In Thailand zijn de Rohingya (opnieuw) niet welkom


 

Redactie, Rohingya, Thailand, Vluchtelingen
Rohingya vluchtelinge aan land buiten bewustzijn geraakt
Foto Khaosod

Thailand zal niet toestaan dat Rohingya vluchtelingen het land binnenkomen. Dat beklemtoonde kolonel Peerawat Saengthong, woordvoerder van ISOC (Internal Security Operations Command).

‘Elke boot met Rohingya die de Thaise territoriale wateren binnenkomt, zal volgens de regels van onze wetgeving worden teruggesleept’, zei hij afgelopen maandag. Wel voegde hij er aan toe dat aan de hand van rapporten van de binnenlandse veiligheidsdienst zal worden geprobeerd ‘onderscheid’ te maken tussen mensensmokkel en vluchtelingen die op eigen initiatief een ander land proberen te bereiken.

Waaruit dat ‘onderscheid’ dan zal bestaan liet hij in het midden. Maar hij liet er geen misverstand over bestaan dat alle Rohingya die op de Thaise kusten worden aangetroffen worden gedetineerd.

Redactie, Rohingya, Thailand, Vluchtelingen

Peerawat’s commentaar volgt op het rapport van de Verenigde Naties waarin het geweld van het leger in Myanmar tegen deze moslim-minderheid als ‘etnische zuivering’  wordt gebrandmerkt. Dat geweld, reactie op aanslagen van moslimextremisten op politieposten in Myanmar, heeft een vluchtelingenstroom op gang gebracht. Meer dan 400.000 Rohingya zijn het land ontvlucht, vooral naar buurland Bangladesh.

Slechte naam bij behandeling Rohingya

De afgelopen jaren haalde Thailand meermalen het nieuws en oogstte kritiek met het naar open zee terugsturen van schepen en scheepjes volgestouwd met Rohingya-vluchtelingen. Veelal waren deze er op uit een land met een moslim meerderheid te bereiken zoals Indonesië of Maleisië. Onderweg werden deze vluchtelingen vaak het slachtoffer van mensensmokkel, ontvoerd om losgeld te verkrijgen van achtergebleven familieleden, op grote schaal misbruikt en in een aantal gevallen vermoord.

Bij deze praktijken waren ook hooggeplaatste Thaise militairen betrokken, wat lang voordat er een internationale storm van verontwaardiging losbarstte door een Schotse journalist wereldkundig werd gemaakt.

Thaise stille diplomatie

Ondanks de ongewijzigde houding van de Thaise regering heeft een aantal Thaise academici zich het lot van de Rohingya aangetrokken. Tijdens een symposium op de Chulalongkorn Universiteit probeerden zij alternatieven voor Thaise betrokkenheid bij de oplossing van de crisis te formuleren.

Betoogd werd onder meer dat Thailand net als Myanmar een boeddhistisch land is en om die reden Thaise diplomatie meer kans van slagen kan hebben in Naypyidaw en in elk geval met minder paranoia door de autoriteiten in Myanmar zal worden ontvangen dan de protesten van moslimlanden in de regio.

Politieke wetenschapper Naruemon  Tabchumpol zei te geloven dat overleg tussen militaire topmensen succes kan hebben, gelet op de hechte band tussen het Thaise militaire bewind en de generaals in het buurland. ‘De Thaise regering is goed in stille diplomatie. Misschien slagen ze erin vanuit een militaire korpsgeest de Birmaanse militairen over te halen zich in te houden’, meende hij.

Hans Geleijnse, Lennart Hofman, De Correspondent, Rohingya-crisis
Met dank aan Getty Images

Volgens Naruemon moet van het probleem met de Rohingya’s geen religieus conflict gemaakt worden. Ook was hij er tegen een beschuldigende vinger uit te steken naar Nobelprijswinnaar en in naam premier Aung San Suu Kyi. “Zij heeft totaal geen zeggenschap over de Birmaanse militairen die verantwoordelijk zijn voor dit geweld.”

Naruemon liet in zijn pleidooi voor inter-militair contact wel onvermeld dat de Thaise vice-premier en minister van defensie Prawit Wongsuwan recentelijk verklaarde dat Thailand de Rohingya als ‘Bengali’ moet benoemen. Dat is een opvatting die geheel wordt gedeeld door de Birmese autoriteiten en is een van de oorzaken van het conflict. De Rohingya wonen al decennia in Myanmar, maar hebben geen enkel recht en worden als ‘vreemdelingen’ thuishorend in Bangladesh beschouwd.

We hebben allemaal onze wonden

Verschillende experts in Birmaanse zaken, onder wie historica Sunate Chutintranon, spraken die opvatting onmiddellijk tegen. Zij meenden dat Thailand alleen weinig kan uitrichten en dat gezamenlijke inspanningen via ASEAN meer effect sorteren. De VN moet daar in elk geval buiten blijven.

‘Als de Thaise regering zou aandringen op een VN interventie in Myanmar, zou dat voor Thailand wel eens nadelige gevolgen kunnen hebben’, zei Sunate. ‘We hebben allemaal onze wonden. Hoe zouden wij het vinden als Myanmar zou zeggen dat ons conflict met de moslim- gemeenschap in het diepe Zuiden onder toezicht van de VN geplaatst moet worden?’

Weinig steun bij Thaise bevolking

Redactie, Rohingya, Thailand, Vluchtelingen

In bredere maatschappelijke kring kan het Rohingya probleem in Thailand echter op weinig steun rekenen. Een petitie opgezet door Amnesty International Thailand om de Birmaanse opperbevelhebber Min Aung Hlaing te bewegen het geweld tegen Rohingya te staken had maandag slechts 286 handtekeningen opgeleverd.

 

 

Bron: Voornamelijk persagentschap Khaosod

 


Redactie
Over Redactie 658 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.