Thailand. Het probleem van seksegerelateerd geweld

Thailand, seksegerelateerd geweld, Erik Kuijpers

De toenemende gevallen van geweld tegen vrouwen en meisjes worden veroorzaakt door een misplaatst gevoel omtrent superioriteit van de man. Zeggen onderzoekers. Door ‘ondergeschiktheid’ aan de man ten gevolge van de op de man gerichte Thaise maatschappij.

Stelselmatig seksegerelateerd geweld

In mei van dit jaar zijn arrestaties verricht in de provincie Mukdahan omdat vijf leraren en twee schooljongens meer dan een jaar lang een 14-jarig meisje hebben verkracht; zie hiervoor Khaosod English.

Van hun wandaden hebben de verdachten ook nog eens filmpjes gemaakt en het meisje daarmee bedreigd. Later meldt ook een 16-jarige scholiere zich met hetzelfde horrorverhaal. Dat schudt de wereld wakker op social media en eerste minister Prayuth Chan-ocha belooft de maximale straf als de verdachten schuldig worden verklaard. Seksegerelateerd geweld wordt hard aangepakt, belooft hij.

De maximumstraffen in Thailand zijn niet mis: levenslange gevangenisstraf of de doodstraf bij verkrachting met fatale afloop. Voor misdrijven tegen kinderen van 15 jaar of jonger is de maximumstraf 20 jaar en een fikse boete. De straf kan worden verhoogd met een derde als de verkrachting op film wordt opgenomen, en verhoogd met de helft als die beelden met een derde zijn gedeeld.

Thailand, seksegerelateerd geweld, Erik Kuijpers
Actrice Panadda

Oproep om de doodstraf uit te voeren

In 2014, na de coup in mei, heeft de beroemde Thaise actrice Panadda Wongphudee een petitie aangeboden over seksegerelateerd geweld aan de leiders van de junta. De petitie was ondertekend door 110.000 mensen en vroeg om het opleggen en ook daadwerkelijk uitvoeren van de doodstraf voor veroordeelde verkrachters.

Daarnaast werd gevraagd om strengere straffen voor ontucht jegens vrouwen in het openbaar vervoer; dat had alles te maken met toenemende overlast in Thaise treinen met als triest dieptepunt de moord op een 13-jarig meisje dat door een spoorwegmedewerker werd verkracht, vermoord en uit de trein gegooid. De dader werd gepakt en kreeg in 2015 de doodstraf opgelegd.

Maar veelal worden de straffen gereduceerd als verdachten meewerken aan het onderzoek. Tegenstanders van haar petitie voeren aan dat de doodstraf nergens ter wereld verkrachters afschrikt…..

Veel ontuchtzaken blijven onbestraft

Iedereen kan slachtoffer worden van ontucht en verkrachting; zowel vrouw als man. Maar vindt steeds aangifte plaats? Dat wordt betwijfeld.

In Nederland worden jaarlijks 100.000 mensen slachtoffer van verkrachting; dat zijn in meerderheid vrouwen en meisjes. De verouderde wetgeving beperkt strafvervolging; verkrachting is alleen strafbaar indien er geweld is gebruikt en kan dat niet worden aangetoond door blauwe plekken of getuigen dat je seks hebt geweigerd dan valt verkrachting niet te bewijzen. Gelukkig heeft het kabinet aangekondigd dat deze wetgeving strenger wordt.

Slechts 2.000 mensen stappen in Nederland naar de politie en het aantal veroordelingen is nog geen 200 per jaar. Dat is in Thailand niet veel beter; van de 1.965 aanklachten in 2019 hebben er 1.893 tot arrestatie geleid maar onbekend is hoeveel verdachten feitelijk veroordeeld zijn.

Hoeveel mensen slachtoffer zijn van seksegerelateerd geweld? Cijfers ontbreken want lang niet in alle gevallen gaat het deksel van de beerput. In Thailand speelt de ‘eer’ van de familie een enorme rol en poogt men familiezaken in besloten kring te houden; familieproblemen worden als een schande gezien en een aangifte kan verzoening in een familie verstoren. Dan maar geen aangifte tegen de echtgenoot of tegen Oom Prasert…..

Erik Kuijpers

De Pavena Foundation for Children and Women staat slachtoffers van verkrachting bij. In 2019 werd 786 keer een beroep op de organisatie gedaan vooral, in meerderheid, door meisjes onder 10 jaar die verkracht werden thuis of op school. Pavena noemt het een structureel probleem in de Thaise maatschappij veroorzaakt door de onderworpenheid van de man aan de vrouw.

Of is het ‘pornification’? Of pornhub?

Pornification; een nieuw woord. Pavena ziet het toenemen van seksegerelateerd geweld door twee oorzaken. Moreel verval in de samenleving, en voorts het tot een object van verlangen of tot een fetisj maken van vrouwelijke lijven en het lichaam van jongeren. ‘Pornification’ dus. Wie meer wil lezen over pornification, al eens genoemd ‘The rise of raunch culture’, verwijs ik naar navolgende link over een seminar in Leiden in 2018.

Thailand, seksegerelateerd geweld, Erik Kuijpers

Ook in Thailand vindt deze vorm van erotiek gretig aftrek. Je ziet het in Thaise TV-series als ‘Yaoi’, in Thais ยะโอะอิ, jongensliefde, hoe het erotiseren van jonge lijven de heersende stroming lijkt te worden in die media. Op Facebook en andere social media lachen opgemaakte jonge dames en de sixpacks van boys je toe en zet je de computer aan dan zijn er Pornhub en (veel) andere sites die beelden vertonen waar de schrijver van de Kamasutra postuum rode oortjes van zou krijgen…..

En daarom verbiedt de Thaise overheid nu de website Pornhub en bijna 200  vergelijkbare sites…

Erik Kuijpers

‘Ongepast, onjuist en onfatsoenlijk’. De Thaise Minister van Digital Economy and Society vindt de Pornhubbeelden en -filmpjes een overtreding van de Computer Crime Act 2007. Een woordvoerder van vice eerste minister Prawit heeft de exploitanten van dat soort websites de wacht aangezegd: ‘onfatsoenlijke websites en wie er achter zitten kunnen harde actie en vervolging verwachten’.

Pornhub zit er maar mee in de maag want tien (!) procent van de wereldwijde ‘genieters’ van hun filmpjes blijkt in Thailand te wonen. Op de social media verschijnen ook al berichten hoe je het verbod eenvoudig kunt ontlopen.

Maar zetten sites als Pornhub aan tot seksegerelateerd geweld en misdrijven? In Thailand speelt onderdrukking van de vrouw net zo hard mee.

De wetgeving is er; nu de mentaliteit nog…

Het United Nations Population Fund (UNFPA) heeft in het jaar 2000 een onderzoek gehouden, in Bangkok en in de provincie, naar seksegerelateerd geweld tegen vrouwen en meisjes. Van hen zei 44 procent dat ervaren te hebben van hun partner en de helft van hen had dit ook in het lopende jaar ervaren. In de jaren daarna is geen onderzoek meer gedaan. Tijdens het onderzoek bleek dat slechts één procent aangifte had gedaan bij de politie. De redenen daarvan, de lieve vrede en gezichtsverlies, zijn hiervoor al vermeld.

De Thaise wetgeving is al sinds 2007 op orde om verkrachting binnen het huwelijk te kunnen vervolgen. De 2007 Domestic Violence Victims Law en de in 2007 aangepast strafwet. Vrouwen zijn sindsdien ‘beschermd’ tegen verkrachting binnen het huwelijk. Maar aangifte doen blijkt vaak een brug te ver want ze lopen bij de politie tegen een muur van onbegrip aan en rechters geven hoge strafvermindering als men bekent of meewerkt aan het onderzoek.

Verkrachting is, zeggen mensenrechtenorganisaties, lang niet altijd het vervullen van seksuele verlangens. De Thaise seksindustrie is er niet voor niets! Maar het gaat de daders om het tonen en uitvoeren van macht over degenen die ‘onder hen staan’ of aan hun toezicht zijn onderworpen.

Zoals de positie waarin leraren verkeren. De slachtoffers worden voor het leven geestelijk en lichamelijk verminkt door hen die ze moeten kunnen vertrouwen. Tegen dit soort lieden kan niet hard genoeg worden opgetreden.

Bron: The Diplomat, UNFPA, Khaosod English.

Dit is een vrije vertaling van een column van Ana Salvá, freelance journalist in Zuidoost Azië. De aanvullingen zijn van mijn hand. Het artikel omtrent de actrice Panada Wongphudee waaraan wordt gerefereerd is van Khaosod English op 10 augustus 2014.

Meer lezen?

Azië en #MeToo.
De situatie rond seksegerelateerd geweld in Thailand en Myanmar.
Commentaren in de media over het blokkeren van Pornhub en dergelijke sites.

Foto’s

Stop geweld tegen vrouwen; freepik.com, event vector created by freepik.
Panadda, foto wikipedia.
Pavena Organisation en Pornhub; logo’s.
Yaoi, Japans begrip, over ‘boys love’ op Thaise TV; wikimedia.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Goed beschreven, Erik. Laat ik er nog iets aan toevoegen.
    In Thaise soaps is verkrachting een veel voorkomend verschijnsel. Meestal door een rijke zakenman van een wat minder bedeelde vrouw. Hij lijkt zich daar nooit schuldig over te voelen ondanks het feit dat hij haar verdriet en boosheid ziet. Heel vaak raakt de verkrachte vrouw dan toch nog verliefd op de verkrachter en trouwt met hem. Dankzij de verkrachting, eind goed, al goed. Zo bijvoorbeeld in de soap ค่าของคน kha khong khon ‘De waarde van mensen’.
    Daarnaast zijn grappen over verkrachting redelijk normaal op de Thaise tv. Een man vraagt ‘Mag ik je vrouw verkrachten? ‘Nee’, zegt de man, ‘dat doe ik zelf wel’. Lachen.
    De hedendaagse protesten van jongeren in Thailand gaan daar ook over. Het is vooral de opgelegde hiërarchie in de Thaise samenleving die ze willen veranderen, te beginnen aan de top. En de meisjes en vrouwen spelen een hoofdrol bij die protesten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*