horen via zijn facebookpagina. En zolang je kritiek hebt op de hoeveelheid plastic zakjes bij de ‘seven’ of de ‘double pricing’ bij musea en natuurparken zal niemand je er op aankijken.

Kom je aan het Huis of aan de regering dan legt men ieder woord op een goudschaaltje en reken er op, de autoriteiten verstaan dan ineens alle talen….

De speldenprik op Immigration Bangkok

Zijn recente bezoek aan een Immigrationkantoor nabij Rama IV Road in Bangkok voor een simpele administratieve handeling wordt een nachtmerrie. ‘Meneer, uw visum is ingetrokken’ en men vertelt er bij dat hij zal worden gedeporteerd. De reden? ‘Critical comments online’.

Marchal weet dan nog van niks. Geen briefje, geen bezoek gehad, en nu ineens overstay en deportatie?

Marchal is een reeds jaren in Thailand wonende blogger en heeft eerder al eens een aanvaring met de overheid gehad. Zo postte hij in juni 2019 een video waarin hij een parodie zong op de mededeling van generaal Prayuth dat de regering ‘returning happiness to the people’ tot doel had. De 44 seconden durende video viel verkeerd en is verwijderd maar lees het verhaal hier.

Bange vermoedens bewaarheid?

Marchal heeft al in 2019 in een interview aan Khaosod English het vermoeden uitgesproken dat buitenlandse gasten die kritiek laten horen hun visum riskeren. ‘Maar ik blijf het onverbloemd vertellen want zo ben ik nu eenmaal’ aldus Marchal.

Gelukkig voor Marchal blijkt het intrekken van zijn visum een ‘misverstand’. Dat is het resultaat van een bezoek van zijn advocaat aan politie en Immigration. Maar de boodschap, de speldenprik, is helder overgekomen: je bent welkom als gast maar niet alle kritiek wordt gewaardeerd.

Bron: Khaosod English en Facebook

Meer lezen?

Zijn interview in 2019 waarin hij de mogelijkheid oppert dat een visum wel eens niet verlengd zou kunnen worden.
Facebook buigt voor druk van de Thaise regering en verwijdert een pagina.

Foto

Van Marchals facebookpagina.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Naar in zo tussen de regels begreep was het niet zijn kritiek op Prayuth en zijn vriendjes maar enkele berichten die als spottend en dus kwetsend werden ervaren jegens.. iemand. Zo laat Yan in een live gesprek met video Khaosod weten. Deze en andere media doken er boven op. De reacties op FB voor zover maatgevend waren sympathieker naar Yan. Na verwijderen van enkele berichten, de media tamtam en de advocaat bleek het een misverstand. Een andere bekende blogger (Richard) is ook enkele malen minder blij verrast maar last minute kwam alles dan toch nog goed.

    • Rob, hij heeft een parodie gezongen van 44 sec op P’s voornemen happiness naar de burger te brengen. Die video is verwijderd. Wat er echt achter steekt is naar mijn mening even bang maken, de schrik er in, en een voorbeeld stellen. Want als wij witneuzen ook al beginnen verliest men totaal het gezicht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*