Thailand. Slacht men de kip met de gouden eieren?

Thailand, export, rubber, Erik Kuijpers

Een overgewaardeerde baht en een gebonden regering

De handelsoorlog tussen China en de onberekenbare Trump biedt kansen aan Thailand. En aan andere landen. Niet alleen door de assemblage van Chinese producten ter hand te nemen en daar ‘Made in Thailand’ op te plakken maar ook door de eigen productie in Amerika aan de man te brengen.

Zoals export van rubber!

Thailand, export, rubber, Erik Kuijpers
John Boyd Dunlop, 1915

Rubber uit China wordt door de USA eerst belast met 10 procent importheffing maar dat is inmiddels 25 procent.

Dat is goed nieuws voor de Thaise export; rubber vertegenwoordigt in 2018 3,3 miljard US dollar in export naar Amerika. De tarieven die de USA op rubber uit China legt vormen een gouden kans voor Thailand.

In 2019, in de eerste drie maanden, stijgt de export van rubber naar de USA met 21% tegenover 2018. Thailand produceert veel rubber in de vorm van banden, slangen, riemen, matten, pakkingen, handschoenen en stootrubbers.

Maar er komen kapers op de kust. Vietnam wordt een belangrijke speler net als in de rijstexport; Vietnam realiseert nu al 20% van de rubberexport van Thailand tegen 1% 20 jaar geleden. Ook India meldt zich meer en meer op deze en op de rijstmarkt.

De overgewaardeerde baht en de nieuwe regering

Thailand, export, rubber, Erik Kuijpers
Stootkussen

In de USA vindt de overheid dat Thailand de baht manipuleert. Thailand ontkent dat ten stelligste maar is in de ogen van Uncle Sam vooral verdacht vanwege het grote handelsoverschot van 5,7 miljard US dollar met de USA. Dat bedrag is 40 procent van de hele Thaise export naar dat land.

Volgens Bloomberg is de baht wel zwaar overgewaardeerd. Daardoor verdwijnt de concurrentiekracht van de munt tegenover alle andere munten in de regio. En lijkt de baht niet steeds duurder te worden?

In april 2019 is een plotselinge daling van de totale export te zien en de export naar China vertoont geen groei meer. De export promoten naar de USA is dan ook hard nodig. Maar daar is politieke wil voor nodig…

Heeft het Bangkok van na de verkiezingen het vermogen om in te grijpen?

De elite aan de macht is behoudend van aard. De uniformen houden verkrampt vast aan de macht, en de minimale meerderheid in de Tweede Kamer met Thaksin-gezinden als grote oppositiepartij kan wetgeving vertragen.

Er treedt al ernstige vertraging op in de aanbestedingen in de Eastern Seaboard (EEC) en dan is er nog het pietepeuterige proces over de aanbesteding van nieuwe, snelle spoorlijnen. Komt daar een regering bij die in het parlement moeite krijgt er wetgeving door te krijgen dan kan Thailand wel eens de boot missen in de handelsoorlog tussen China en de USA.

Want die oorlog kan heel snel over zijn en dan zit Thailand niet met gouden eieren maar met de gebakken peren.

Bron:

Washington Post; https://tinyurl.com/y272zt69

Foto’s en prenten

Kip Orpington; wikimedia, 219520.

John Boyd Dunlop, 1915; wikimedia, 53532233.

Rubberen stootwil, stootkussen; wikimedia, 3204187.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 787 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*