Thailand. Scholieren hebben genoeg van lijfstraffen


lijfstraffen

Lijfstraffen op scholen zijn in Thailand officieel verboden. Maar kennelijk zijn er nogal wat leraren die zich daar niet aan houden. Een groep scholieren, die zich ‘bad students’ noemt, wilde dat weer eens onder aandacht brengen. Nota bene op de traditionele ‘teachers day’ op zaterdag jl., de dag waarop scholieren normaliter hun leraren vertroetelen met cadeautjes om hun dank te betuigen voor het genoten onderwijs.

lijfstraffen

Zaterdag verzamelden ze zich bij de poort van het Ministerie van Onderwijs, waar ze stokken, linealen en het geduchte bamboeriet, op een grote hoop bijeenlegden. Instrumenten, die door leraren gebruikt worden om ‘aansporende’ tikken en lijfstraffen uit te delen. Veel betekend was ook dat er een groot aantal scharen tussen zat. Het moest op symbolische wijze uitdrukking geven aan hun ongenoegen over de korte haardracht, die veel scholen als regel stellen. Tijdens de studentenprotesten, die in juni begonnen, en waar ook veel scholieren aan deelnamen, werd er over dit onderwerp op de sociale media heel wat gediscussieerd.

lijfstraffen

Tezelfdertijd was er bij het Victoria monument een kleine demonstratie van de pro-democratie beweging geleid door studenten. Ze protesteerden tegen het bewind van premier Prayuth-Chan-o-cha en riepen op voor hervorming van de monarchie. Een noodbevel uitgevaardigd na de plotselinge uitbraak van Covid-19 enkele weken geleden op een vismarkt, verbiedt dergelijke samenscholingen. Twee personen werden opgepakt. Een van de demonstranten plaatste een afbeelding van Voltaire op zijn facebook pagina met daarnaast een van zijn veelzeggende uitspraken: ‘Als je wilt weten door wie je gecontroleerd wordt, kijk dan naar degene, die je niet mag bekritiseren. De activisten lieten weten te zullen hergroeperen om vrijlating te eisen voor de arrestanten.

Ook op Trefpunt Azië: Thailand. Een farang bij demonstraties; kan dat?


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*