Eet u smakelijk: rattenvlees als voedsel

Thailand, Rat, Erik Kuijpers

 

Geen kalkoen maar rat op de kerstdis?

Stuit het je tegen de borst, een rat eten? Of een kikker, hond, kat, eekhoorn, slak? Mensenvlees? Wel, op dat laatste na wordt er nog steeds met veel soorten dier waaronder met rattenvlees aan ‘smikkelen en smullen’ gedaan. Wereldwijd wordt rat gegeten.

Maar er zijn hier en daar taboes. Taboes uit angst voor ziektes maar ook vanwege de religie. Niet alle moslims mogen rat eten en ook in de kasjroet, de spijswetten voor joden, staat een ban voor rattenvlees. Enkele bevolkingsgroepen in Zuid-Amerika hebben ook een taboe voor ratten.

En andersom, als het eten van ander vlees door een heilig boek is beperkt, blijft er soms weinig anders over dan rat zoals in de Mishmicultuur in Tibet en Arunachay Pradesh, India, waar de vrouwen van slechts enkele dieren vlees mogen eten. Daar is de rat een uitkomst.

Thailand, Rat, Erik Kuijpers
Diner met rat in China.

Populair in Azië

Ratten uit de rijstvelden worden geconsumeerd in grote delen van dit werelddeel; in China uiteraard maar ook in Vietnam, Thailand en buurlanden. India is ook een grote consument en de Musahar bevolkingsgroep, een lage kaste, kweekt ratten op rattenfarms en beschouwt het vlees als een delicatesse. De Adivasi stammen in Assam, India, vangen ratten als er in de winter geen thee geplukt kan worden en koken die dieren; ‘sudderen in een pittige saus’ staat in hun kookboek.

Thailand, Rat, Erik Kuijpers
Indische borstelrat, eetbaar.

Elders in de wereld, toen en nu

In Hawaii was de rat dagelijks voedsel voor de armen en dat gold ook voor de Polynesische eilanden. Afrikaanse slaven in de Amerika’s vingen bosratten om hun schamel dieet aan te vullen. Frankrijk heeft nog steeds een recept voor rat ‘Bordeaux-stijl’ waar ratten, die in de wijnkelders leven, worden gevangen, schoongemaakt en gegrild op een houtvuur van kapotte wijnvaten. Met olijfolie en een sjalotje….

Thailand, Rat, Erik Kuijpers
Rietrat, eetbaar.

In Engeland onder Queen Victoria (19e eeuw) was pastei-met-rat voedsel voor de rijken en toen in WOII het eten in Engeland op de bon was aten biologen gekweekte ratten. De regio Valencia in Spanje is bekend om zijn ‘rata de marjal’ (moerasrat) in de paella.

Hoe het smaakt? Ik hoor het graag van je….. Schep jij maar eerst op….

 

Bronnen: Internet, Google-nieuws, wiki-pagina’s, andere openbare bronnen.

 

Meer weten?

De rat als voedsel; https://en.wikipedia.org/wiki/Rat#As_food

Foto’s en prenten

Rat als voedsel in Thailand; wikimedia, 58428635.
Rat als voedsel in China; wikimedia, 12125921.
Indische borstelrat; wikimedia, 43923080.
De rietrat die gemakkelijk 6 kilo kan wegen; wikimedia, 16106877.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 790 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Persoonlijk heb ik dat gegeten in Vietnam en het was lekker.
    Had het niet zelf besteld maar gekregen van een backpacker.
    Ook is mij nog zwarte hond aangeboden maar dat ging te ver

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.