Tegenovergestelde reacties op uitvoering doodstraf Thailand


 

Doodstraf Thailand
Amnesty Thailand protesteert tegen de doodstraf

Het uitvoeren van de doodstraf op een 26-jarige man in Thailand, begin deze week, riep tegenovergestelde reacties op. Leden van Amnesty International verzamelden zich voor de Bang Kwang Central Prison in Bangkok om hun afkeuring uit te spreken tegen deze eerste executie in negen jaar. Op social media werd er heel anders over gedacht bij het grote publiek.

De executie vond maandagmiddag plaats waarbij Theerasak Longji ter dood werd gebracht door een dodelijke injectie. Dit voor de roofmoord van een 17-jarige jongen, die hij 24 keer met een mes stak.

Mobieltje

Het slachtoffer was een schooljongen die op 17 juli 2012 in de zuidelijke provincie Trang door de overvaller werd vermoord voor een mobieltje en 2000 bath (vijftig euro.) Het Hooggerechtshof van Thailand legde het hoger beroep en eerdere beslissingen van lagere rechtbanken over beroepszaken naast zich neer. Ten tijde van de moord had Theerasak al een strafblad, variërend van drugslasten tot illegaal wapenbezit.

Sinds 1935 zijn in Thailand 326 veroordeelden geëxecuteerd. De laatste zeven door dodelijke injectie, terwijl de rest stierf voor een vuurpeloton. De een na laatste gevangene die geëxecuteerd werd, was Bandit Chareonwanit, veroordeeld was wegens drugshandel in 2009.

DoodstrafThailandDoodstraf

Amnesty Thailand, die in alle gevallen tegen de doodstraf is gaf een verklaring uit waarin de executie wordt veroordeeld. ‘Dit is een schandelijke schending van het recht op leven. Het is schokkend dat Thailand terugkomt op zijn voornemen om de doodstraf af te schaffen. Het heeft gehandeld tegen de wereldwijde trend in om de doodstraf af te schaffen. Wat in de meeste landen al is gebeurd.’ Door het Ministerie van Justitie verstrekte cijfers laten zien dat 510 personen, waaronder 94 vrouwen, eind vorig jaar in de dodencel zaten. Bijna 200 hebben alle beroepszaken verloren. Meer dan de helft is veroordeeld voor drugs-gerelateerde delicten.

Afschaffing

Een Amnesty-woordvoerder stelt: “De doodstraf lost geen misdaden op. Het is een schending van het recht om te leven. We moeten staatsgeweld niet als een oplossing gebruiken.” Thailand had slechts een jaar te kort om een ​​belangrijke mijlpaal te bereiken. Volgens richtlijnen van Amnesty betekent in de praktijk tien jaar zonder executies vaak afschaffing van de doodstraf. Maar dat mocht niet zo zijn.

Het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (UHCHR), uitte haar bezorgdheid dat de uitvoering werd gedaan zonder voorafgaande kennisgeving. “Transparantie met betrekking tot de doodstraf is in het algemeen belang en informatie over de toepassing ervan dienst direct beschikbaar te zijn voor elke burger.” De VN-organisatie dringt er bij de Thaise regering op erop aan onmiddellijk stappen te ondernemen om een ​​moratorium in te stellen op het gebruik van de doodstraf in het kader van een volledige afschaffing.

Doodstraf, Thailand, Reacties Facebook

Facebook

De reacties van veel Thai op social media, zoals Facebook, staan in schril contract met die van Amnesty en andere rechtengroeperingen. “Je pleit voor een veroordeelde die het slachtoffer 24 keer heeft neergestoken. Heb je nagedacht over wat hij dacht toen hij het slachtoffer neerstak? De eerste, tweede, derde steek, wat ging er door zijn hoofd? Heb jij een andere succesvolle oplossing?, aldus een reactie die volgens Coconuts Bangkok meer dan 500 likes heeft ontvangen. Een snelle scan op Twitter, waar hashtag #vernietigingszin het populairste onderwerp was, toonde brede steun voor het besluit om de doodstraf weer in te voeren.

Voor veel reageerders is de doodstraf een verstandige manier om een ​bedreiging voor de samenleving te Doodstraf Thailandverwijderen. Of, zoals met de onderstaande tweet, een gerechtvaardigde vorm van wraak. “Wanneer een misdaad te afschuwelijk is, moet ze bestraft worden met de hoogste straf.” Of: “Ik ben het eens met deze eerste uitvoering in bijna tien jaar, net als de meerderheid in dit land”, stond gisteren in een bericht te lezen, dat bijna 70.000 likes kreeg.

Online-bombardement

Weer iemand zegt dat hij niet wil dat de doodstraf alleen wordt uitgevoerd omwille van de tevredenheid van het publiek, maar wel in gruwelijke gevallen waarin de veroordeelde herhaaldelijk misdaden heeft begaan en solide bewijs is geleverd. Een online-bombardement als deze waar men de doodstraf eist is verre van nieuw in het decennium van sociale media. Dit volgt vaak na nieuws in de media over gruwelijke misdaden zoals verkrachting en moord op kinderen.

Bron: Coconuts Bangkok


Bert Vos
Over Bert Vos 194 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Ik ben in eerste instantie tegen doodstraf toch krijg ik een kil gevoel dat we er niet aan ontkomen

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.