Thailand. Tenminste vier ‘grotjongeren’ bovengronds. Reddingsoperatie maandag verder.


Redactie, Grotjongeren, Reddingsoperatie
Groepsfoto op Facebookpagina Ekapol Chantawong

Tenminste vier en mogelijk zes ‘grotjongeren’ zijn gisteravond door een team van buitenlandse hulpverleners en Thaise Havt Seals bovengronds gehaald. De reddingsoperatie moest gisteravond tijdelijk worden afgelast vanwege zuurstofgebrek in het grottenstelsel van Tham Luang bij Chiang Rai. De poging om de resterende jongeren te redden worden maandagmorgen voortgezet.

Het moedgevende begin kwam zondagmiddag vijf uur plaatselijke tijd. Twee jongens kwamen toen op eigen kracht uit de opening van de grot gewanld, ongedeerd na zestien dagen ondergronds isolement en een gevaarvolle tocht van vier a vijf uur door het vijf kilometer lange deels onder water gelopen grottenstelsel. ‘Een riskante reddingsoperatie die door heel de wereld wordt gevolgd,’ schreef persbureau Khaosod English, nadat de eerste twee jongens bovengronds kwamen.

Zij en de later geredden werden per helikopter overgebracht naar het Baan Chon Prachanukroh ziekenhuis in Chiang Rai. De pers is bij de ingang van het ziekenhuis weggestuurd. Officieel waren er gisteravond vier jongens gered. Lokale media meldden dat het er zes waren..

Narongsak Osottanakorn, de voormalige gouverneur van Chiang Rai en leider van het hulpverleningscentrum,  zei zondag dat het eerste deel van de reddingsoperatie gesmeerd was verlopen.  Er werden dertien buitenlandse duikers en vijf Thaise Navt Seals ingezet.  Volgens de gouverneur hadden de families van de dertien ‘grotjongeren’ ingestemd met het reddingsplan. Er was geen alternatief meer omdat door de regenval er veel nieuw water het grottenstelsel binnendrong en zuurstofgebrek zo urgent werd dat ze dreigden te verdrinken of te verstikken.

 

Foto homepage: archieffoto van eerder bezoek aan de grot

Bronnen: Khaosod English, BBC News, Daily Telegraph


Redactie
Over Redactie 637 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.