Thailand en de crimineel in saffraan

Thailand, saffraan, Erik Kuijpers

 

Criminelen in monnikspij?

Vluchten gezochte criminelen de tempel in? Het gaat er op lijken nu de Royal Thai Police Crime Suppression Division beweert al 18 verdachten te hebben opgepakt die zich in monnikspij hebben gekleed en dat men voor 2019 de actie ‘Veeg de tempels schoon’ op de agenda heeft staan.

Thailand, saffraan, Erik Kuijpers

Deze week is opgepakt de abt van de tempel Wat Ro Charoen in Suphanburi, in de centrale regio nabij Ayutthaya.

De heer in saffraan aangeduid met Phra Sangkharak Kanatathamo, op de foto in rolstoel, blijkt in werkelijkheid de gezochte heer Paphonsan Phetpun die al 15 jaar voor justitie op de loop is. Hij wordt verdacht van gebruik van wapens in Surat Thani en het afknallen van een rivaal in Nakhon Si Thammarat.

De politie is blij met deze vangst. ‘Als we niet direct hier iets aan doen wordt niet alleen het boeddhisme beschadigd maar je maakt je zorgen over de veiligheid in tempels als criminelen zich in saffraan schuil houden. Is de tempel dan nog wel veilig?’

De lokale politie schenkt geen aandacht aan antecedenten van monniken en de tempels lijken dat ook niet te doen.

Poging tot moord……

Er was nog een crimineel op de loop die zich had verkleed als monnik. Hij meldde zich in een tempel in de provincie Kalasin en niemand wist dat hij werd gezocht voor het mishandelen van een rivaal met een gebroken fles in 2007.

Thailand, saffraan, Erik Kuijpers

De jetset monnik

Deze heer, Wirapol Sukhpol, is veroordeeld tot 114 jaar gevangenisstraf waarvan hij er 20 moet uitzitten. Zijn palmares?

Hij wordt gezocht voor oplichting en verduistering van 32 miljoen dollar; daarnaast neemt hij zijn plichten voortvloeiende uit het celibaat niet zo serieus maar daar lijden meer monniken onder, zegt men wel eens. Maar als je wordt beschuldigd van verkrachting is er toch meer aan de hand.

Zijn belegging in 22 blinkende Mercedessen past ook niet echt in het leven dat een monnik dient na te streven maar de molensteen rond zijn nek begint pas goed te wegen als er foto’s opduiken van de monnik in een privévliegtuig met zijn Luis Vuitton uitrusting en een peperdure zonnebril. Breed lachend neemt hij de wijk naar de Verenigde Staten maar die maken korte metten: hij wordt teruggestuurd om zijn proces te ondergaan.

Maar niet alle monniken……

Men zegt dat Thailand een dikke 60.000 monniken heeft in de tempels en de meesten, neem gerust van me aan, leven ‘in een geur van heiligheid’ of doen hun uiterste best daarvoor. Dus doneer gerust jouw kommetje rijst of een briefje van 20 baht om jouw aflaat te verdienen…

Bron: Bangkok Post; http://tinyurl.com/yxqztm3v

Meer lezen?

Boeddhistisch Dagblad, de ‘jet set’ monnik; https://tinyurl.com/yxbqbrqs

Foto’s en prenten

Arrestatie; photo courtesy Royal Thai Police Crime Suppression Division.
Embleem Royal Thai Police; wikimedia, 11569396.
De jetset monnik Wirapol Sukphol; foto internet.

Ook op Trefpunt: Monnik in zaken

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 845 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Ik moet dit even kwijt. Ik haat monniken.
    In omgeving van het stadje waar ik vroeger woonde liepen we langs tempels en dan zeiden de dorpelingen: deze is verslaafd aan de loterij, deze steelt uit het tempelfonds, deze doet het met jonge meisjes…..En dan vroeg ik: wat doen jullie er aan? We proberen het wel maar het heeft geen zin, de autoriteiten doen niets, antwoordden ze dan.
    Maar wat ik nog erger vond is dit. Ik heb tientallen crematies bijgewoond, in het begin vaak jonge mensen die overleden aan Aids, de laatste keer de beste vriend van mijn zoon aan de ziekte van Hodgkin. Het ergste vond ik de onaangedane manier waarop die monniken zich gedroegen bij uitvaarten, geen spoor van medeleven, geen woord van troost Ze komen, prevelen, eten en gaan weer weg. Een kille onpersoonlijke benadering. En ik gaf voor niks Engelse les op een monnikenschool en moest regelmatig zien hoe een noviet op het schoolplein met een zweep staf kreeg op een ontbloot bovenlijf terwijl de hele school moest toekijken. Wat Yuan in Chiang Kham. De abt had een eigen busje met chauffeur, en een DVD speler en koelkastje achterin. En mijn lerares Thais zei dat ik drie maal voor hem moest knielen en buigen. Einde tirade.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.