Schulden Thaise huishoudens stijgen door nieuwe virusgolf

De schulden van de Thaise huishoudens zullen ook dit jaar verder stijgen en staan nummer een in Azië. De nieuwe Covid-uitbraak heeft de particuliere inkomens verder teruggebracht. De consumentenbestedingen gingen omlaag en de financiële risico’s zijn vergroot.

Volgens de ‘Bank of Thailand’ bedroeg de schuldenlast van huishoudens eind september vorig jaar 13,8 biljoen baht, oftewel 87 % van het bruto binnenlands product. In 2019 was dit nog 79%. In deze cijfers is de impact van de 2e Covid-19 golf en de bijbehorende maatregelen nog niet meegenomen. Het ministerie van Financiën verlaagde vorige week zijn bbp-prognose voor het jaar naar 2,8%, van de 4,5% die het in oktober nog verwachtte.

Aanstaande woensdag overlegt de centrale bank over de rentetarieven in Thailand. De hoogte van de schulden van huishoudens is een van de onderwerpen die zeker aan bod komen in dit overleg.

Er is bezorgdheid dat bij verder dalen van de rentetarieven de huishoudens extra leningen aangaan. De centrale bank aarzelt daarom om haar belangrijkste rentetarief, dat al op een historisch dieptepunt van 0,50% staat, verder te versoepelen. De regering en de bank hebben wederom een aantal stimulerings- en schuldverlichtingsmaatregelen genomen om diegenen die door de laatste Covid-uitbraak zijn getroffen, te helpen.

Gezinnen worstelen

De schuldenlast van huishoudens is al jaren een structureel probleem in Thailand. Sinds 2012 ligt dit boven de 70% van het bruto binnenlands product. Oorzaken zijn fiscale prikkels, lage rentetarieven, lage inflatie en een grote concurrentie tussen kredietverleners, die consumenten allemaal aanmoedigen om te lenen.

De 36-jarige Nuanchan Runkun is een van de vele Thai die worstelt met schulden. In haar geval meer dan 1 miljoen baht. Ze had deze al voordat de pandemie begon. Maar Covid heeft de zaken verergerd. Haar familie verloor 60% van hun inkomen nadat Nuanchun’s vader, moeder en broer, hun baan verloren bij de eerste Covid uitbraak vorig jaar. Nu gaat meer dan de helft van haar maandsalaris van 24.000 baht naar het afbetalen van schulden uit het verleden.

“Mijn ouders zijn nog steeds te bang om weer aan het werk te gaan, want het virus is overal”, zei mevrouw Nuanchan, een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid in Bangkok. “Ik heb al het maximale bedrag geleend om schulden af ​​te betalen en het hele gezin te voeden. Misschien moet ik binnenkort naar geldwoekeraars gaan. ”

Schuldsanering

In 2017 lanceerde de BoT een programma om huishoudens met een hoge schulden te helpen. Deelnemers aan de schuldsanering betalen tussen 4% – 7% rente per jaar met een aflossingsperiode van 10 jaar. Dit is aanzienlijk lager dan de rente van soms meer dan de twintig procent die Thaise instellingen in rekening brengen. De aantallen van schuldsanering zijn vorig jaar meer dan verdrievoudigd tot 11.118.

Veel huishoudens hebben schulden op meerdere creditcards. De verwachting is dat het totale aantal rekeningen onder toezicht van de schuldsanering einde dit jaar tot minstens 100.000 rekeningen stijgt. Kajorn Thanapase, directeur van de Financial Consumer Protection and Market Conduct van de centrale bank: “Het oplossen van huishoudschulden is de beste oplossing. Overheidsstimuleringen alleen zijn niet effectief bij een hoge schuldenlast. Als we het schuldenprobleem oplossen verbetert de consumptie, zonder enig budget te verspillen.”

Ook op Trefpunt Azië: Financiële ondersteuning na nieuwe uitbraak

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

4 Comments

 1. Er wordt al 20 jaar gezeurd over de torenhoge huishoudschulden in Thailand. Natuurlijk zijn er mensen die in de problemen komen door te hoge schulden en dat is erg vervelend. In Nederland bedraagt de schuldenlast van huishoudens rond 200% van het bruto binnenlands product, voor het allergrootste deel hypotheken. In Thailand bestaan de huishoudschulden voor de helft uit huishypotheken, voor een kwart uit de koop van vervoersmiddelen en de rest voor bedrijfsmatige zaken (kunstmest et cetera) en huishoudelijke zaken als schoolgeld, reparaties ed.

  • Volgens mij moet je niet zozeer kijken naar de hoogte van de schulden maar naar de dekking ervan, oftewel: zijn de Thais in staat om deze schulden in redelijke termijnen af te lossen. Een ander punt is dat schulden niet worden afgelost omdat de geldverstrekker daar ook niet erg op aandringt maar genoegen neemt zo nu en dan een termijnbetaling (afhankelijk van de persoon). Een tweede aspect is de schulden die men opbouwt in het informele en criminele circuit. Ben er eigenljk wel zeker van dat veel van deze schulden niet zijn geregistreerd en dat mensen ze ook verzwijgen uit schaamte.

   • Oké, chris, hier een gedeeltelijk antwoord.

    According to a Bank of Thailand report, among indebted households in Thailand, the debt-service ratio – the proportion of income set aside for debt payment each month – rose from 30% in 2011 to 34% currently.

    Among indebted households having an income of less than 10,000 baht per month, the DSR is almost twice as high, at 62%. That figure is alarming; the Bank of Canada estimates that a DSR above 40 percent is untenable.

    62% van het inkomen gaat naar rente/aflossing schulden bij mensen die minder dan 10.000 baht per maand verdienen. Dat is veel meer dan ik dacht. Onhoudbaar.

    • beste Tino, het is veel onhoudbaarder dan je denkt. Omdat veel samenwonende Thais niet voor de wet zijn getrouwd, staan zij overal als alleenstaand te boek. Ik zie om mij heen hoe desastreus dat nu werkt. Beide partners krijgen leningen bij de bank (als je officieel getrouwd bent niet) maar hebben niet twee inkomens. Nu wil de ene partner zijn auto inleveren en een nieuwe auto financieren en de bank zegt nu nee omdat hij nu als ‘arm’ te boek staat. En alle leningen moeten een keer worden afbetaald. De echte ellende moet nog komen…….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*