Thailand. Live video Khaosod English over reddingsoperatie jongeren in grot

Vandaag is de dag!

 

Tham Luang Nang Non – Vandaag is de dag, zeggen de Thaise autoriteiten. De twaalf jongens van het voetbalteam en hun coach worden bovengronds gehaald. De weersomstandigheden zijn redelijk, maar de weersvoorspellingen zijn niet goed, dus moet nu actie worden ondernomen. Dit gebeurt door een team van moedige duikers, zowel buitenlandse als Thai Navy Seals. Eén van de Navy Seals is donderdagnacht in de grot omgekomen door verstikking.

Als de poging lukt zou dit Thaise tijd 2100 uur moeten zijn. Het is een zeer gevaarlijke tocht van ongeveer vijf km en iedere jongen wordt begeleid door twee duikers. Alle bijzonderheden zijn te zien en te horen in dit prima live-verslag van verslaggever Todd Ruiz van Khaosod English. Na zestien dagen opsluiting in het grottenstelsel is het voetbalteam wereldnieuws. Wij zien vooral graag dat ze gezond en wel met un familie zijn herenigd.

LIVE: ‘Today is the day’ Story: http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2018/07/08/d-day-is-here-cave-rescue-leader-announces/

Geplaatst door Khaosod English op Zaterdag 7 juli 2018

 

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 513 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

5 Comments

 1. Beste Hans,

  Als jurist internationaal straf- en civiel recht met militair verleden kan ik enkel beamen dat binnen internationale betrekkingen slechts hulp wordt geboden na aanvraag door het behoevende land.
  Dat de (internationale-) hulpverlening eerder op gang had kunnen en moeten komen ben ik volkomen met je eens. Dat de bedrijven die zich nu inzetten hier later profijt van zullen hebben geloof ik ook.

  Vooropgesteld dat ik op geen enkele wijze aan welke in casu betrokken maatschappij dan ook gelieerd ben, meen ik wel dat eenieder die zich de moeite getroost op kinderen van een wisse dood te redden, zonder daar vooraf voor te zijn gevraagd of dat er vooraf financiële afspraken zijn gemaakt, lof verdient. En een premier die stelt dat de Staat der Nederlanden geen hulp verschaft omdat er niet om gevraagd is, maakt dat ik mij schaam om Nederlander te zijn. Terwijl de mannen klaar staan om hulp te bieden.

  Nogmaals , in al je punten heb je gelijk. Er zal profijt komen, alleen…wanneer?

  M.vr.gr.
  Albert.

  • Beste Albert, ben het geheel met je eens dat bedrijven en individuen die in dit drama hulp aanbieden alle lof verdienen. Rutte hield het bij een formeel juiste verklaring. Maar ook met je eens dat zijn regering meer had kunnen doen dan deze niets kostende verbale uiting van goede wil. Achter de schermen had in overleg met de Thai een pro-actief beleid gevoerd kunnen worden. Hoe dan ook, we blijven duimen voor een goede afloop van dit drama, zowel voor de jognens als hun redders.

 2. Beste Leo,

  Dank voor de duidelijke uitleg hoe alles werkt met duiken. Feit blijft dat deze man, net als alle andere hulpverleners, met gevaar voor eigen leven alles op alles heeft willen zetten om deze groep kinderen te redden. Hulde voor het bedrijf Van Heck die uit eigener beweging hulp biedt waar mogelijk. Schande voor de Nederlandse overheid die uit monde van premier Rutte verklaart bereid te zijn hulp te bieden ….MITS er door de Thaise overheid om wordt GEVRAAGD. Persoonlijk denk ik dat de Marine en Mariniers staan te wachten op de order om te vertrekken, zonder dat er om gevraagd wordt.

  Voor nu is het adem inhouden en hopen op een goede afloop.

  Met vriendelijke groet,
  Albert van Heerde.

 3. Een kleine vorrektie als ik dat mag.
  De oud-navy+seal is hoogst waarschijnlijk omgekomen door stikstof-neurose, dat klinkt wat minder gruwelijk.
  De reden, en dat is weer een aanname, was het streven van de support-groep om goed voor het leidende team te zorgen. Je gaat met een volle tank op weg, als bagage neem je drie extra tanks mee. Die laat je achter en gaat terug. Nee, nee, je checkt je eigen zuurstofvoorraad en wisselt voor een nieuwe tank. Nu zijn er duikers die erg spaarzaam met zuurstof kunnen omgaan. Dus die checken hun zuursotvoorraad en besluiten om op de huidige tank terug te keren. Dat wordt bemerkt in de groep en iedereen wil op die manier extra bijdragen… Alles gaat goed, totdat er iets kleins fout gaat. Geen probleem je checkt met je buddy en hij helpt je. Tja tja, niet dus. Geen check, geen hulp, stikstofneurose begint, het vermogen om helder te oordelen verdwijnt en langzaam maar zeker beland deze duiker in een spiraal die uiteindelijk de dood ten gevolg heeft.
  Daarom (alweer mijn aanname) zijn nu maar 5 Thaise duikers geselecteerd en zijn gecertificeerde cave-divers met spoed naar Thailand gevlogen.
  Het is mijn inziens geen schande om fouten te maken. Bij grot-duiken zijn ze meestal fataal.
  Ja, ik heb certificaties voor duiken, nee, ik duik niet in grotten. Ik ken mijn limiet in deze.
  Ik schrijf dit vooral om te vertellen dat de duiker hoogstwaarschijnlijk vreedzaam is gestorven. Fysieke uitputting, onvoldoende recovery na een duik maken dat er in het lichaam stikstof achterblijft, hetgeen een belemmering kan gaan vormen in een volgende duik. Nu zijn er tabellen die gemaakt zijn om hier rekening mee te houden. Voor recreatief duiken zijn deze erg conservatief, militaire tabellen grenzen meer aan wat mogelijk is. Dan is er nog techno-duiken met richtlijnen naar eigen of experimenteel inzicht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*