Thailand. Stemt jouw ziekte op ‘links’ of op ‘rechts’? En jouw donorbloed?

Thailand, Rienthong Nanna, Erik Kuijpers

In een opiniebijdrage in Khaosod English schrijft Pravit Rojanaphruk over een zaak van politieke zuivering in een Thais ziekenhuis.

Een vreemde zuivering. Het betreft het particuliere ziekenhuis Mongkutwattana in Bangkok-Lak Si dat in handen is van een Thaise familie en waar Majoor Generaal Rienthong Nanna (ook wel Nan-Nah) de leiding heeft. En in het kader van de politieke heisa rond de huidige regering en demonstraties vóór en tegen op straat heeft hij een opmerkelijke stap gezet ter wille van zuiverheid in de leer. Zijn leer.

Thailand, Rienthong Nanna, Erik Kuijpers

Rienthong wil controle op social media van personeel….

Alle kandidaten die solliciteren naar een baan in ‘zijn’ ziekenhuis moeten hun teksten op social media ‘oplappen’ om te laten zien dat ze niet behoren tot de tegenstanders van de regering. Deze opmerking leidt direct tot een oproep op de anti-regering social media om zijn ziekenhuis te boycotten met als gevolg dat Rienthong alle patiënten in zijn ziekenhuis, die tot de tegenstanders van de regering behoren, vertelt ‘dat ze vrij zijn een ander ziekenhuis op te zoeken…..’

‘Ik roep jullie op, vertrek naar een ander ziekenhuis’ zegt hij waarbij hij zijn opponenten ‘rotte sinaasappels’ en ‘waterbuffels in rood water’ noemt, vernederende termen voor de Future Forward Partij en de zogenaamde ‘rode shirt’ supporters.

De ‘rode shirt’ beweging stamt uit 2006 na de staatsgreep die eerste minister Thaksin afzette en zij keert zich tegen de dictatuur door het leger en tegen regeringen die worden geleid door een kleine groepering van rijken.

Rienthong: ‘Wij willen geen politiek onjuist donorbloed….’

Bloeddonors die het met hem oneens zijn moeten er maar voor zorgen dat ze bij het Thaise Rode Kruis laten noteren dat hun waardevol bloed niet bij zijn ziekenhuis terecht komt. ‘Wij hebben genoeg bloed op voorraad van onze maatjes uit ons politieke kamp.’ Rienthong zegt nog net niet dat zijn tegenstanders bij hem geen medische hulp mogen vragen; dat zou een flagrante schending zijn van de medische ethiek, maar zijn gedrag zit er niet ver vanaf…..

Wie is deze man Rienthong Nanna?

De politieke sfeer in Thailand is zwaar vergiftigd. Onder eerste minister Thaksin en later onder zijn zus Yingluck zijn groeperingen opgericht die royalistisch en zelfs ultraroyalistisch van aard zijn. Hun doel is een land waarin de macht bij het volk ligt maar onder leiding van de Koning en iedereen die het waagt die structuur aan te vallen of zelfs maar ter discussie te stellen wordt gezien als ‘trash‘ waarvan je je moet ontdoen.

Kreten als ‘bedreigingen tegen de staat en de monarchie’ en ‘de communisten’ zijn woorden die hooggeplaatste ambtenaren en militairen in de mond nemen en die aanslaan bij groepen in de maatschappij. Zie voor een speech van de legerleider afgelopen jaar deze link.

Rienthong heeft om deze reden al in 2014 opgericht de ‘Rubbish Collection Organisation’, vrij vertaald de ‘Vuilnisophaaldienst’ als reactie op, in zijn eigen woorden, ‘personal frustrations’ over een toename van het anti-monarchie sentiment in Thailand. ‘Lese majeste is een misdrijf’ zijn zijn woorden. Hij heeft zich voorgenomen het Huis, de Kroon, te verdedigen. ‘Want niemand anders doet dat dus ben ik vrijwilliger daarvoor.’

Thailand, Rienthong Nanna, Erik Kuijpers
Vampierjager en -doder Van Helsing

De opkomst van de Thaise ‘Van Helsing’

Rienthong: ‘Ik zie mijzelf als de man die de vloer schoon veegt. Ik volg de lese majeste zaken in alle media al enige tijd en het neemt alleen maar toe.’ Hij leest klaarblijkelijk meer en meer over mensen die tegen het Huis en de Kroon zijn (en die mensen zijn in zijn ogen de trash: afval, gepeupel…)  en nu kan hij er niet meer tegen. Zijn grootste angst is dat mensen de monarchie omver werpen en zo de structuur van Thailand veranderen.

Hij vergelijkt zichzelf met Van Helsing, de arts-annex-vampierdoder uit de Draculaboeken en -films. Met zijn team speurt hij het internet af op zoek naar mensen die zich uiten tegen het Huis maar tot nu toe, vanaf 2014, heeft hij geen mensen in Thailand voor de rechter kunnen krijgen.

Zijn optreden, waarin hij personeelsleden van zijn eigen ziekenhuis die het niet met hem eens zijn ‘parasieten’ noemt zet kwaad bloed. Zijn ziekenhuis is al eens door een granaat getroffen en hij heeft bescherming gekregen van het leger. Maar hij gaat door met zijn tirades. ‘Ik wil alleen mensen die goed en kwaad kunnen onderscheiden en absoluut geen eerloze lieden.’ De man lijkt er van overtuigd dat mensen ‘zuiverder van geest’ worden als ze niets te maken hebben met politieke tegenstanders.

Dit jingoïsme, agressief patriottisme, leidde bij de ambassadeur van de USA in Thailand tot de opmerking ‘Blind love of nation is the blindest of all.’ Dat werd hem niet in dank afgenomen……

Thailand, Rienthong Nanna, Erik Kuijpers

Vecht deze man tegen windmolens?

Een Don Quichot? Het lijkt er op. Zijn acties leiden tot niets of hij moet streven naar een volksbeweging en een ‘pogrom’ tegen politieke tegenstanders zoals Thailand al eens heeft gehad, het bloedbad in 1976. De geschiedenis heeft toch geleerd dat we dit niet moeten herhalen?

De Bangkok Post maakt er in 2015 korte metten mee. ‘The Rubbish Collection Organisation isn’t an organisation but a soap opera version of right-wing desperadoes…’

Dat kan wel zo zijn maar Thailand heeft ons één ding geleerd: als je maar hard en lang genoeg liegt over ‘bedreigingen tegen de monarchie’ en ‘communisten’ dan kun je een wraakactie veroorzaken waarbij honderden onschuldige mensen de dood vinden. Daarom is het hoog nodig dat ook deze Rienthong Nanna de weg van vreedzaam overleg en discussie met opponenten inslaat.

Bron:

Khaosod English; auteur Pravit Rojanaphruk. Voorts oudere artikelen van Bangkok Post en van Khon Kaen University.

Meer lezen?

‘Blind love of nation is the blindest of all’; Bangkok Post, 28-11-2015. Weblink.
‘Steady rise of fascism here is terryfying’; John Draper. 28 april 2014. Weblink.

Foto’s en prenten

Majoor-Generaal Rienthong Nanna (ook Nan-Nah) met achter hem iemand met een masker voorstellende generaal Prayuth Chan-Ocha; foto in dank aan Khaosod English. (Foto is verkleind)
Logo van het ziekenhuis; internet.
Vampierjager Abraham van Helsing uit het boek van Bram Stoker (1847-1912). De acteur is Edward Van Sloan in de film Dracula, 1931. Wikipedia, 48437866.
Windmolens in Spanje; wikimedia, 50686.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 789 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*