Thailand geen ‘Land of Smiles’ voor moslims

Thailand, rechten van verdachten, Erik Kuijpers

‘They drew first blood’.

De woorden van Rambo aan zijn chef als verklaring van zijn optreden tegen de politie. Hij wordt in Alaska onreglementair behandeld en doet iets terug. Bloed als wraak voor bloed omdat rechten van verdachten worden geschonden.

Is het in Thailand beter dan in die film?

Thailand, rechten van verdachten, Erik Kuijpers

Zijn rechten van verdachten gegarandeerd? Ook als je moslim bent?

Wetboeken zijn mooi en inkt is geduldig; ook woorden van de leiding ontkennen iedere onjuiste behandeling.

‘Hij is gewoon flauwgevallen’ is het antwoord van de premier als een man, Abdulloh, die wordt genoemd in verband met aanslagen in het zuiden van Thailand, waar in 15 jaar al 7.000 mensen zijn gedood, na 35 dagen in coma, sterft in een ziekenhuis. ‘Gezwollen hersens’, hersenoedeem, is het enige dat artsen kunnen vinden, klaarblijkelijk ‘spontaan’ ontstaan in de eerste uren van ondervraging van een man die niet eens verdachte was.

Het vermoeden bestaat dat meneer zuurstof is onthouden tijdens de ondervraging. Dat laat geen zichtbare sporen na.

Over rechten van verdachten: wordt er gemarteld?

In 2016 publiceert Amnesty International een rapport onder de naam ‘Make Him Speak by Tomorrow: Torture and Other Ill-treatment in Thailand’.

Thailand heeft weliswaar wetgeving die gelast verdachten binnen 48 uur voor een rechter te brengen en bepaalt dat verdachten recht hebben op een advocaat, maar de huidige regering -en daarvoor de leiding na de staatsgreep- heeft andere regels ingevoerd waaronder in de Martial Law Act 1914.

Militairen hebben nu het recht iedereen vast te houden en te ondervragen buiten politiecel en gevangenis waardoor alle controle op het naleven van de rechten van verdachten ontbreekt. En uit die detenties komt een reeks klachten over marteling.

In 2016 komen 54 klachten naar buiten onder meer over marteling met plastic zakken waarin mensen dreigen te stikken. Op deze wijze is mogelijk ook Abdulloh Esormusor direct na zijn arrestatie zo mishandeld dat hij stierf.

Een slachtoffer, Ismael Teh, tegen de organisatie Front Line Defenders over zijn arrestatie in 2009: ‘Ik werd bewerkt met elektrische stroom. Daarna werd ik naakt achtergelaten in een koude kamer en kreeg ik water over mijn hoofd. Ik werd gedwongen te bekennen maar deed dat niet.’

Er zijn beschuldigingen van marteling tegen het leger, en ook over een dode rekruut, maar in de afgelopen jaren is hiervoor geen enkele militair voor de rechter verschenen.

Thailand, rechten van verdachten, Erik Kuijpers
Bevolkingsaandeel 2010-2050

Nu worden moslims extra geviseerd

Een website ziet overeenkomsten met wat in Europa gebeurde in de jaren 1940-45; het stigmatiseren van een bevolkingsgroep. Toen joden, nu moslims.

Moslims vormen Thailands grootste minderheid en hun aandeel in de Thaise samenleving groeit langzaam. In bovenstaande grafiek is te zien dat naar verwachting van het jaar 2010 tot in het jaar 2050 het percentage boeddhisten afneemt met 3,1 procent, en het aantal moslims toeneemt met een vergelijkbaar percentage.

Een speciaal bureau van de Thaise regering laat een missive uitgaan naar Thaise universiteiten om ‘zekere activiteiten’ van hun moslimstudenten in de gaten te houden en te rapporteren. ‘Om redenen van nationale veiligheid’.

De reactie van de overheid op moslimstudenten is zo vreemd dat een voormalig lid van de Human Rights Commission van Thailand aan de bel trekt.

(Nu is die commissie een tandeloze tijger geworden onder de huidige regering; zie op onze site navolgende bijdrage: https://www.trefpuntazie.com/thailand-human-rights-somchai-angkhana/ )

Mevrouw Angkhana Neelapajit, 67 jaar, vrouw van de in 2004 spoorloos verdwenen mensenrechtenadvocaat Somchai en voormalig lid van de Human Rights Commission van Thailand, publiceert de brief die de Royal Thai Police aan universiteiten heeft gezonden.

De universiteiten moeten aan de politie doorgeven de aantallen, plaats van afkomst, hun verwantschap en ‘other information’ over wat wordt genoemd ‘moslim-organised student groups’. Dit is zo ruim geformuleerd dat het naar haar mening onrechtmatige inmenging is en tevens discriminatie op basis van religie.

Welnee, is het verweer van de overheid, dit is een routinematige update van onze databases. De eerste minister: ‘Er zijn geen rechten geschonden. We kunnen niets in de gaten houden als we geen data hebben. En als je niets op je geweten hebt en niets illegaals wilt doen hoef je je toch geen zorgen te maken?’

Over rechten van verdachten gesproken! Je krijgt Big Bro al achter je aan voordat je naast het potje kunt plassen……Deze jonge moslims lijken nu al gebrandmerkt voor de rest van hun leven; ze krijgen geen ster op de jas maar wel een sterretje in de Big Bro computers.

Het past in het beeld…..

China voert een hetze tegen iedere religie maar vooral tegen moslims. India is bezig met een register van ‘illegalen’, door een politicus ook al ‘termieten’ genoemd, en dat zijn in hoofdzaak moslims. Myanmar staat nog vers in ons geheugen.  In het zuiden van Thailand lijken misdrijven tegen moslims onbestraft te blijven.

Roept dit ‘oog om oog’ op?

ISIS en Al Qaida zitten al in Bangladesh en zijn sneller in Thailand dan je denkt. Dat schrijft The Nation al op 18 april 2018 als het de vice-eerste minister Prawit aanhaalt:

‘There could be an attempt to come to Thailand but we are ready to defend ourselves. Like in other countries, they might try to set up a branch in Thailand but we can prevent that.’ Aldus minister Prawit in 2018.

‘They drew first blood’. Dat roept om een reactie; je oogst wat je zaait. En dat kan een einde maken aan de ‘smiles’ waar Thailand zo bekend om is.

Bron:

The Asian Post; https://tinyurl.com/y6hr9ld8
The Asian Post; https://tinyurl.com/y4ej3lqe

Meer lezen?

Al Jazeera; https://tinyurl.com/y286hv23
The Nation over ISIS in Thailand? https://tinyurl.com/y6eygtx3

Foto’s en prenten

Vrouwe Justitia, Ilshofen, Baden-Württemberg; wikimedia, 73223906.
Logo Front Line Defenders; wikipedia, 37582290.
Groei van de moslimbevolking Thailand; source The Asian Post and Pew Research Centre.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*