Thailand. Beoogde toeristentrekker ooit ‘black site’ van CIA?

Een ‘geheime gevangenis’ en onofficieel ‘martelcentrum’ van de Amerikaanse CIA in het noordoosten van Thailand. Het Thais toeristenbureau TAT promoot deze bestemming als het Ramasun Camp Historical Museum. De basis was voorheen het Seventh Radio Research Field Station van het Amerikaanse leger in 1964. Gebruikt in de Vietnamoorlog om communisten te bespioneren en vliegtuigbewegingen te sturen.

Bert Vos, CIA. Toeristentrekker, Geheime gevangenis
Leuke toeristische hotspot? Foto TAT website

De voormalige radarbasis is één van de drie locaties in de noordoostelijke provincie Udon Thani die naar wordt vermoed deel uitmaakten van het wereldwijde CIA-netwerk van topgeheime gevangenissen (‘black sites’)  voor terreurverdachten. De Amerikaanse geheime dienst koos na de terreuraanslagen van 9/11 2001 op New York en Washington waarschijnlijk voor Thailand als locatie voor het eerste geheime detentiecentrum. Van terrorisme verdachten werden daar gemarteld (ondermeer door schijnverdrinking, het zgn. waterboarden) en mishandeld door ze met het hoofd tegen muren te smijten.

Martelcentrum

Volgen luitenant-kolonel Ratkrit Daengthaisong, commandant van de Thaise militaire eenheid die toezicht houdt op Ramasun, is in het complex nooit een geheime gevangenis en/of  martelcentrum geweest. Volgens hem is dat verhaal de wereld ingekomen omdat het militaire terrein verboden was  voor buitenstaanders, terwijl de plaatselijke bevolking speculeerde over de ondergrondse tunnel in het complex.

Ratkrit vertelt in de Bangkok Post dat hij verschillende oudgedienden heeft gesproken en dat niemand er ooit iets heeft gezien dat duidt op geheime activiteiten.  “Maar de mensen kunnen het zelf komen zien. We zullen Ramasun openstellen voor het publiek. Ze kunnen een radargebouw bekijken omringd door gigantische radartorens en een ondergrondse tunnel van 300 meter.’

Bomaanslagen

Niettemin, al geruime tijd werd beweerd dat Ramasun de plaats is waar Riduan Isamuddin, ook bekend als Hambali en één van de meest gezochte terreurverdachten in ZO-Azië, door de CIA gevangen werd gehouden na zijn arrestatie in 2003  Hambali zou betrokken zijn geweest bij 9/11 en de bomaanslagen in Bali in 2001, waarbij 202 mensen om het leven kwamen. Hij werd drie jaar lang in het geheim vastgehouden voordat hij werd getransporteerd naar een andere niet geheime maar wel beruchte plek, de Amerikaanse basis Guantanamo Bay in Cuba.

Bert Vos, CIA. Toeristentrekker, Geheime gevangenis
De Amerikaanse legerbasis
Foto op Facebook/Sydney Morning Herald 

Op de website van de TAT staat vermeld dat Ramasun tussen 1976 en 1997 werd ontruimd. Radarapparatuur werd achtergelaten en in die periode is veel materiaal gestolen. Sommige van de gebouwen transformeerden tot vleermuiskolonies. Over de relaties met de plaatselijke bevolking vóór de Amerikaanse  nederlaag in de Vietnamoorlog staan op de TAT-site deze kennelijk door een vertaalmachine geproduceerde bloemrijke zinnen: ‘Finally it became a Ramasub Camp and provided Udon Thani people to work with American soldiers. Some were hired wives while some got married and had half-caste children. This caused social problems when the withdrawal of troops in 1976 started’

CIA-directeur met ‘Thais verleden’

Achtereenvolgende Thaise regeringen hebben elke betrokkenheid van de CIA tegensproken.  Washington heeft bevestigd noch ontkend dat Thailand een rol speelde in de oorlog tegen het terrorisme. Het onderwerp kwam eerder dit jaar weer in de publiciteit toen president Trump Gina Haspel koos  tot nieuwe CIA-directeur.

Haspel zou onder de schuilnaam Cat’s Eye in Udon Thani supervisie hebben gehad bij het verhoor van 9/11-verdachte Abd al-Rahim al-Nashiri. De geheime gevangenis kwam ook in de publiciteit door de getuigenis van Abu Zubaydah, door de Amerikanen beschouwd als naaste medewerker van Osama Bin Laden.  Zubaydah werd gemarteld, kreeg 83 keer een waterboard-behandeling in een maand tijd. Ook hij werd later naar Guantanamo overgebracht.

Of de nieuwe CIA-chef als jonkie ooit vanuit Ramasun opereerde of (misschien wel met de tunnel verbonden) 14 km verder op de luchtmachtbasis Udon Thani blijft in nevelen gehuld. De luchtmachtbasis is nog steeds operationeel en niet voor het publiek toegankelijk.

 

Foto’s: Thais Ministerie van Toerisme

Bronnen

Sydney Morning Herald
Thailand Tourism Directory: info ministerie van toerisme
Los Angeles Times: de CIA en Thailand
Bert Vos
Over Bert Vos 173 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.