Red Bull ‘Boss’ gaat vrijuit. Geld, dat telt!

Thailand, Red Bull, Redactie
Vleugels, en nog véél meer…
Money, money, money, Must be funny,
In the rich man’s world.
Money, money, money, Always sunny,
In the rich man’s world.

Red Bull zaak is verjaard

Heb je geld dan heb je de hele wereld. Dat geldt helemaal in Thailand waar kinderen van de rijken gewone burgers van de weg af rijden, of dood rijden, en er helemaal, of heel lichtjes gestraft, vanaf komen.

Terug in de tijd. In september 2012 rijdt een Ferrari met hoge snelheid een motoragent van politie dood. De chauffeur weet met zijn beschadigde auto te vluchten maar wordt opgepakt. Het blijkt te zijn Vorayuth ‘Boss’ Yoovidhaya, de kleinzoon van Red Bull mede-oprichter Chaleo Yoovidhya (1923-2012) en mede-erfgenaam van een miljardenvermogen, in 2012 waard 5 miljard US dollar.

De rijke familie van ‘Boss’ betaalt een bedrag van, zegt men, honderdduizend US dollar aan de familie van de gedode motoragent en faciliteert dat het joch, nu 37 jaar, zich onttrekt aan justitie. Hij vlucht de wereld over, onder meer naar Londen, en beweegt zich in de duurste hotels met een bodyguard. Arrestatiebevelen van de Thaise justitie en Interpol blijken niet te werken want junior ‘Boss’ blijft uit de handen van de justitie.

Jarenlang is in de Thaise pers aandacht aan deze zaak besteed en werd openlijk gesteld dat Justitie in Thailand niet echt hard aan de zaak trok.

Nu blijkt de Red Bull ‘Boss’ zaak verjaard

‘Dit is heel normaal.’ De reactie van de zegsman van politie, kolonel Pattanajaroen, die zegt dat de juiste procedures zijn gevolgd en dat alle arrestatiebevelen worden ingetrokken. Hij kan dus thuiskomen als hij wil en dan is hij overal vanaf.

Dit is niet de eerste keer dat rijke verkeerszondaars met fluwelen handschoenen worden aangepakt. Het recht meet duidelijk met twee maten voor de top van het land en voor de Henk-en-Ingrids die niks te makken hebben.

‘Dit is heel normaal.’ Ja, als je genoeg geld hebt en invloedrijke vriendjes is dit inderdaad heel normaal. Zou de familie van de motoragent dat ook vinden?

Bron:

New York Times en Khaosod English.

Meer lezen?

Verjaringstermijn (uitleg en Nederlandse  termijnen).

Foto

Internet

Eerder op Trefpunt: Taakstraf voor doodzaaiende tiener met koninklijke connecties
Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

7 Comments

 1. Het is natuurlijk wel gemakkelijk om zonder enige bewijsvoering en bronnen connecties en nepotisme de schuld te geven. De feiten zijn dat er nieuwe getuigenverklaringen zijn (zelfs van deskundigen) die de oude verklaringen over roekeloos rijden tegenspreken.
  In een normale situatie worden de aanklachten dan niet ingetrokken maar wordt in de rechtzaal bij hoor en wederhoor getracht de waarheid te achterhalen. Een goede advocaat test het waarheidsgehalte van de nieuwe verklaringen en heeft daar goede vragen over. Zo zou het moeten…..

  • De reageerder heeft een bewonderenswaardig vertrouwen in het Thaise rechtsysteem. Kennelijk werd dit vertrouwen door verdachte gedeeld, hij nam de kuierlatten naar het buiitenland in afwachting van een voor hem gunstige wending van de zaak. Dat er vrij identieke gevallen van klassejustitie en nepotisme in Thailand zijn moet vanzelfsprekend onvermeld blijven. Maar gelukkig leren we wel dat ‘de situatie niet normaal’ is en hoe het eigenlijk zou moeten. Met dat lesje stuurt de geachte reageerder zijn opsomming van nieuwe ‘feiten’ rechstreeks naar de juiste bestemming: de prullenbak.

   • Ik heb er vertrouwen in dat ook het rechtssysteem in Thailand zal veranderen als we niet allemaal bij het verleden blijven stilstaan en verzuurde cynici worden. Natuurlijk zijn er vele voorbeeld van hoe het niet moet; er zijn echter ook voorbeelden van hoe het wel moet. Ik put hoop uit de laatste.

  • Je weet bijzonder weinig van deze zaak die al jaren in de pers breed wordt uitgemeten. Heb je onder een rots geleefd of weet je gewoon niet waar je overpraat. Twee nieuwe getuigen 8 jaar na het ongeval. Verdachte is op geen enkele zitting geweest en mbv politie land uitgevlucht. Daarna konden ze hem niet vinden terwijl iedereen wist waar hij zat. Politie en justitie wordt al jaren omgekocht om deze zaak op zn beloop te laten. Verdachte zat stijf onder de coke, maar wordt nu beweerd dat hij onder behandeling van een tandarts was. Een van de twee getuigen is vannacht omgekomen in Chiang Mai. Zijn familie wist helemaal niets dat hij bij deze zaak betrokken was. Hoeveel onzin en leugens kan je op elkaar stapelen.

   • Niet alleen gebruiken tandartsen geen cocaïne meer in verdovingdmiddelen, het zou ook geen false positive resultaat mogen geven:

    Novocain, although synthetically derived from cocaine, has a distinct structural difference from cocaine and the metabolite of cocaine (benzoylecgonine).

    Therefore, use of Novocain
    during DENTAL procedures or use of other anesthetic agents, including benzocaine, tetracaine, and lidocaine, should NOT cause false-positive cocaine test results in urine DOA testing

    https://ozdrugtesting.com.au/drug-testing-false-positives-and-false-negatives/

    En als al drugs toegediend hebt gekregen van een (tand)arts, mag je dan wel autorijden en/of alcohol drinken? …

    —-

    Novocain, although synthetically derived from cocaine, has a distinct structural difference from cocaine and the metabolite of cocaine (benzoylecgonine).

    Therefore, use of Novocain
    during DENTAL procedures or use of other anesthetic agents, including benzocaine, tetracaine, and lidocaine, should NOT cause false-positive cocaine test results in urine DOA testing

    https://ozdrugtesting.com.au/drug-testing-false-positives-and-false-negatives/

    • Inmiddels lezen we dat de verklaring rondom medicatie met cocaïne op een ‘misverstand’ zou berusten. De politie kijkt nog wat ze aan moeten met de resultaten waaruit bleek dat Boss slaappillen, koffie, alcohol en cocaïne tot zich heeft genomen. Waarom daar geen aanklacht uit volgde destijds is ook nog onduidelijk…

     Ik zie een hoop excuus ballonnetjes op gaan en wanneer die neergeschoten worden is het allemaal een misverstand. Wat vreemd toch dat zaken met geprivilegieerde figuren zo moeizaam verlopen. Dat vertrouwen in de Thaise rechtstaat is mij nog niet direct om de hoek.

     https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1960719/cops-back-on-boss-trail

 2. ‘Nu blijkt de Red Bull ‘Boss’ zaak verjaard’.

  Boss had drie aanklachten, twee waren er verjaard. De ernstigste, roekeloos rijden met een dode als gevolg, was niet verjaard. Het Thaise Openbare Ministerie heeft deze aanklacht ingetrokken.

  Geld zal wel een rol spelen maar goede connecties, nepotisme, is belangrijker.

  De tweedeling bestaat in alle maatschappijen maar is in Thailand bijna onoverbrugbaar.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.