Volksverhaal. De roos.

Volksverhaal, roos, Erik Kuijpers

Thailand is het land van bloemen. Zoals orchideeën. Thaise vrouwen houden van bloemen. Een bloemetje geven is een gebaar van liefde, een groet of een blijk van respect. En onder de bloemen is de roos wel de mooiste. Het ontstaan van de roos komt door een vrouw en volgend volksverhaal is heel bekend.

Waar komt de roos vandaan?

Volgens de Thaise verhalen wordt de aarde bestuurd door een groep goden en godinnen. Ze zijn niet bovenmenselijk en hebben emoties als liefhebben en boos zijn al leven ze wel in eeuwige gelukzaligheid in de grote hemel heel ver boven de wolken. Mensen geloven dat wie goede daden verricht voor de mensheid, mannen zowel als vrouwen, god en godin kunnen worden na hun dood. Maar leef je goddeloos en zelfzuchtig dan kom je terug op aarde als dier…

In dit verhaal was Suthep een koning onder de goden in het hemels koninkrijk. Hij was ongehuwd. Jonge godinnen dansten voor hem in zijn hof. Maar op een dag zag hij weer een mooie jonge godin voor hem dansen en hij werd op slag verliefd.

Erik Kuijpers

Deze jonge godin was Madhana maar zij was onbereikbaar voor Suthep. Ook zijn vertrouweling, de wagenmenner, deed zijn best maar kon de boodschap van zijn baas niet over brengen. Ten einde raad vroeg Suthep de magiër Mayavin om raad. Die ontdekte dat Suthep in een vorig leven koning van Panjala was geweest die de dochter van de koning van Surat, die nu Madhana is, had willen trouwen. Maar haar vader weigerde en toen de koning van Panjala hem dreigde te doden pleegde zij zelfmoord. Vanwege die vijandschap moest Suthep zijn plannen maar opgeven, zei de magiër.

Maar Suthep was verblind en smeekte de magiër iets te regelen zodat zij tenminste naar zijn hof zou komen. Dat lukte maar Madhana weigerde met hem te trouwen. Suthep werd razend en verbande haar naar de aarde om als mens geboren te worden. Daar was Madhana het mee eens en vroeg om als bloem geboren te mogen worden. En dit was zijn antwoord.

‘Jij wordt herboren als een mooie bloem die iedere man bekoort die langs je loopt. En bij volle maan word je een mooie vrouw voor een dag en een nacht en daarna ben je weer een bloem.’

Madhana kwam op aarde als roos met een verfijnde kleur en een fascinerend parfum. De kluizenaar Kalatatsin zag die plant en verpotte hem naar zijn kluizenaarshut. Hij zorgde goed voor de roos en met volle maan, als zij vrouw werd, verzorgde zij de kluizenaar die ze als haar vader zag. Tijdens zijn meditaties wist de kluizenaar van haar afkomst.

Erik Kuijpers

Haar prins op het witte paard…

De hermitage lag in een bos in het koninkrijk Hastina. Net met volle maan reed koning Chaiyasen daar te paard voor de jacht en besloot uit beleefdheid een bezoek te brengen aan de kluizenaar. Daar zag hij de beeldschone Madhana en die twee vonden elkaar direct leuk. Een paar dagen later was de koning er weer maar zag hij haar niet…

De kluizenaar vertelde hem van haar lot en de volgende volle maan was hij weer daar en de kluizenaar gaf haar aan hem om zijn vrouw te worden. De koning nam de rozenboom mee en plantte hem vlakbij zijn slaapkamer. Iedere volle maan veranderde de roos in Madhana en hadden ze een erg gezellige 24 uur met elkaar.

Maar de koning had al een vrouw: koningin Chantee. Ze kwam er achter en was uiteraard jaloers. Ze vertelde dat aan haar vader, de koning van Magadha. Die zou Chaiyasen wel eens een lesje leren en trok met zijn leger op om aan te vallen. Chaiyasen was ook legerleider en trok met zijn leger er op uit om weerstand te bieden.

Toen speelde koningin Chantee haar vuile spel. Ze vond een ouwe magiër, Vitun, bereid namaakrituelen uit te voeren bij de rozenboom en een pseudo minnedrankje te maken om de koning te laten geloven dat Madhana verliefd was op een jonge kapitein uit het leger, Supang, die overigens van niks wist…

Door deze poppenkast werd de koning des duivels en verjoeg Madhana en Supang naar het woud om ze te laten executeren. Toevallig werd een ‘spion’ opgepakt en bij de koning gebracht. Deze spion was niemand minder dan Vitun die zijn vuile spel toegaf en verklaarde dat het allemaal een spelletje was van koningin Chantee. Net toen de koning Vitun wilde straffen met zijn zwaard verscheen de god Teevanta die vertelde dat Madhana nog leefde in het bos en dat Supang in het leger tijdens de strijd tegen de koning van Magadha eervol gedood was.

Volksverhaal, roos, Erik Kuijpers

De koning ging op zoek naar Madhana in het woud. Maar die had in paniek god-koning Suthep gevraagd om hulp. Die wilde wel helpen en haar als zijn vrouw meenemen naar de hemel, maar Madhana wilde dat niet: die wilde haar eigen koning… Toen werd Suthep erg boos en vervloekte Madhana: ze zou altijd op de aarde blijven als roos en niet meer als mens, ook niet bij volle maan. De koning nam de boom wel mee naar zijn slaapvertrek maar de roos werd nimmer meer vrouw…

En sinds die tijd vertegenwoordigt de roos het beste in een vrouw. Zachtheid, deugd, schoonheid en geur. De roos staat voor ware liefde en trouw van een vrouw. De roos betekent een bron van genot voor de man en de pracht van de vrouw.

De jonge Thaise vrouw wordt gezien als een roos in de knop en de volwassen vrouw als een roos in bloei. Het geven van rozen wordt gezien als een blijk van liefde en respect.

 

Bron: Folk Tales of Thailand (1976). Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Was het een beetje te volgen? Een verhaal over liefde en haat, een jaloerse vrouw en een boze schoonvader, een godheid die vanuit het niets in het verhaal stapt en tenslotte een boze oppergod. Doch het koninkrijk Magadha heeft bestaan en lag in de regio waar nu Nepal, Bangladesh, Bihar en Uttar Pradesh (India) liggen. Ook andere koninkrijken in het verhaal hebben ooit in India bestaan. Tenslotte blijft alleen de roos over die vrouw en man kan betoveren. Het Thaise woord voor roos is กุหลาบ.

Meer lezen?

Rozen bij wikipedia.

Foto’s

Roos; Wikimedia.
Sulky; website Dutch Alibaba.
De schimmel; freepik.com, logo vector created by freepik.
Rosa Alba; wikimedia.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 845 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Vrouwen als roos, mannen als kikker… niet geheel eerlijk maar beide altijd aan een monarch verbonden. Waar en als wat komt het plebs terug op aarde?

  2. De moraal van het verhaal?
    Als je wettige echtgenote opspeelt omdat je vreemdgaat met een andere jonge chick, maak je haar maar beter direct dood, in plaats van haar jaloerse spelletjes te laten spelen. Opgeruimd staat netjes.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*