Thailand. Songkran en hashtags: Don’t tell me how to dress! of Dress like real Thai


Drie dagen Songkran, het zevendaagse waterfestival waarmee het Thaise nieuwjaar wordt ingeluid, leverde 188 verkeersdoden op. Belangrijkste oorzaak van ellende: dronken achter stuur van auto of scooter. Zeer waarschijnlijk gaat het record van vorig jaar, 228 verkeersdoden na vier dagen, gebroken worden. Dit uiteraard zeer trieste verliescijfer is evenwel geen nieuws, maar een jaarlijks terugkerend (natuur)verschijnsel.

Het meest opvallende aan de Songkan-viering dit jaar is de ophef over kledij. Die kwam nadat Sutthipong Chulcharoen, een hoge ambtenaar van het ministerie voor lokaal bestuur, vrouwen en dan vooral buitenlandse vrouwen waarschuwde tijdens Songkran niet al te sexy gekleed te gaan. Gewaagde kledij en ook nog eens nat aan het lichaam plakkend zou mannen kunnen verleiden tot ongewenste intimiteiten.

Redactie, Hashtag, Cindy Bishop, Sogkran

Cindy Sirinya Bishop, fotomodel van Thais-Amerikaanse origine te Bangkok, werd zo kwaad over dit advies dat zij met foto’s en tekst op Instagram en Twitter de hashtag #Donttellmehowtodress lanceerde. Persbureau Bloomberg maakte er een video met Bishop over en binnen de kortste tijd ging de video viraal. De boodschap was uiteraard dat Sutthipongs advies mannelijk wangedrag goedpraatte door vrouwen uitlokking aan te wrijven.

Volgens een opiniepeiling onder ruim 1600 Thaise vrouwen werd 59 procent van hen tijdens Songkran lastig gevallen door dronken mannen. Vooral in de grote steden en in de toeristenhotspots kan het danig uit de hand lopen. Dit wangedrag, ook niet onbekend bij carnavalsfeesten in het Westen, heeft niets te maken met de kleding die vrouwen dragen, stelt Bishop ondermeer.  ‘Ik ga zo ongeveer gekleed als non, maar nog word ik overal betast en beetgepakt’, schreef een vrouw op Bishops Twitter-account.

Redactie, Hashtag, Cindy Bishop, Sogkran

Opvallend genoeg ging de westerse #MeToo campagne grotendeels aan Thailand voorbij. Volgens Bishop omdat #MeToo anders dan #Donttellmehowtodress te ‘beschuldigend’ was. Dat past niet in onze cultuur, zei ze in een interview. Het slachtoffer van verkrachting of aanranding beschuldigen van uitlokking is dat helaas wel en daar moet een einde aan komen, zei ze.

Het kledingadvies van Sutthipong past overigens naadloos in het  benadrukken van ‘Thainess’ en het dragen van traditionele Thaise kledij door het huidige militaire bewind. Nostalgie en Thainess zijn ook de ingrediënten van de tv-serie Bupphaesannivas (Bestemming Liefde). Premier-generaal Prayuth is een fan.

Het dragen van traditionele Thaise kledij tijdens Songkran wordt door 84,96 procent van de Thais ondersteund, stelt ’s lands bekendste instituut voor opinieonderzoek NIDA na een op 3 en 4 april gehouden peiling. Meest gegeven argument is dat dit zal bijdragen tot behoud van Thaise traditie en cultuur. Ook het ‘tonen van het echte Thaise leven aan buitenlanders’ wordt zeer belangrijk geacht. Die meerderheid slinkt bij de vraag of men zich zelf in die traditionele kledij gaat hullen: 64,24 procent zei van wel, 33,44 procent antwoordde nee. Die minderheid blijkt vooral praktisch aangelegd: traditionele kledij is duur, niet geschikt voor Songkran-waterballetten en vooral te warm.

Redactie, Hashtag, Cindy Bishop, Sogkran
Generaal Prayuth met cast van Bestemming Liefde

Dress like a real Thai ontbreekt in elk geval in de verhitte discussies op sociale media over #Donttellmehowtodress. Zo wordt ingebracht dat mannelijk wangedrag niet mag worden goedgepraat, maar dat vrouwen zich niet altijd als engelen gedragen. Op Twitter merkte een reageerder op dat dezelfde progressieven die Bishop steunen met Donttellmehowtodress geen voet aan de grond zouden krijgen in de islamitische wereld. De hashtag common-sense (gezond verstand) is vooralsnog niet gesignaleerd.

De strijdkreet van Cindy Bishop:
https://www.bloomberg.com/news/videos/2018-04-13/dress-advice-triggers-metoo-echo-in-Thailand-video

Thai halen graag traditionele kleding uit kast:
https://www.bangkokpost.com/lifestyle/nostalgia/1440031/tv-drama-leads-thais-to-don-traditional-dress

Volendam aan de Chao Phraya
https://www.bangkokpost.com/vdo/travel/1417079/dress-like-a-real-thai


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 718 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

5 Comments

  • Niets te maken met het ‘gewone volk’? Iedere Thaise kan je vertellen dat de kleding (luxe versie) uit de zeer populaire tv-serie als (traditioneel) Thais wordt beschouwd, dit itt westers/buitenlands. Daar draait het om. Ook traditionele klederdrachten ontwikkelen zich, het is dus onzin om terug te gaan naar het berenvel of de lendendoek. Overal ter wereld Zie voor dit verschijnsel https://nl.wikipedia.org/wiki/Klederdracht_(Nederland) En gewoon je handjes thuishouden? Natuurlijk. Maar hiso Cindy had ipv de heiligverklaring ‘donttellmehowtodress’ beter voor ‘donttellmehowtolive’ of ‘donttellmewhattosay’ kunnen kiezen. Lijken me in het Thailand van nu van meer belang, Voor vrouwen én mannen.

   • Sorry, Hans. ‘Iedere Thai kan je vertellen…..etc. ‘ is niet waar, tenzij je alleen de Thais uit Bangkok en omgeving als echte Thais beschouwd.
    Ik leefde in een Thai Lue omgeving en daar wordt het begrip ‘traditionele kledij’ heel anders ingevuld, en lijkt niet op de ‘traditionele kledij’ die nu wordt gepromoot. Dat geldt voor meer regio’s. De tegenstelling is niet tussen westers en Thais maar tussen elitair en opgedrongen zogenaamd traditioneel Thaise kledij en plaatselijke diversiteit. Op diverse websites wordt door Thais uitvoerig de spot gedreven met deze ‘traditionele’ kledij.

    • Bedankt voor de wasrschueing Tino. De redactie heeft terstond Nida opdracht gegeven de peiling over te doen in gebieden waar men enquêtes anders invult.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.