Thailand. Overtoerisme brengt limiet bezoek aan Similan eilanden

Redactie, Similan, Oertoerisme, Limiet bezoek
Toeristische trekpleister Similan
Foto gezien op Sea Bees

Ook in Thailand is overtoerisme  niet langer slechts een vies woord. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hooggerechtshof, die het aantal toeristen naar de Similan eilanden definitief aan banden legt.  Door deze uitspraak krijgt het Departement van National Parks, Wildlife and Conservation eindelijk haar zin.

Nadat het department vorig jaar Maya Bay op de Phi Phi eilanden tot gesloten gebied had verklaard, wilde het ook het aantal aantal toeristen naar de Similan eilanden voor de kust Khao Lak beperken tot 3325 bezoekers per dag en een maximum van 525 duikers. Rond de Similan eilanden bevinden zich enkele van de mooiste duikplaatsen ter wereld met schitterende onderwatertuinen van koraal. 

Door plaatselijke touroperators die hun boterham verdienen met het organizeren van boottochten naar de Similans, werd zoals te verwachten protest aangetekend bij de Administratieve Rechtbank van Phuket. Dat stelde hen in staat gedurende het afgelopen hoogseizoen onverminderd door te gaan hun boottochten aan de man te brengen. Gedurende deze periode krijgen de eilanden rond de 5000 bezoekers per dag te verwerken. 

Het Hooggerechthof besliste echter dat ‘de touroperators geen overtuigende argumenten hadden kunnen aanvoering tegen het limiteren van bezoekers’ en het departement van natuurreservaten ‘gerechtigd was beperkingen op te leggen voor de eilanden die onder haar supervisie vallen’. 

Dit tot groot ongenoegen van reisorganisatoren, die vaak grote investeringen hebben gedaan in speedboten en liveaboards duikcruises. De laatste jaren is het aantal aanbieders van boottochten naar de Similan explosief gegroeid, wat resulteerde in moordende concurrentie. Dat leidde er toe dat verschillende buitenlandse ondernemers hun bedrijf verkochten omdat het niet langer rendabel was. ‘Misschien is het ook een idee het aantal bootbedrijfjes te beperken’, suggereerde een voormalige Engelse touropertor, die zijn twee speedboten noodgedwongen van de hand had moeten doen. 

Bron: onder meer TTR 

Meer over massaal toerisme naar Thailand: Vol is vol met 38 mijoen? en Vereniging tegen overtoerisme opgericht

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.