De motorzijspanwinkels

Ruim tien jaar woon ik nu in Hua Hin/Thailand. In die tijd schreef ik over talloze zaken die me deden verbazen, opwinden, glimlachen en verontrusten, vooral omdat ze zo afwijken van het leven in Nederland.

Het verkeer dat wel regels kent maar geen hond – en daar zijn er miljoenen loslopend van – die zich er aan houdt, dat er best wel zes personen op een motorbike kunnen, de hoeveelheid (vaak zwaar) getatoeëerde mensen, de ongebreidelde, letterlijk moordende concurrentie in bijna de gehele detailhandel, de hoeveelheid anders-gender-zijnde en de alledaagse acceptatie daarvan in de samenleving, de dagelijkse alcohol verkoopban tussen 14.00 en 17.00 uur en geheel op Boeddha dagen die tot nu toe niemand mij ooit heeft kunnen doen begrijpen, de winkel- of barbediendes die 70 + 90 met een rekenmachine moeten uitrekenen, de respectvolle verering van de koning ondanks dat het huidige exemplaar bepaald niet aan hoogheidswaanzin lijdt met zijn prethotel in de Heimat, het gebrek aan kennis over de wereldgeschiedenis, maar ook over internationale muziek al zijn het maar The Beatles of Abba, Bach of Beethoven, de daarentegen ongekende populariteit van Creedence Clearwater Revival’s Who’ll Stop the Rain! Als er al een hitparade zou bestaan in Thailand staat dit nummer alle tien jaren die ik hier ben nog altijd met stip op nummer één! Het nummer viert sowieso z’n jubileum want is precies 50 jaar oud.

Maar goed, waar zou ik het ook maar weer over hebben? Bovenstaande zou de indruk kunnen geven dat ik het wellicht niet zo naar m’n zin heb hier maar niets is minder waar. Ik ben vaak ook onder de indruk van de superieure creativiteit van de Thai. Ik schreef al eens dat voor de meeste Thai hun motorbike hun hele hebben en houwen is, hun huis met hypotheek. Een Thai zonder brommert is geen Thai. Dit geldt dubbel en dwars voor de Thai in het bezit van een motor met zijspan. Wat ze daar allemaal niet mee kunnen grenst af en toe aan ‘man mai na chua’ het ongelofelijke. En als er iets is wat het Thaise straatbeeld bepaalt zijn het wel de rot saleng (spreek uit lot saleng), verkoopstalletjes met als basis een motor met zijspan. Maakt niet uit waar je bent, Bangkok, Pattaya, Hua Hin of Chiang Mai.

Theo van nder Schaaf, Creatieve Thai, Motorzijspan, Saleng

Je kunt twee bankjes in de zijspan maken zodat je de hele familie kunt vervoeren. Maar net zo makkelijk bouw je er een hele keuken in zodat je een variatie aan noodle gerechten kunt bereiden. Natuurlijk kan er een hot dog winkeltje van gemaakt worden met alle soorten en maten van worstjes, alleen een echt hot dog broodje is er dan vaak weer niet. Vijf vitrines kunnen er met gemak op worden gebouwd waarin dan vijf soorten fruit, meestal ananas, mango, watermeloen, dragon fruit en papaya. Je kunt er net zo makkelijk ook een frituur van maken waar je dan, in plaats van patatjes, inktvisringen, bananenschijven, kippenpootjes of wat dan ook, gedrenkt in deeg kunt frituren. IJsverkopers met zijspan zien er al wat gewoner uit, zien we soms in Nederland ook nog wel. Ze rijden hier dagelijks een paar keer langs mijn huis, twee man erop ‘voor het geval het druk wordt’! Ik denk dat ze in de bijna twee jaar die ik hier woon (aan het eind van een doodlopende straat), voor mijn ogen zichtbaar, één ijsje hebben verkocht.

Maar sinds een half jaar of misschien wel iets langer is er nu in Hua Hin een fenomenale motorzijspanwinkel te beleven. De eigenaresse komt dagelijks rond vijf uur in de middag aanrijden en installeert de winkel vlak naast Patty’s Coffeeshop, waar ik onlangs over schreef en Paul ontmoette die al een medicijn had gevonden tegen corona (lees Opschonen). Toen ik haar voor het eerst zag aankomen rijden vielen mijn ogen bijna uit mijn kassen. Wat een inventiviteit was hier aan de dag gelegd. Het zou nog fraaier worden want het was nog dag. Ik wilde niet weg bij Patty en eens zien wat er ging gebeuren. Vrijwel meteen nadat ze alles in gereedheid had gebracht kwamen de eerste klanten en al spoedig stond er een rij.

Theo van der Schaaf, Creatieve Thai, Motorzijspan, SalengNieuwsgierig loop ik eens rond de mobiele winkel. De elektriciteit die ze nodig heeft voor de fruitmengmachine komt van de motoraccu. Er is op de een of andere manier ook een enorme bak met ijsblokjes aangekomen en naast de winkel neergezet. Ze verkoopt dus ijskoude fruitsappen, fruitshakes eigenlijk. IJskoud want de ijsblokjes gaan mee de mengmachine in. In Thai dteng moo pan (watermeloen shake), ma muan pan (mango shake), saparot pan (ananas shake) enzovoorts. Als je alle fruit door elkaar gemixt wilt kan dat ook, dan bestel je pom la mai ruam.

Maar het mooiste moet nog steeds komen. Ik ga weer terug naar Patty en bestel nog een versnapering (biertje toch maar, de koffie is wel klaar nu) en kijk met verbazing hoe druk het permanent is bij de fruitsappenwinkel. Het wordt langzaam donker en het wonder voltrekt zich voor mijn ogen. De winkel wordt rondom uitgelicht door een soort tl-achtige verlichting die mij bij daglicht nauwelijks is opgevallen. Wow, werkelijk prachtig, een wonder op wielen (wat was dat ook maar weer, iets van vroeger toch?).
Theo van nder Schaaf, Creatieve Thai, Motorzijspan, Saleng

Over Theo van der Schaaf 44 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds tien jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door met het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal. Thaise Perikelen is ook verkrijgbaar als e-book in de Engelse taal onder de titel: Love Is Here To Stay But Gone Tomorrow and Other Stories From Thailand – Kindle edition on Amazon

5 Comments

 1. Leuk verhaal Theo. Ze zijn zeer vindingrijk en creatief. Het zou mij ook erg opvallen
  als ik daar zou rondlopen. En dat veel mensen daar hun boterham mee kunnen/moeten
  verdienen. Het lijkt er op dat vrouwen en mannen creatief en technisch zijn.
  Leuk onderwerp. Bedankt ook namens Guus. Lieve groeten ook aan Nut.
  Bij ons is de dreiging 2e golf en een golf mondkapjes…..

 2. Het klinkt, en ziet er heel gezellig uit. Bij ons in de straat rijdt nog wel een ijsco man rond met mooi weer. Gek genoeg is het iemand van Poolse afkomst. Bijzonder dat een Nederlander er geen brood ehh “ijs” in ziet. De hele straat loopt uit dus je zou menen dat het toch lucratief is. Hij rijdt dan niet met een zijspan, maar met zo’n “sisikarretje” niet alleen lucratief maar ook nog heel gezellig met de mensen op straat.

 3. Leuk verhaal Theo. Met één grove fout: de absolute hit in Thailands centra voor cultuur ende vermaeck is toch echt Hotel California van The Eagles. Ik kon dat lied na tien jaar Thailand niet meer horen. Zou het te Hua Hin altijd regenen?

 4. Laatste foto is een Duizend en één Nacht foto, een illusie voor jong en oud. Prachtig.
  Met een mooi verhaal erbij waardoor ik met een glimlach de dag in Holland kan beginnen.

 5. Treffend Thailand Theo, leuk om te lezen en te glimlachen en dan te bedenken dat
  het alleen maar om motorzijspanwinkels gaat.

  Berthy, Chiang Mai.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.