Thailand. De paranoïde reactie tegen ‘die social media…..’

Thailand, social media, Erik Kuijpers

De social media en achtervolgingswaanzin in uniform

Controle van pers en andere media bestaat al lang in Thailand; grote kranten stellen ‘overheidsvriendelijke’ hoofdredacteurs aan al dan niet na ‘lichte aandrang….’.

Die druk voelt ook de kritische journalist Pravit Rojanaphruk bij zijn werk en het heeft zelfs geleid tot detentie met het oog de journalist te heropvoeden. China doet dat ook al, met Oeigoeren (zie hiervoor op onze website: http://tinyurl.com/yyuaby2z en http://tinyurl.com/y4ngy8hk), en in landen als Noord-Korea is geen sprake van vrije pers, toegang tot internet of social media. En terug in de tijd had dat andere paradijs, de USSR, de Goelag Archipel voor ‘lastige’ mensen.

Thailand, social media, Erik Kuijpers
Censuur in Iran, 2006.

Providers van social media hebben voor bepaalde landen aparte software geschreven die de overheid toegang geeft tot controle, tot blokkeren en tot opening van privacybestanden.

Maar je kunt ook gewoon de stekker er uit trekken. Op dit moment is in de Rakhine deelstaat van Myanmar heel internet afgesloten en de vrees bestaat dat de militairen nu helemaal vrij spel hebben tegen de Rohingya.

De Thaise journalist doet bij Deutsche Welle verslag van zijn detenties. Direct na de staatsgreep in 2014 een volle week, zonder aanklacht, en in 2015 opnieuw en nu drie dagen en twee nachten in eenzame opsluiting.

De kracht van social media

Thailand, social media, Erik Kuijpers

Het niet meer te stoppen medium tegenwoordig. De journalist maakt er dankbaar gebruik van om zijn mening te verkondigen en dat bevalt de autoriteiten allerminst. De populariteit van Twitter en Facebook is immens onder de eigen bevolking en onder de toeristen die, eenmaal buiten hun eigen omgeving, niet zonder kunnen voor contact en foto’s.

Pravit gebruikt social media in het Engels en in het Thais. Zijn gebruik staat thans op 112.000 tweets en 45.000 volgers. Had je 20 jaar geleden via een column in een krant mogelijk een paar duizend lezers, thans bereik je de hele wereld. En zet men je vast, zoals Pravit overkwam, dan doet de tamtam zijn werk en nemen je ‘volgers’ met sprongen toe……

Thailand, social media, Erik Kuijpers
Pravit

Cyberwetgeving en hate speech

De Thaise overheid kan met de nieuwste wet in de hand zonder formele aanklacht mobieltjes en computers in beslag nemen als men denkt dat je een gevaar bent voor de staat.

Maar men houdt de groei van de social media er niet mee tegen. Thailand is geen land dat een vuist kan maken tegen deze social media en dat bleek toen pas na heel lang aandringen Facebook inhoud heeft verwijderd die als kwetsend voor het Huis beschouwd werd.

Social media zijn een groot goed al heb je helaas ook ‘hate speech’ die mensen en bedrijven kapot kan maken. Die ‘hate speech’ is mede de oorzaak van onder meer de Rohingya crisis en het vermoorden van medisch personeel in Pakistan dat tegen polio komt vaccineren (‘Een complot van Amerika om ons moslims te steriliseren…..’).

Verstandig gebruik van social media hoort voorop te staan en dat geldt voor het publiek als voor journalisten. Vroeger waren het de massamedia (pers, radio en TV) die als poortwachter fungeerden voor dat verstandig gebruik maar hun aandeel neemt af, of verdwijnt. De social media groeien erg hard; zo hard dat het publiek nauwelijks nog weet hoe dit medium met verstand te gebruiken.

Maar verstandig gebruik of niet, er zijn regimes die de social media liever kwijt dan rijk zijn. De Thaise uniformen zijn evenwel niet machtig genoeg om de social media naar hun hand te zetten. Deze als lastig ervaren pottenkijkers raken ze niet kwijt.

Bron:

Deutsche Welle; http://tinyurl.com/yxqjfo4y

Bewerkt door Erik Kuijpers.

Meer lezen?

Over Pravit; https://en.wikipedia.org/wiki/Pravit_Rojanaphruk

Foto’s en prenten

Paranoid, Black Sabbath 1970; wikipedia, 14297450.

Censuur in Iran, 2006; wikipedia, 2973077.

Logo Twitter; wikimedia, 15869489.

Pravit; foto archief trefpuntazie.com

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 724 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Ja, gaat van kwaad tot erger daar in Thailand. Helaas. Ik kom daar voorkopig niet meer. Leuk, die foto van die platenhoes van Black Sabbath.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*