De slang, het blanke geslacht en het mobieltje van JC

Dat was schrikken. We zaten ’s morgens bij een lekker zonnetje op het terras te ontbijten toen Nina vreselijk begon te huilen. Dat was opmerkelijk, want ze had geen doodschop gekregen. Tot we zagen wat ons schoothondje in alle staten bracht: een lange, kronkelende donkervellige slang. Ik zag de loerende giftige blik van het serpent, riep de hond bij me, maande de vrouw tot kalmte en siste: optiefen jij. Met grote snelheid verdween het addergebroed in het tuingroen.

Hans Geleijnse, Jezus Christus, Slang, ThaiRath, Kanchai
Broertje of zusje van onze bruine oosterling

We hebben nog even getwist over geslacht en soort, want ik kon echtgenote niet overtuigen met mijn kennis over de supersnelle zwarte Mamba, uit een boekje gevist van een bevlogen  bioloog. Zij stelde daar haar agrarische opvoeding en ervaring tegenover. We hadden een ontmoeting met de ‘geweldig giftige’ oosterse bruine slang overleefd. Mooier konden we het neit maken. Nina gaf het nagrommend ook op en vouwde zich in de overbekende Thaisehondenslaaphouding.

’s Avonds weer op het terras gezamenlijk eten terwijl binnenskamers de tv aanstaat (Thaise tv’s kennen geen aan/uit knop). Kauwend op een garnaal hoor ik wat oh, ah en ander angstig gekrijs binnen, kijk en zie … onze slang! Maar dan nog wat groter. En met dappere mannen eromheen die het beest met stokken te grazen nemen. Ik roep Sláng naar de garnaleneters. Ze springen van hun stoelen en Nina schiet uit haar Thaisehondenslaappositie.

Het slangenverhaal is tragisch. Er is een kind door dit serpent gebeten en gestorven. De drie presentatoren, twee dames en een heer, gruwen, eng, en dat soort kouwe rillingentaal. Ik kijk nog eens goed en vraag mijn dames, wat is dit voor programma? ข่าวใส่ไข่, roepen ze meteen. Ah. dat had ik moeten weten: nieuws met eieren.  Of eieren door het nieuws. Of eiernieuws. Maakt niet uit, want al gaat het nergens over, voor mij is het onverstaanbaar interessant.

Hans Geleijnse, Jezus Christus, Slang, ThaiRath, Kanchai

Dat is een ladyboy, zegt mijn dochter en wijst op de gebrilde middelste van het presenterende trio. De baard in de keel hoor ik inderdaad. Ladyman zal je bedoelen, zegt mijn echtgenote, want brillevrouwmans blijkt al een jaartje of zestig. Zou je niet zeggen! Intussen zijn ze op het scherm van de slangen overgestapt naar hét gespreksonderwerp van de dag: mannen, vooral homo-mannen, zouden voor lasergebleekte pikken gaan. Er volgt een aantal grappen over het blanke geslacht, waarbij het mannetje, een ster met de naam Kanchai, zonder uit de broek te gaan de ene flauwiteit na de andere debiteert. En omdat ook de andere twee niet uit de kast komen wordt het niet nog leuker…..

Kanchai is niettemin zeer populair, leer ik van mijn vrouw. En dochter met iPad-ervaring voegt daar jaloers aan toe: alleen al op Instagram meer dan 1 miljoen volgers. En hij heeft nog een ander tv-programma ook. Onze held is intussen aan het klagen over ellende met zijn mobiele telefoon in Macau. Daar is hij nogal vaak en bij elk bezoek zit hij zonder verbinding. Zijn simkaartverstrekker (de dame van de drie laat schalks het logo van provider AIS even zien) heeft daar kennelijk geen dekking.

 

Hans Geleijnse, Jezus Christus, Slang, ThaiRath, Kanchai

Dat is me nog eens eggbreaking news (eierbrekend nieuws)! Ik denk, Jezus Christus, hoe minder je te zeggen hebt, des te populairder en vaker op tv. Overal ter wereld! Ik neem nog een garnaal te grazen, aai Nina en zeg: het mag een godswonder heten dat die lui van de tv mij nooit hebben ontdekt.
Ze geeuwt.

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

  1. ข่าวใส่ไข่ khaaw sai khai (drie lage tonen), ‘het nieuws in een ei doen’ om het smakelijker te maken zodat meer mensen er van kunnen genieten ook al doet het de waarheid (enig) geweld aan en is het vervelend voor andere personen. Het is een programma van het Thais-talige dagblad Thai Rath, de Thaise Telegraaf. Hier een voorbeeld:

    https://www.youtube.com/watch?v=UGkK7uNTTxU&list=PLg9S5bqtYWfA-xeAUnoC4ogXUud7ztE3y
    Meer humor dan nieuws.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.