Thailand. Retour naar Khorat met contrabande

Leven als een VIP

 

Lieven Kattestaart, VIP-bus, Contrabande
The real thing
Foto ©Lieven Kattestaart

We zijn weer teruggekeerd uit Chiang Mai.

Waar we ( mijn vrouw Oy en ik ) een prima week hebben doorgebracht met uitgebreid lamzakken, en de vele platgetreden toeristische trekpleisters bezoeken die deze plaats rijk is. Iets waar ik eigenlijk niet echt voor warm kan lopen, maar Oy vindt dat voor de derde keer op rij de trap van Doi Suthep bestijgen een boeddhistische must is. Ze weet daarbij tevens vele bahtjes te strooien ter verbetering van het eigen karma.

Daarboven zijn we ook nog even op de foto gegaan, bij enkele belangrijke boeddha-beelden. Maar niet geknield en met de handjes in wai-stand, zoals de enthousiaste fotografe voorstelde. Mijn haren gingen ter plekke overeind staan. Heeft iets te maken met mijn jeugd, doorgebracht in streng gereformeerde kringen en mij achterlatend met de vurige wens geen enkel geloof meer klakkeloos te hoeven omarmen. Dus ook niet de rituelen daarvan.

Na bijna twaalf uren slingeren over Siam’s asfaltwegen in de VIP-bus (met korte tussenstop in Noord-Korea, zie heenreis ) arriveert ons voertuig weer op het busstation van Khorat. Me weinig VIP gevoelend en licht geradbraakt stap ik uit. Ik kan hier nimmer mijn draai vinden tijdens een lange busreis. Ik raak het idee niet kwijt dat de stoelen niet alleen zijn ontworpen om de snurkende Thais om me heen als een perfecte handschoen voor hun lichaamsbouw te omvatten, maar ook om de gemiddelde farang in zijn eigen kramp-hel gevangen te zetten.

Lieven Kattestaart, VIP-bus, Contrabande
Thais rekjestrekje protocol na lange busreizen
Foto ©TrefpuntAzië

We worden met de auto opgehaald door buurjongen Kit. Hij is  sinds vandaag voor het eerst in twee maanden weer eens thuis uit militaire dienst. Hij moet in totaal zes maanden dienen, maar de eerste twee maanden is er bij de Thaise strijdkrachten geen enkele sprake van verlof. Geen drank, geen sigaretten, geen familiebezoek, vertelt hij bij de koffie. En ook dat hij tien kilo is afgevallen in die maanden. Het is hem aan te zien.

Komt door de genadeloze exercities, en spaartaanse leefomstandigheden lacht hij. Je kunt de nieuwkomers dan ook herkennen aan de zeep die bij het ochtendappél nog in hun ogen prikt. De vijf minuten voor wc-bezoek en wassen met ijskoud gletsjerwater zijn zo om, waarop de sergeant je simpelweg onder de douche vandaan sleurt. Klaar of niet.

Dit staat in geen enkele vergelijking met mijn Nederlandse diensttijd, waarbij er de eerste avond in de kantine al volop bier en chips was. En het eerstvolgende weekend ging iedereen gewoon lekker naar huis. Wijselijk hou ik het voor me.

Dan denk ik terug aan de busreis. Aan Oy, die me na een uurtje of wat zuchtend verzitten, een plastic waterfles met een restje koude thee voorhield. Ik houd niet van koude thee, en wuifde het dan ook weg. Maar ze drong aan.Lieven Kattestaart, VIP-bus, Contrabande Na een klein teugje begreep ik dat de gloed die mijn binnenste verwarmde beslist niets met thee van doen had. Veel meer met de rest van de SangSom whisky waar ik die morgen vergeefs naar had gezocht in onze hotelkamer. Denkend dat vrouwlief het weggegeven had aan het personeel, wat niet voor het eerst zou zijn.

Zo zittend met mijn hartverwarmende slaapmutsje, gemixt met van buswege verstrekt lychee-sap, vergat ik even mijn lichamelijk ongemak. Op de wand voor ons prijkt een grote wit-rode sticker die te kennen geeft dat er een boete van vijfduizend baht staat op het niet omdoen van de stoelgordel. Op het aan boord brengen en nuttigen van sterke drank ook, zegt Oy met een stralende lach.

Zo bezien, wat zeur ik eigenlijk? Ik heb een vrouw uit duizenden. En een leven als een VIP.

Over Lieven Kattestaart 104 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).