Thailand. Seizoen touwtrekken in Thaise politiek begonnen

De Thaise ex-premier Abhisit Vejjajiva en de huidige Thaise premier Prayuth Chan-Ocha zijn elkaar in de haren gevlogen. Vrij vertaald vroeg de generaal Prayuth zich af of meneer Abhisit aan verstandsverbijstering leed. Waarom? Abhisit had verklaard dat je geen lid van zijn partij Democraten kunt worden als bij de komende verkiezingen de generaal je voorkeur heeft als nieuwe premier. ‘Hij moet oppassen met wat hij zegt. Wie de mensen willen steunen moeten ze zelf weten,’  brieste de generaal, blijk gevend van democratisch inzicht. ‘We zullen nog wel eens zien wat meneer na de verkiezingen  daarover heeft te zeggen.’

De Thaise politieke logica

Voor wie het nog niet wist, het seizoen touwtrekken in de Thaise politiek is geopend. Tug of war heet dat in het Engels en past beter bij de staaltjes Thaise politieke logica die voor spelregels doorgaan. Deze drie kernpunten geven dat aan:.

*de junta, oftewel het Nationale Comité voor Vrede en Orde (NCPO), verbood na de staatsgreep in 2014 alle politieke partijen op basis van het beruchte grondwetsartikel 44. Dat artikel geeft de NCPO-voorzitter, de generaal Prayuth, volmacht zo ongeveer per decreet te regeren. Met datzelfde artikel 44 heeft hij vorig jaar het verbod op vorming van politieke partijen (per 1  april) opgeheven. Aangezien art. 44 van kracht blijft kan de NCPO-voorzitter als hij morgen met het verkeerde been uit bed stapt dat besluit ook weer terugdraaien.

*Het verbod op pollitieke partijen. hield in dat zij al hun verplicht (!) bij het onafhankelijk geachte Nationaal Verkiezings Commissie (NEC) geregistreerde leden kwijt waren. Miljoenen namen. Deze moeten zich volgens de nieuwe spelregels van de junta opnieuw registreren. Dat geldt uiteraard ook voor nieuwe partijen die straks mee willen doen. Om geregistreerd te worden heeft een zo’n partij minimaal 500 geregistreerde leden nodig plus een bij het borgsom van 1 miljoen baht (plm €380.00).

*De verkiezingen, eerder aangekondigd voor november 2018, zijn in afwachting van een nieuwe verkiezingswet, door het junta-parlement uitgesteld tot op z’n vroegst februari 2018. Er zijn op dit moment 38 politieke partijen geregistreerd. De precieze verkiezingsdatum wordt door de NCPO-voorzitter bepaald als overleg na 1 juni met de geregistreerde politieke partijen geen resultaat oplevert. Het registreren betekent nog niet dat er campagne gevoerd kan worden. Het groene licht daarvoor moet eveneens door de junta worden gegeven.

De juiste mensen op de juiste plek

Hans Geleijnse, Poltieke logica, Verkiezingen

De logica samengevat: er wordt op dit moment ruzie gemaakt over schijnbaar niks. Want geen verkiezingsdatum, geen actieve politieke partijen, geen premierskandidaten en er is zelfs nog geen nieuwe Nationaal Verkiezings Commissie. Het junta-parlement, de Nationale Wetgevende Vergadering. heeft in februari wonderbaarlijk eensgezind alle zeven kandidaten voor een nieuw NEC afgewezen. Ook logisch, want deze  ‘toezichthouder’ heeft grote bevoegdheden, kan politieke partijen maken en breken. Het is dus zaak dat deze Commissie, met het uitvoerende hoofdkwartier in Bangkok en vestigingen in alle provincies, door het juiste bestuur wordt geleid.

In deze situatie heeft beroepspoliticus Abhisit, als voorzitter van en beoogd premier namens Democraten, een schot voor de boeg gegeven. Hij probeert Prayuth te verleiden tot kleur bekennen. De generaal met de kleurige burgerpakken is straks zijn concurrent zijn.  Hoe, dat is nog niet duidelijk. De junta heeft nog geen politieke partij het stempel ‘van ons’ gegeven. De junta-leider zegt dat hij geen kandidaat-premier wil zijn, maar het zal niet voor het eerst zijn als hij dat morgen weer inslikt. Bovendien. als er na verkiezingen in de nieuwe Senaat en het Huis van Afgevaardigden geen meerderheid te vinden is voor verkiezingen van een nieuwe premier kan Prayuth zich opwerpen als ‘redder des vaderslans’, als boven de partijen staande ‘kandidaat van buitenaf’. In dat geval benodigt hij een tweederde van alle parlementaire stemmen.

Abhisit wil het zover niet laten komen. Daartoe moet hij binnen zijn partij de gelederen gesloten houden. Er zijn al stemmen opgegaan om als het eenmaal zover is de voorkeur te geven aan een ‘buitenstaander premier’. Dat moeten er niet teveel worden en wie weet wat de loyaliteit is van de ‘nieuwe Democraten’ die zich nu laten registreren? Want dit is wel zeker: Democraten en nog onbekende ‘junta-partij’ vissen straks in dezelfde electorale vijver.

Vissen in dezelfde vijver

Suthep en Abhisit: good cop, bad cop rollenspel 2013/14

Beide kunnen het ‘rode’ Noorden en vooral Noordoosten wel vergeten. Daar wemelt het nog van de Thaksinisten en als ze dat niet zijn in elk geval aanhangers van die andere ‘oude’ partij Pheu Thai. In het Westen en Zuiden zijn Democraten traditioneel sterk. Maar Abhisit kan er geen gif op innemen dat het ‘ongeleide projectiel’ Suthep, de Democraat die met maandenlange demonstraties in 2013 en 2014 de weg voor een staatsgreep plaveide, voor hem gaat kiezen.

Maar dit alles valt in het niet bij dit element van Thaise politieke logica: verkiezingscampagne voeren zonder vrijheid van meningsuiting. Geen partijkandidaat moet het straks in zijn of haar hoofd halen om te roepen dat de junta er dik vier jaar lang een potje van heeft gemaakt. Dat past niet, hebben junta-woordvoerders al verklaard, in ‘verantwoordelijk campagne voeren’. En voor wie nog niet begrijpt wat wel en niet kan:  volgens het online persbureau Khaosod English heeft een militaire ‘delegatie’ er eind vorige week voor gezorgd Vanchai Tantivitayapitak zijn biezen kon pakken als directeur van het tv-station PPTV,

Het gaat nog spannend worden

Hans Geleijnse, Poltieke logica, Verkieizngen
VanchaiTantivitayapitak
Foto Facebookpagina

PPTV was het station dat het nieuws over de Rolex-hobby van defensieminister en vice-premier generaal Prawit Wongsuwan aan de grote klok hing. En daarna bleef doorgaan met berichten over corruptie in de militaire gelederen. Prawit zelf en andere junta-kopstukken ontkennen ook maar iets met dit ontslag van doen te hebben, de directie van het rebelse station weigert elk commentaar. In elk geval past het wegwerken van Vanchai in de strikte media- en cybercontrole van de junta. Wie uit de pas loopt krijgt corrigerend militair bezoek, zodat correcte wijze van publieksvoorlichting gegarandeerd is.

Niettemin, de komende maanden worden spannend. Alle kans dat het weer op onverzoenlijke tegenstellingen, zoals die tussen Rood en Geel, uitloopt. En na de verkiezingen? Dan loopt een nieuwe regering aan de leiband van de militairen, die voor de komende twintig jaar de lijnen hebben uitgezet. Met artikel 44 achter de hand voor dwarsliggers.

Gebruikte bronnen: Khaosod English, Bangkok Post, PBS, New Mandala. Plus Nathaniel Ratcliff and The NIght Sweats voor alle Thais en in Thailand woonachtigen die straks door de bomen het bos niet meer zien.

Gerelateerde berichten

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 306 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*