De veelbetekenende ondertoon in Thailands groeiend protest


Thailand, Sanaam Luang, Redactie

De studentenprotesten die wekenlang door heel Thailand een aardbeving veroorzaakten zijn groter geworden dan een lokaal opstootje. Massale protesten afgelopen weekend op de Thammasat Universiteit en op het Thong Sanaam Luang, het ‘koningsveld’ nabij het sierlijke Grand Palace. Ze geven de kracht weer van de beweging tegen Eerste Minister Prayuth Chan-ocha en zijn regering en koning Vajiralongkorn. Een niet zo populaire, onberekenbare vorst die totaal gefaald heeft ook maar enige interesse te tonen in het welbevinden van zijn volk. Zowel voor als tijdens de economische neergang door Covid-19.

Na zes jaar frustratie over de door en door corrupte militaire regering, die volgde na de coup in 2014, is de bevolking het helemaal zat. Dit ongenoegen wordt aangedikt met groeiende ontnuchtering over de excentrieke vorst die om medische redenen Duitsland als zijn woonplaats koos boven Bangkok. Het monarchistische vuur, dat een autoritaire regering in het land aanvaardt, is ver weg.

Sanaam Luang: het Thaise Malieveld

Bij de studentenprotesten, waarvan het aantal deelnemers uiteen loopt van 18.000 tot 50.000, op en rond Sanaam Luang bevonden zich voor de eerste keer opvallend veel gewone burgers van de ‘Red Shirt’ beweging. Volgers van de lang geleden afgezette Eerste Minister Taksin Shinawatra, die bij bosjes werden vastgezet na de Mei 2014 coup die Prayuth aan de macht bracht.

Thailand, Sanaam Luang, Redactie

Ze hebben hun rode kleren, vlaggen en klaphandjes uit de mottenballen gehaald om de studenten te steunen. Ze maken duidelijk dat de brede burgerbeweging, waar de studenten om vragen, op gang komt. Dit is de grootste angst van de regering.

De regering heeft haar hand overspeeld, toen in februari dit jaar door het Grondwettelijk Hof met een drogreden de populaire Future Forward Partij van de jonge charismatische aristocraat Thanathorn werd opgeheven. De partij bestond nog maar kort maar haalde wel nationaal 17 procent van de stemmen.

Het vonnis kwam voort uit angst dat de Future Forward Partij zou samenwerken met de Pheu Thai Partij die door Thaksin wordt gesteund en een groot aantal zetels behaalde in de Thaise Tweede Kamer. De ontmanteling leidde tot smeulend verzet onder de studenten die zich identificeerden met de jonge partij en haar missie tegen corruptie. Dat gaf zuurstof aan het groeiend ongenoegen over Koning Vajiralongkorn en aan de mening van veel burgers dat zijn hoge status gekunsteld is en niet verdiend.

Thailand, Sanaam Luang, Redactie

De rijke miljardair met 38 vliegtuigen

Het protest tegen Koning Vajiralongkorn is zonder weerga en toont het falen van de militairen hem als godheid te presenteren om hun coup te verdedigen. Hij heeft er zelf wel aan bijgedragen door een serie bizarre gedragingen. Al voordat zijn vader, Koning Bhumibol Adulyadej, in 2016 stierf. Het kostte hem zijn koninklijk aura in de social media. Een serie huwelijken, echtscheidingen, affaires met burger-dames zoals hostessen en stewardessen.

En nu, nu Thailands economie ernstig lijdt door Covid-19 en mismanagement door de militaire ‘economen’, is bekend geworden dat Koning Vajiralongkorn een vloot van 38 luchtvaartuigen heeft. Met vliegtuigen en helikopters die exclusief voor de koninklijke familie zijn. Hij vliegt er mee naar Thailand voor koninklijke verplichtingen en gaat vaak direct weer terug naar Duitsland. In het licht van die verkwisting: de economie krimpt dit jaar met 5 procent en dat is het slechtste resultaat van de landen in Oost-Azië en de Pacific Region volgens de Wereldbank.

Wereldbank: de impact van corona is ernstig in Thailand

De juni-2020 monitor van de Wereldbank is somber over de vooruitzichten van Thailand. (Een link naar de key-findings staat verderop in dit artikel.) Genoemd wordt vooral de toerisme-industrie die 15 procent uitmaakte van het Bruto Binnenlands Product. En een enorme werkeloosheid door banenverlies, vooral in de toerisme- en horecasector. De armoede neemt toe; het aantal mensen dat moet leven van minder dan 200 baht per dag nam in het tweede kwartaal toe van 4,7 miljoen naar 9,7 miljoen.

Armoede brengt mensen de straat op! De regering weet hoe mensen lijden door de impact van corona en dat zij gemobiliseerd kunnen worden door de studenten die door de bevolking als puur en onbezoedeld worden gezien. Dit in tegenstelling tot andere bewegingen die roepen om een nieuwe grondwet en een nieuwe regering.

Maar wie is wie in Thailand vandaag?Thailand, demonstraties, Redactie

De Thaise regering zit met een probleem: zij is niet de baas. Zij moet luisteren naar een meer en meer absolute vorst in Duitsland. Niemand weet wat Koning Vajiralongkorn, met de miljarden dollars van het Crown Property Bureau, en zijn eigen pretoriaanse garde (de lijfwacht) van militairen en politie gaat doen. Niemand twijfelt er aan dat hij een eigen leger heeft dat de leiders van de studentenbeweging en de medestanders kan aanvallen. Of dat mensen kan laten verdwijnen, doden en ontvoeren uit Laos, Cambodja en Vietnam.

De onbeantwoorde vraag is hoe tolerant Koning Vajiralongkorn is naar deze protesten toe en wat de lont zal zijn. Gezien de ultra-royalistische houding van de legerleiding en van Eerste Minister Prayuth is er weinig kans dat ze daarbij in de weg gaan staan.

De leiders van de studenten hebben duidelijk gemaakt dat ze totaal anti-geweld zijn en alleen hervormingen willen. Dus ieder geweld tegen hen moet van elders komen. Prayuth zit precies in het midden van het strijdtoneel en tussen alle partijen in. Bij geweld kan hij er gemakkelijk de schuld van krijgen en dan vervangen worden door iemand die dichter bij het paleis staat.

De Thaise bevolking heeft Koning Vajiralongkorn beoordeeld en men acht hem tekortgeschoten. En nu beginnen ze hun angst voor hem te verliezen. Het probleem is dat hij bovenmatig bezeten is van het bevredigen van zijn luimen en verlangens. Hij heeft een ouderwetse 19e-eeuwse houding van de ‘god-koning’. Namelijk dat de Thai er voor hem zijn en dat hij hen kan gebruiken en misbruiken naar zijn wensen. De protesten geven aan dat meer en meer mensen dat niet meer pikken.

Rob V., Sergeant, Corruptie, Thaise leger,
Thaise Militairen. Foto: world.blogspot.com

Is Sanaam Luang het begin?

Sanaam Luang is al jaren voor het publiek gesloten. De leiders van de protestbeweging geven duidelijk aan dat dit weer bezit moet worden van de burgers. De mars van zondag naar de Privy Council voor het overhandigen van een lijst met tien eisen is als het uitdagen van de afwezige koning die veilig in een luxe hotel in Duitsland verblijft. Maar, als een vervolg op Star Wars, ‘how and when does the empire strike back’?

Dat is een beladen vraag. In mei 1992, bekend als Bloody May en Black May, verzamelden 200.000 mensen zich in Bangkok tegen de regering van generaal Suchinda. Die aan de macht kwam door een staatsgreep tegen de vorige Eerste Minister Chatichai.

Militairen gebruikten grof geweld tegen de betogers waarbij officieel 52 mensen omkwamen, hoewel men denkt dat het er veel en veel meer waren. Duizenden mensen werden gearresteerd, maar de protesten stopten niet ondanks het bruut geweld. Koning Bhumibol ontbood de heren Suchinda en Chatichai die op nationale TV, beiden liggend plat op de vloer, streng door de Koning werden gelast het geweld te stoppen. Het stopte en er kwam een burgerregering.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat op dit moment de nieuwe koning zal optreden om de spanning te verminderen. De kans op geweld neemt toe.

Bron:

Asia Sentinel, Worldbank, bronnen op internet.

Meer lezen?

World Bank Monitor juni 2020.

Foto’s en prenten

Sanaam Luang; wikimedia.
Handklepper voor ‘Oranje’; foto linkmolen.nl
Koning Maha Vajiralongkorn, Rama X, foto internet.

Eerder op Trefpunt: Twitterstorm over feestvierende koning

Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

 1. Morgen, donderdag, is de koning weer eens een dagje in Thailand ter viering van Mahidol dag. Dokter Mahidol in de vader van koning Bhumibol. We zullen zien wat er meer gebeurt dan het aansteken van wat kaarsen.

 2. Wel, wel, jullie durven! Ik ben blij dat jullie dit stuk schreven, eindelijk komt meer van de waarheid naar voren. Bijna alle Thais weten dit maar er was angst er publiekelijk over te spreken. Hulde.

  Het was de 21-jarige studente sociologie Panusaya Sithijirawattanakul die onder veel gejuich de 10 punten ter hervorming van de monarchie tijdens de protesten op 10 augustus naar voren bracht. Heel dapper. Haar roepnaam is heel toepasselijk รุ่ง Rung (spreek uit ‘roeng’ met dalende toon) wat ‘Dageraad’ betekent. ‘Ik moest het doen’, zei ze later ook al kende ze de mogelijk nare gevolgen. Ze is al vele malen aangeklaagd. Zie:

  https://www.japantimes.co.jp/news/2020/08/29/asia-pacific/student-leader-thailand-royalty-protests/

  Citaat:
  ‘Koning Bhumibol ontbood de heren Suchinda en Chatichai die op nationale TV, beiden liggend plat op de vloer, streng door de Koning werden gelast het geweld te stoppen.’ Dat was in mei 1992.

  Dat moet (generaal) Suchinda (Krapayoon) en (protestleider) Chamlong (Srimuang) zijn. Ik las de toespraak die koning Bhumibol toen hield tegen deze twee heren. Hij gaf Chamlong min of meer de schuld (hij had niet moeten gaan demonstreren maar moeten afwachten) en over de vele doden door het optreden van generaal Suchinda zei hij niets. Suchinda kreeg een amnestie en stapte op.

  • Tino, het ingrijpen of optreden van staatshoofd of regeringsleider kan helpen emoties te temperen of te voorkomen. Zo herinner ik me nog de TV-toespraak van Wim Kok na de moord op Pim Fortuyn die daarmee wraakacties heeft willen voorkomen.

   Ik heb even bij wiki gekeken; het was inderdaad Chamlong die bij de Koning werd geroepen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*